İMAM GAZALİ'DEN ÖĞÜTLER 2 - EY OĞUL !

30 0 0
                                    

Bismillah. Allah ile.

Hamd O’na mahsustur.

Salat selam habibinin, elçisinin üzerine olsun.

    Geçtiğimiz hafta mevzu bahsimizde değerli alim Hüccetül İslam (İslam’ın delili) lakabıyla bilinen İmam Gazali’nin talebesinin soruları üzerine yazdığı mektupta verdiği öğütleri konu almış, nasiplenmeyi murad etmiştik. Bu zat, talebesine ayetler ve hadislerden asıl öğütleri alması gerektiğine işaret etmişti. Tevazusu bir yana dursun; bu kitap bugünkü piyasa kitaplarından, “çok satanlar” bölümünün kapsamına giren dini (!) kitaplardan çok daha fazla ayrıcalıklı ve amaca yöneliktir. Halbuki İmam Gazali bugün hayranlıkla okuduğunuz pek çok kitabı ayakta yazacak hatta talebelerine kısa bir derste verebilecek kadar donanımlı bir zattır. İmam Gazali’yi bilenler bu kıyasımın ne kadar yetersiz olduğunu hemen farkedeceklerdir fakat onu henüz tanımayanlar varsa ve hala okumamışlarsa ellerindeki kitapları hemen bir kenara bırakıp temel kitapları okumaya bir an önce bu vesile ile yönelmelerini canı gönülden temenni ve tavsiye ederim.

Şimdi Hüccetül İslam’ın değerli öğütlerine geçelim;

Ey oğul! Söyleyeceğin, yapacağın ve terkedeceğin her şeyde Allah ve Rasulü’nün koyduğu ilke ve yasalara uymalısın.Hakikat yolunda yürümek isteyenin dört şeyi yapması gerekir:

İçinde bid’at olmayan sağlam bir inanç üzere olmak, bir daha günahlara dönmemek üzere samimi bir şekilde tövbe etmek, hak sahipleriyle helalleşmek ve onları razı etmek, Yüce Allah’ın emirlerini yerine getirecek kadar fıkıh ve kurtuluşa vesile olacak kadar uhrevi/diğer ilimlerden tahsil etmek.

Tasavvuf yolunun iki şartı vardır: Allah’a karşı dürüst olmak ve insanlara karşı iyi muamele etmek. Allah’a karşı dürüst olmak, Allah’ın isteklerini kendi nefsine tercih etmektir.İhlas, yaptığın her işi Allah rızası için yapmandır. İhlas; insanların övgülerine sevinmemeyi, yergilerini de umursamamayı gerektirir. Bil ki; riya/gösteriş, insanlara olduklarından daha çok değer vermekten kaynaklanırVe onlara aynen cansız varlıklar gibi sana ne rahatlık verebilecek ne de zorluk çıkaracak güçlerinin olmadığını düşünmelisin. Şayet, insanları güç ve irade sahibi olarak görürsen, riya peşini hiçbir zaman bırakmaz. Elinden geldikçe bir konu hakkında herhangi biriyle tartışma. Çünkü onun zararı faydasından çoktur.Senin için, kimin dilinden olursa olsun doğruların ortaya çıkması önemli olmalıdır.İnsanlara öğüt ve vaaz vermekten sakınmalısın. Fakat bildiklerini önce sen uygularsan, ancak o zaman bu bildiklerini etrafındakilerle paylaşabilirsin. Öğüt vermekten amaç, insanlara Ahiret’te karşılaşabilecekleri cezayı ve Rab’lerine karşı işlemiş oldukları kusurları hatırlatmak olmalıdır.Konuşmalarında süslü söz ve imalardan, abartılı ve yapmacık davranışlardan, beyit ve şiirlerden uzak durmalısın.Devrin yöneticileri ile çok içli dışlı olmamalı, mümkün olduğu kadar onlardan uzak durmalısın.Helal olduğuna inansan da devrin yöneticilerinden herhangi bir hediye ve bağış kabul etmemelisin. Böyle bir beklenti beraberinde, onlara karşı yapmacık hareketlerde bulunmayı, onların iyiliğini düşünmeyi ve yaptıkları zulümleri hoş karşılamayı getirir.İlim tahsil edeceğin zaman, kalbini temizleyecek ve nefsini terbiye edecek ilimleri öğrenmeye çalış.Sana bir yıl yetecek azıktan fazlasını saklama. Çünkü Rasulullah da ancak bu kadarını saklardı. O şöyle buyurmuştur: “Allah’ım, Muhammed ailesinin rızkını yeterli kıl.” 

Kardeşlerim İmam Gazali’nin öğütlerine kulak verdik, amel etmek maksadıyla. Rabbimiz kabul buyursun ve bizi ilmiyle amil kimselerden kılsın. Amin velhamdülillahi Rabbil alemin.

Vesselam

Dilan GÜNEŞ

Gençler Yazıyor ~2~Where stories live. Discover now