Zbloudilá duše

By adelasefrova

264K 20.8K 4.2K

Severus a Harry. Profesor a žák. Zmijozel a Nebelvír. Dvě naprosto rozdílné osobnosti, nenávidějící se od... More

Prolog Záhadný kumbál
1. Bradavice - Roky studia Harryho Pottera
2. Krabička
3. Hysterický profesor
4. Čaj o páté
5. Ošetřovna
6. Dýka
7. Podvod
8. Smrtijedské setkání
9. Nagini
10. Koupelnový rozhovor
11. Neverbální magie
12. Partneři
13. Volba
14.Kat
15. Vina
16. Stříbrní hadi
17. Ach ti sourozenci
18. Zlomený Harry
19. Korespondence
20. Kopka
21. Igor
22. Záhada
23. Život Harolda Zmijozela 1. část
23. Život Harolda Zmijozela 2. část
23. Život Harolda Zmijozela 3. Část
24. Priorita
25. Nezvěstný
26. Přátelská rada
27. Za zavřenými dveřmi
28. Nastávají změny
29. Chyba
30. Přátelské posezení
31. Pán domu
32. Smrt na jazyku
33. Společník
34. Přínosný rozhovor
35. Uchvácen
36. Obavy
37.Pravda
38. Recept na katastrofu
39. Jak si přeješ
40. Deníky
41. Zmatek
42. Neposedný rarach
43. Remus Lupin
44. Prasinky
45. Mrazivé objetí
46. Záchrana na poslední chvíli
47. Moody
48. Poppy
49. Šokující zjištění
50. Bezesná noc
51. Volání minulosti
52. Bezmoc
53. Pokřivený
54. Nad šálkem kávy
55. Napjatý rozhovor
56. Kostky jsou vrženy
57. Lektvary první pomoci
58. Tají ledy
59. Nepřijatelné chování
60. Kiro
61. Uklidňující lektvar
62. Uvědomění
63. Černá
64. Slavnostní oběd
65. dialog mezi knihami
66. Rituál
67. Edgar
68. Skřítčí nálet
69. Štíty
70. Zakladatelé
71. Sebeobětování
72. Po bitvě
73. Porozumění
75. Ranní vstávání
76. Pohřeb
77. Politické machinace
Omlouvám se
78. Zmijozel se hroutí
79. Velké činy
80. Oddechový čas
81. Clarke
82. Přátelé
83. Ztráta kontroly
84. Hlad
85. Odstíny bolesti
86. Jed
87. Spojenci
88. Marná snaha
89. Odraz duše
90. Mazlíček
91. Nezkrotný oheň
92.Winky
93. Věrnost
94. U shnilého kopyta
95. Protijed
96. Legilimens
97. Vincent
Omluva
98. Plán
99. Přísady
100. Útěk
101. Hlas
102. Výměna názorů
103. Návštěva
104. Hormony
105. Hvězdný prach
106. Jablka
107. Legenda
108. Andělské bytosti
109. Ráno poté
110. Stín
111. Zrazen
112. Ticho před bouří
113. Nevědomost
114. Přímo na solar
115. bouřlivé emoce
116. Dehydratace
117. Předem prohraný boj
118. Skrz paprsek
119. Medicínský zázrak
120. Postelová romantika
Epilog Štěstí je krásná věc

74. Osud

2K 169 26
By adelasefrova

Severus počkal, dokud Harry tvrdě neusnul, načež opatrně vzal jeho hlavu a položil ji na polštář. Svou paži zlehka vysunul zpod mladíkova těla, poté se zapřel na lokti a zadíval se na spícího Nebelvíra, který se zdál na první pohled stejný, jako vždycky, avšak v Severusových očích se změnil. Byl to mladý muž, jenž by klidně obětoval svůj život za jiné. Pošetilý čin, to bylo první, co Severuse napadlo. Ale někde hluboko v duši za to mladíka ve skutečnosti obdivoval, on by nikdy nic takového nedokázal. S tichým povzdechem pohladil hřbetem prstu Harryho po tváři a přitáhl mu deku až na ramena, než s konečnou platností vstal. Ještě přiložil do krbu. Noci ve sklepení bývají chladné a Nebelvír si užil zimy až dost.

Dveře od ložnice za sebou tiše zavřel. Spát se mu jít ještě nechtělo, přestože by měl, jenže v hlavě toho měl tolik, že by usnout nedokázal. Proto se rozhodl jít do laboratoře a uvařit lektvary pro ošetřovnu.

„Jak je na tom?" ozvalo se z pohovky.

Severus měl co dělat, aby na sobě nedal znát úlek. Pouze jeden člověk jej dokázal takto vyděsit.

„Co tady děláš, babi?" povzdechl si unaveně a kráčel těžkými kroky přes pokoj ke krbu, který byl jediným zdrojem světla v místnosti.

„Nemůžu spát," odpověděla žena ponuře.

