"HZ. MUHAMMED: ALLAH'IN ELÇİSİ" FİLMİNE ÇOK YÖNLÜ BAKIŞ

8 0 0
                                    

Bismillah.

Güncel konulardan biri olan Peygamber’in (sav) hayatı konulu film üzerine çok yönlü ve öz bir değerlendirme yapalım. Önceliğimiz elbette dindir. Fakat dini yönünü en sonda vermeyi ve bu şekilde vurgu yapmayı amaçlıyorum.

Siyasi açıdan baktığımızda bilindiği ve en çok dile getirildiği üzere Şia yapımı. Şiilere dair yeterli bilgiye sahip değilseniz mühim ve doğru bir araştırma yapmanızı sizlere tavsiye ederim. Zira ehl-i sünnet olarak, onlarla aramızdaki fark “farklı düşünceler”den ibaret değil ne yazık ki. Bunun yanında filmin Şia benimsetmesi yapılmadığını izleyenlerden duyumsadım. Ve fakat filmde Ebu Talib’i iman etmiş gösterilmesi gibi kaynak farklılığımızla alakalı bazı farklılıklar mevcut. Önemli yazarlarca “film ağzına kadar proje sahnelerle dolu/ince hesaplanmış zararlı bir Acem oyunu” şeklinde değerlendirmeler mevcut. En doğrusunu Allah bilir.

Psikolojik açıdan; ki hassasiyetle durulması gereken durumdur, Nebi’nin bebeklik halinin yüzü açık şekilde canlandırılması ve bir defa da gözünün gözükmesi gibi bir takım sakıncalı hallerin bulunduğu bu filmin psikolojik en büyük sıkıntısı; salavat getirirken aklınıza Mecidi’nin seçtiği bir bebek veya insanın gelecek olması durumudur.Ki bu hayat boyu uğraşacağınız bir vesvese haline dönüşecek belki de kurtulamayacaksınız.

Dini açıdan; Peygamber Efendimiz’e (sav) ait herhangi bir senaryonun/görüntünün film konusu yapılmasının caiz olmayacağı konusunda muasır ulemanın kanaati vardır. Nebi’nin tanıtımını film yardımı ile değil önce davet ve tebliğ çalışmaları ile, sünnetini ihya misyonunu hakkıyla temsil ederek yapmalıyız.

Böyle bir filme ihtiyaç var mıdır? Ve fakat; hiç mi gayrı meşru sahnelerin izlendiği dizi/filmleri izlemiyoruz? gibi iki tür sorunun cevabını verin ve sonuca varmak için vicdanınıza danışın.

Vesselam.

Dilan GÜNEŞ

Gençler Yazıyor ~2~Where stories live. Discover now