Dinin Diğer Yarısı Evlilik

9 0 0
                                    

Selamün Aleykum,

Bu Pazar yazımı evlilik üzerine yazmak istedim. Her geçen gün boşanmaların arttığı ve evliliklerin bir oyuncak gibi yaşandığı günümüzde içimden gelenleri sizle paylaşmak istiyorum.

Erkek için de kadın için de iyi geçinmek fedakarlık ve sabır ister. Düşünün ki öz kardeşlerinizle ters düştüğümüz şu dünyada bir anda evleniyorsunuz, bambaşka bir hayata geçiyorsunuz ve her şeyiniz ortak oluyor. İyi geçinmek için, sıkıntılara katlanmak ve her zaman kendini haklı görmemek gerekir. Ben haklıyım demek geçimsizliğe yol açar. Unutmayın ki Allah’ın helal kılıp hiç sevmediği hak boşanmadır.Kardeşlerim hangimiz ister Allah’ın sevmediği bir şeyi yapmak…

Çok sevdiğim kız kardeşlerim canlarım.Doğup büyüdüğünüz, senelerce yaşadığınız bir yuvadan çıkarak yabancı bir yere gideceksiniz, huyunu suyunu zamanla tanıyacağınız bir insanla yaşayacaksınız. Bir annemizin öğüdünü okumuştum bir kitapta. Sen ona yer ol ki, o sana gök olsun. Sen ona ev ol ki, o da evin direği olsun. Sen ona cariye ol ki, o da sana köle olsun. İnanın kardeşlerim bunlar zor değil. Hele ki ayaklarınızın altına cennet serilmişken… Koca hakknı kendi hakkınızın üzerinde tercih edin. Kocalarınızın akrabasını kendi hakkınızın önünde tutun. Ona sıkıntı vermeyin ki sevgisi azalmasın.Kardeşlerim sabredin biraz siz o,biraz o sen oluyor. Eğer ki bir de ibadetlerinizi aksatmazsanız o evlilik size cennet gibi gelir cennet.

Gelelim erkek kardeşlerimize. Eşleriniz önce Allah ın sonra onları yetiştiren anne ve babanın sizlere bir emanetidir. Onlar sizin kıymetlilerinizdir. Eşlerinize her zaman güzel huylu olun. Eşini incitmek haramdır. Her zaman eşlerinize yumuşak davranın. Eve geldiğinizde ona gülümseyin şakalaşın. Biz Peygamber efendimizin (SAV) ümmetiyiz. En güzel örnek O değil mi? Ayşe annemiz Hatice annemiz….Eşlerinizle iyi geçinin. Mala ve namusa ihanet etmeyen kadınları hiçbir suretle üzmek caiz değildir. Kadınların kalpleri ince ve naziktir. Allah bizleri öyle yaratmış. En yakınınızın bile (Anne-kız kardeş v.s. ) eşlerinizi çekiştirmelerine izin vermeyin. Söylenen sözler yüzünden de eşlerinizi incitmeyin.
Eşlerden biri kızınca veya sinirli olunca diğer eş Allah rızası için sussun. Kısa bir süre sonra gerilim kalkar ve hatta görürsünüz eşiniz gelip sizden özür diler. Birbirinize olan sevgilerinizi hissettirin birbirinize. Bundan çekinmeyin. Kim istemez sevmek sevilmek…. Sizler yeter ki Allah için birbirinizi sevin. Günah olmayan kusurlarınızı görmeyin. Varsa da tatlı dille çözün. İbadet konusunda varsa eksiklikler tatlı dille haleldin. Ne olursa olsun namaz evinizden eksik olmasın. Ve evlatlarınız olana kadar iki kişi cemaat ile kılmaya özen gösterin. Ayıplarınızı, sırlarınızı asla kimseyle paylaşmayın asla… (Anneler dahil) Kuranı kerim evinizden eksik olmasın. Sırayla her akşam biriniz kuran kerim okuyun, melekleriniz evinize misafir gelsin ve hiç gitmesin. Birbirinize hep hayır dua edin.
Resulullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Aziz ve celil olan Allah nezdinde evlilikten daha sevimli ve değerli bir bina inşa edilmemiştir.” Fazla söze gerek var mı? Allah sizlere Salih ve Saliha eşler nasip etsin. Haramsız bir önceniz ve haramsız bir evliliğiniz olsun. Eş adaylarına ilk sorunuz namaz olsun. Her şeyinizi Allah ın rızası için yapın.Resulullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Her kim Allah için evlenir ve Allah için birini evlendirirse Allah’ın dostluğuna layıktır.” …
Allah ın zikir edildiği ve meleklerin eksik olmadığı bir eviniz olsun inşallah.

Selam ve Dua ile

Safiye Pelin SUDE 

Gençler Yazıyor ~2~Where stories live. Discover now