„Já také ne," potvrdil Severus a sedl si na pohovku. „Stále přemýšlím, jak to bude dál."

„Stal se z tebe ředitel, Severusi, je vcelku jasné, jak to bude pokračovat..."

Z Mistra lektvarů vyšel pohrdavý zvuk a nevybíravě skočil Eleonor do řeči: „Jaký pak já jsem ředitel?! Nikdo sem dítě nepošle, když školu bude řídit bývalý Smrtijed!" V Severusovi znovu vzplanul vztek, prudce se vyhoupnul na nohy a vydal se k oknu, za kterým se nacházely hlubiny jezera, ve kterých však nyní nezahlédl jediného tvora. Všichni truchlili...

„Mýlíš se, drahý Severusi, rodiče sem své děti pošlou, protože dobře vědí, že Bradavice jsou jedním z nejbezpečnějších míst, a je nepodstatné, kdo je ředitelem."

Mistr lektvarů tiše naslouchal babiččinu proslovu, se kterým tak úplně nesouhlasil. „Vidíš to moc růžově."

„Ty zas moc černě," pokrčila Eleonor rameny, avšak bylo v tom tolik napětí, že se to vůbec nedalo považovat za uvolněné gesto.

Nějakou chvíli bylo v místnosti ticho, přerušované pouze praskáním plamenů.

Eleonor Severuse nenápadně pozorovala. Stál k ní zády, ale zloba, která z něj sálala, byla nepřehlédnutelná. Chápala jej, stalo se to všechno až moc rychle. Určitě si nepředstavoval, že z něj bude ředitel, a k tomu vybraný samotnými Bradavicemi. Měla o něj strach. Byl to její jediný vnuk, a i když mu to nikdy neřekla, milovala ho a přála si, aby měl na vybranou, jenže osud byl daný a s tím se nedalo nic dělat, jen se s ním poprat. Jak znala Severuse, byl připravený se s tím vyrovnat sám, a přitom pozapomněl, že má kolem sebe lidi, kteří mu byli ochotní pomoci. Pomalu vstala z křesla, v kloubech jí přitom pohybu zakřupalo, obešla křeslo a postavila se za vnukova záda. „Zvládneme to, uvidíš," řekla a povzbudivě mu stiskla rameno.

„Tím si nejsem tak jistý," hlesl Severus a vyčerpaně si protřel čelo.

Eleonor se nad jeho poraženeckým hlasem zamračila. „Víš, co nechápu?"

Severus se překvapeně otočil k babičce. „Nevím, co?" zeptal se obezřetně.

„Proč ty a mnoho dalších smýšlíte o Albusovi jako o samotném Merlinovi, bez kterého život nepůjde dál!"

Eleonor se dostávala do ráže a Severus to poznal, přesto se jí rozhodl oponovat. „Byl to mocný kouzelník, jenž porazil Grindelwalda, chránil tuto školu a obětoval se pro ni. Především však byl jediný, koho se kdy bál Pán zla!"

Eleonor jeho plamennou řeč zastavila prudkým mávnutím ruky. „Ano, vykonal velké skutky a mnoha lidem svým způsobem pomohl, avšak téměř vždy to bylo něco za něco. Manipuloval s lidmi jako s šachovými figurkami. A že ochraňoval školu? To dělal každý správný ředitel, i ty tak jednou budeš konat!"

„Obětoval se..."

„Jistě, já vím!" odsekla podrážděně. „Přesto z něj nedělej Merlina. Byl to jen člověk s vlastními chybami a jedna z nich byla ta, že přehlížel to, co bylo očividné."

„Jak to myslíš?" Severus zahlédl v babiččiných očích podivný záblesk emoce.

„Například Harryho. Věděl o něm první poslední a stále se k němu choval jako k malému dítěti a studentovi.

„Přeháníš!" odsekl Severus a vydal se zpět k pohovce.

„Ne, nepřeháním!" rozkřikla se Eleonor a rozčíleně se otočila. „Pan Potter je daleko mocnější, než kdy byl Albus, a ten to ve své zaslepené pýše neviděl, bral ho jako chlapce, kterého je lehké ovládat, a našel si k tomu docela jednoduchou páku a tou byla láska.

„Všechno to zbytečně zveličuješ! Brumbál byl manipulátor, ale ne skrze lásku. Toho kluka měl upřímně rád a velmi dobře si uvědomoval, jak je mocný!" odsekl Severus a s poněkud větší razancí dosedl na pohovku.

„Netvrdím, že ta láska, přestože ne tak docela nezištná, nebyla upřímná. Jednalo se ale především o cit, který měl Pottera udržet na té správné straně, kdyby všechno ostatní selhalo."

Se Severusem to vnitřně trhlo, neboť to znělo jako něco, co by ředitel řekl.

