AİLE BAĞI

7 1 0
                                    

Her insan istisnasız Allah’ın birer kuludur. Ne yaşarsanız yaşayın, ne düşünürseniz düşünün cennet veya cehenneme de gitseniz siz onun ruhundan üflenmiş ve ebedi olarak onunla birlikte yaşayacak bir varlıksınız. Burada et kemik formunda iken ahirette başka bir formda yaratılabiliriz ki bu bizim kul olduğumuz gerçeğini değiştirmez. Her kulunu Dünya’ya göndermiş ve gönderecektir Allah, dilediği zaman ve yerde de onu büyütecektir.
Peki Allah’ın insanlara bahşettiği bu güzel hayatta verdiği nimetlerden saymaya kalksak sayamayız değil mi ? Bir tanesini ele alalım biz gelin evlat konusunu işleyelim enine boyuna.
Her insan bir anneden doğarak Allah’ın istediği şekilde Dünya’ya gelir ve yeni bir kulunu daha Dünya ‘ya göndermiş olur böylece. Onu besler, barındırır, güç kuvvet kazanana kadar; ta ki ölene kadar onunladır artık tıpkı diğerleri gibi. Dikkat ederseniz eğer Allah’ın kanununda bir insan bir anneden doğar ve anne-baba bakımını üstlenir. Allah bunu bize seve seve yaptırır. Böylece kulunu en güzel şekilde büyütür imtihana hazırlamış olur. Kendi şefkatinden aile bireylerine tattırır az da olsa ve bütün hayat boyunca evlat diye dolanır durur anne babalar. Ölünce de aynı aile bireyleri birbirinden kaçar yada fidye olarak verirler birbirlerini.

Mearic Suresi 10-14.“Kıyamet günü hiçbir samimi dost, dostunu sormaz. Birbirlerine gösterilirler. Günahkâr kimse ister ki, o günün azabından kurtulmak için oğullarını, karısını, kardeşini, kendisini koruyup barındıran tüm ailesini ve yeryüzünde bulunanların hepsini fidye olarak versin de, kendisini kurtarsın.”

Enam Suresi 151. (Ey Muhammed!) De ki: “Gelin, Rabbinizin size haram kıldığı şeyleri okuyayım: O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anaya babaya iyi davranın. Fakirlik endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin. Sizi de onları da biz rızıklandırırız. (Zina ve benzeri) çirkinliklere, bunların açığına da gizlisine de yaklaşmayın. Meşrû bir hak karşılığı olmadıkça, Allah’ın haram (dokunulmaz) kıldığı canı öldürmeyin. İşte size Allah bunu emretti ki aklınızı kullanasınız.”

Ta-ha 131-132. “Onlardan bazı kesimlere, kendilerini sınamak için dünya hayatının süsü olarak verdiğimiz şeylere gözünü dikme. Rabbinin rızkı daha hayırlı ve daha kalıcıdır. Ailene namazı emret ve kendin de ona devam et. Senden rızık istemiyoruz. Sana da biz rızık veriyoruz. Güzel sonuç, Allah’a karşı gelmekten sakınanındır. “

İsra Suresi 23-24. “Rabbin, kendisinden başkasına asla ibadet etmemenizi, anaya-babaya iyi davranmanızı kesin olarak emretti. Eğer onlardan biri, ya da her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa, sakın onlara “öf!” bile deme; onları azarlama; onlara tatlı ve güzel söz söyle.Onlara merhamet ederek tevazu kanadını indir ve de ki: “Rabbim! Tıpkı beni küçükken koruyup yetiştirdikleri gibi sen de onlara acı.”

Duha Suresi 6. “Seni yetim bulup da barındırmadı mı?”

Kehf Suresi 46. “Mallar ve evlatlar, dünya hayatının süsüdür. Baki kalacak salih ameller ise, Rabbinin katında, sevap olarak da ümit olarak da daha hayırlıdır. “

Allah; Kur’an’da aile ilişkisini öyle tanımlamış ki bir yanda anne babaya öf dememe, bir yanda onları dinlememe, bir yanda birbirini fidye verme, bir yanda birbirini çok sevme gibi tezat içeren ama hepsi insanlar tarafından yapılabilecek olan şeylerden bahsetmiş . Biraz bağlantı kurmak istedim naçizane sizinde düşünmeniz adına .

Bizi Dünya’ya gönderip yerden mantar gibi bitmemiz yerine aile kanunu koydu Allah. ve buna karşı gelmememiz adına belki de insanın huzur bulduğu dediği eşini yarattı Allah. bu karşı konulmaz şehvet sebebi ile yeni kulunu Dünya’ya gönderdi. Bizi beslenip büyütülecek ortama sokan Allah; herşeyi bizim iyiliğimiz için yapan ailelerimizi başımıza bekçi yaptı ve büyüyene kadar yanımızdan ayrılmadılar. Bu sebeplerden dolayı aslında Allah ; (bu seçim yapamayacağımız durum için ) bizi büyüttürdüğü bu iki insan yada akrabalara saygı göstermemizi emretti. Allah’a karşı çıkmamızı emretmedikleri sürece fikirlerine saygı gösterin dedi Allah. Çünkü büyüdükten sonra da önce de her daim Allah’ın kulu olduğumuz için ona itaat önce gelir. Ölene kadar bu hayatı bir şekilde geçirmemizi emretti ve bizi aileye saygı ile öğütlerken aileyi ise bizi Allah’a şirk koşmamaları için öğütledi. Çünkü ölümden sonra bütün bağınız kendi ellerinizle kopacak, birbirinizden kaçacaksınız diyor Allah!

Her birimiz doğup büyüdüğümüz aileye saygı göstermeli, onlara kol kanat germeliyiz. Bize bunu öğütler Allah. ve bizimde onlarında hesap günü birbirimizden kaçmamamız adına müslümana yaraşır bir hayat sürmeliyiz. Birbirimizi gerçekten seviyorsak yukardaki ayetler çerçevesinde gözden geçirelim aile ilişkimizi.

Barış MERCAN

Gençler Yazıyor ~2~Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin