We've updated our Content Guidelines.
Review the latest guidelines to keep sharing stories safely.
MENULIS
  • WpView
    Reads 41,094
  • WpVote
    Votes 680
  • WpPart
    Parts 190
WpMetadataReadOngoing
WpMetadataNoticeLast published Sun, Dec 14, 2025
WpInfo
Non-Fiction
Oleh kerana dinding Independent sudah penuh dengan 200 artikel dan perkongsian, hal hal menulis akan mula di kongsikan di sini. Seperti biasa hal hal menulis yang sama sama dipelajari dan ditekuni diharapkan menjadi bantuan untuk para penulis pemula yang tidak berlatar belakang sastera sewaktu di sekolah menengah. Dewasa ini pelbagai kursus ditawarkan dengan yuran tertentu. Masterclass, Kelas Novel, Bagaimana Menulis Dengan Bijak sehinggalah membawa ke Institutsi pengajian tinggi. Apakah segalanya berbaloi? Saya fikir ya. Namun bukan semua bernasib baik untuk ikut serta disebabkan kekangan masa dan kewangan. Menulis adalah luahan dari mata hati yang peka pada persekitaran, ia tetap BUKAN hal syok sendiri yang dilayani penuh nafsu. Saluran ini mahu memberikan ide dan cerita dalam dunia penulisan tempatan, seperti biasa penulis mempunyai tanggungjawab terhadap penulisan, isi dan kemampuan untuk mempertahankan karya. Ia merupakan proses yang unik, ada ketikanya berfomula dan ada saatnya menuntut kreativiti tertentu. Tidak lain tidak bukan untuk terus menjana pemahaman, menghibur, membantu, membentuk pemikiran di pihak pembaca. Segala panduan di sini adalah PERCUMA.
All Rights Reserved
#429
nonfiction
WpChevronRight
Join the largest storytelling communityGet personalized story recommendations, save your favourites to your library, and comment and vote to grow your community.
Illustration

You may also like

  • 47. Inlove With Vampire
  • Cinta Terakhir ✔
  • DI SEBALIK SENYUMAN ITU | COMPLETE
  • 4. Violet Elliana
  • [RE-EDIT]Projek Memikat Hati Crush [C] + [C]PMHC 2
  • SUMPAH CINTA
  • Terindah Pernah Ada
  • Derana (Bab Percuma)
  • 6. Miss Stalker Dan Misteri Guy
  • Hati Seorang Abang ✓
  • Melompat Lebih Tinggi
  • Between Us
  • 29. Hell School
  • His Independent Girl [Rd Athan / Tya Khadeeja] - Malay Novel
  • The Greatest Revenge #4
  • The Badboy AND The Badgirl
  • 𝙈𝙮 𝙋𝙮𝙨𝙘𝙝𝙤 𝙎𝙩𝙪𝙙𝙚𝙣𝙩𝙨

Dua dunia berbeza. Vampire dan Manusia. Semua tahu manusia dan vampire tidak boleh bergaul kerana perbezaan alami mereka. Namun sesuatu terjadi. Dua dunia ini bertemu. Lalu terhasil la kejadian terlarang yang memecahkan dua kawasan ini menjadi daerah berbeza. Blue Zone, tempat tinggal manusia biasa. Red Zone, tempat tinggal vampire dan manusia biasa. Setelah sekian lama ke amanan dijaga, perjanjian di meterai, muncul musuh dalam selimut yang cuba melakukan sesuatu untuk memusnahkannya. Kali ni peperangan bukan di antara manusia sahaja tetapi peperangan antara vampire dengan vampire. Strigoi atau Moroi. Yang mana akan bertahan? ********************** "Boleh tak dalam sehari tu berhenti cuba nak bunuh saya?" tanya Lissa. "Boleh....asalkan kau tak tunjuk muka vampire kau depan muka aku!" balas Star. ********************** "Polisi dah berubah. Ayah kau dah tukar perancangan. Jadi samaada kau suka atau tidak akan kehadiran aku, kau kena terima. Jadi mudahkan urusan aku!Sebagai ganti aku mudahkan urusan kau!" kata Vlad. "Tapi kenapa baru sekarang?" tanya Lissa. ********************* "Kalau kau tahu kau ada urusan dengan sampah-sampah tu! Kau tak patut berada dekat dengan Lissa!" marah Star "Kau tak tahu apa yang kau cakapkan!Kau ingat aku nak ke libatkan dia dalam bahaya!?" bidas Vlad. Mac 2023

More details
WpActionLinkContent Guidelines