Žena si povzdechla. „Vím, že to, co ti tady říkám, nerad slyšíš, ale uvažuj. V okamžiku, kdy se o Harrym dozvěděl pravdu, dělal všechno proto, aby to byl stále Harry Potter – zachránce kouzelnického světa, a ne Harold Zmijozel, který by se mu v případě potřeby dokázal postavit. Vynaložil na to mnoho sil, aby vše zůstalo při starém."

„Podle čeho tak usuzuješ?" ozval se Severus dutě, odmítal se přitom podívat ženě do očí.

Eleonor se rychlejším krokem vydala k pohovce, konečně donutila vnuka o tom rozumně uvažovat.

„Nikdo z nás se pana Pottera nikdy nezeptal, jak si přeje být oslovován, přestože jsme věděli, kým je, a mám pocit, že je to hlavně Albusova vina. Podvědomě okolí a hlavně chlapce samotného přesvědčil, že je třeba být Potterem a Nebelvírem," domluvila Eleonor a sedla si vedle Severuse, který upíral zrak do ohně. Napjatě čekala na vnukovu reakci.

„Proč mi tohle všechno říkáš?" ozval se Severus odevzdaně.

„Jelikož nechci, abys vedl školu s Brumbálovým stínem za zády. Albus měl své dobré i stinné stránky a podle mě je třeba připomenout si i ty špatné, které dokázal tak dobře skrývat. Černá neexistuje bez bílé a naopak!"

Severus se předklonil a zadíval se na zem. Pocity se v něm bouřily a on tušil, že mu jsou v tuto chvíli vidět v očích. „Co mám tedy dělat?"

Eleonor položila vnukovi dlaň na záda. „Dělej to, co si ty sám myslíš, že je nejlepší," poplácala jej a s přáním dobré noci se za pomoci letaxu přenesla domů.

Severus počkal, dokud nezmizela, a pak pěstí prudce uhodil do čalounění pohovky. To byla celá Eleonor, v hlavě mu udělá úplný chaos a pak si hrdě odkráčí. Přesto o jejích slovech začal přemýšlet. Stále s ní tak úplně nesouhlasil. Jistě, Brumbál měl své mouchy a se zálibou, jak babi konstatovala, s lidmi manipuloval, ale Harryho měl upřímně rád, o tom Severus nepochyboval. Byl svědkem ředitelova strachu o chlapce, ať si Eleonor myslela a říkala cokoliv, ten muž nebyl bez srdce. V něčem ale přece jen měla pravdu. Albus se v mladíkovi pokusil potlačit Zmijozela. To, že nebyl tak úplně úspěšný, byla věc druhá. Mladíkova povaha se nedala jen tak zkrotit, o tom Severus věděl své. Další věc, s níž Severus souhlasil, byla ta, že se Harryho opravdu nikdo nikdy nezeptal, jak si přeje být oslovován. Mladík, i když byl duší Harold Zmijozel, se stále choval jako Harry Potter. Severus byl ale už párkrát u toho, kdy mu to uklouzlo, a v té chvíli se z Harryho stal chladný, nebezpečný Harold Zmijozel, muž, jenž dokázal udržet i zakladatele na uzdě, když se situace zdála příliš vyhrocená. Kdo vlastně znal skutečnou povahu toho mladého muže? Severus nemusel dlouho tápat, aby našel odpověď. Salazar Zmijozel byl jediný, kdo Harryho skutečně znal a koho k sobě mladík pustil, aniž by měl masku zachránce kouzelnického světa.

Mistr lektvarů měl pocit, že mu od neustálého přemýšlení praskne hlava. Rozhodl se proto jít si také lehnout. Původně měl v úmyslu dnes spát v pokoji, který sloužil jako Dracova ložnice. Kdo ví, proč si to teď rozmyslel a vydal se do své, kde v poklidu spal Harry. Koneckonců postel je dost velká. Navíc zítra jej čeká hodně práce a potřebuje být odpočatý. Nikde jinde se tak dobře nevyspí, jako ve vlastní posteli.

Doufám, že vás kapitola potěšila. 

Děkuju za podporu a přeji hezký zbytek týdne :) 

Continue Reading

You'll Also Like

3.9K 456 43
Co se dělo po finále 1. série Hazbin hotelu? Zatím co v hotelu všichni oplakávají Sira Pentiuse, v pekle jeden známý démon chystá plán jak zničit Haz...
29.3K 3.1K 67
25. srpna 1976, v pokoji u Potterových: Tak jsme tady. Moje postřehy? Zaprvé - James je debil. Zadruhé - bydlí tu s nimi jakýsi Sirius, a to je tak...
234K 16.1K 44
17 letá Finley Brighensová zažívá trpké chvíle plné smíšených pocitů. Ukázalo se, že i ona je odsouzena projít si Harleyovou Akademií - školou pro Ma...
16.2K 567 72
*dílo čeká korektura* Žije. Dýchá. A přesto se liší od ostatních.... ........................... Patnáctiletá puberťačka jménem Kate Eghamanová zažív...