Herkes Yapıyor! Kod Adı: GIYBET

84 11 0
                                    

Ey İman Edenler! Zannın birçoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın. Herhangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz! Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah tövbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir. (Hucurat Sûresi(49)/ 6. Ayet)

Çoğu gıybet yapanı uyardığımda “herkes yapıyor” lafını duyuyorum. Bir şeyi herkes yapıyor diye haram helal olur mu?! Kuran bizi “çoğunluk saptırıcıdır” diye uyarmıyor mu?

Bakın;Eğer yeryüzündekilerin çoğuna uyarsan seni Allah yolundan saptırırlar. Onlar ancak zanna uyuyorlar ve sadece yalan uyduruyorlar. (Enam (6)/ 116. Ayet) Demek ki neymiş? O herkes aslında bizi doğruya iletmiyor, doğrudan saptırıyormuş.

Gelelim gıybet hastalığına… Kuran kesin bir ifadeyle “gıybet yapmayın” diyor.                              Yani gıybet = haram. Bir müslüman içki içer mi? İçmez. Neden? Çünkü, haram. İçki nasıl haramsa gıybet de öyle haram. Biri size içki içmeyi teklif ettiğinde, herkes içiyor sende iç dediğinde nasıl ki kabul etmez ve o insandam uzaklaşırsanız, gıybet konusunda da böyle olmalısınız. Haram, haramdır. Haramın bahanesi olmaz. Kuran’da “bir hatayı herkes yapıyorsa haram helal olur” diye bir ayet yok!

Gıybetini yaptığınız biri bunu öğrenebilir, ögrenmeyedebilir. Diyelim ki o hiç bunu öğrenmedi. Peki Allah? O bilmiyor mu kim hakkında kiminle nerde nasıl ne konuştuğunuzu? Biliyor. Çok iyi biliyor. Neyi, kimden, nasıl saklayabilir ki?
Hangimizin cesareti var gidipte gıybetini yaptığı birine ben senin hakkında şu kişiyle bunu bunu konuştum, hakkını helal et demeye? Hadi diyelim cesaretimiz var (sanmıyorum da) ya o kişi hakkını helal etmezse?
Gıybet bu kadar zarar verici bi şeyken değer mi vakit geçsin, laf olsun diye birinin gıybetini yapmaya? Değmez.
O zaman vazgeçin şu “herkes yapıyor” lafından. O herkes, sizin yerinize Allah’a hesap vermeyecek, sizin yerinize helallik istemeyecek.

Gıybet yapmayalım, yapanları uyaralım

ŞEYMA GÜNDÜZ

Gençler Yazıyor ~2~Where stories live. Discover now