SUİZAN YAPMADIĞINDAN EMİN MİSİN ?

5 1 0
                                    

Suizan doğruluğu kesin olmayan kanaat ve düşüncelerdir. Ragıp el İsfehani Müfredat adlı eserinde “Suizan bir emareden Hasıl olan kanaattir.” demiştir. Yani kötü bir hususta iz taşıyan kişinin durumundan dolayı karşı taraftaki kişiye beliren kötü düşüncelerdir.

Bir örnek verecek olursak karşı tarafta elinde şişeyle sallanarak gelen bir adam gördüğümüzde onun sarhoş, içen bir adam olduğu düşüncesi zihnimizde belirir. Oysa ki o adam elinde başka bir şişe taşıyor olabilir veyahut şişenin içinde başka bir içecek olabilir veyahut hastalığından sallanıyor olabilir. Bu durumla karşılaştığımızda tutumumuz iyi olmalıdır. Müslümanlara düşen kötü görünen olaylardan iyi sonuçlar çıkarmaktır.

Suizan alışkanlık haline gelirse hastalık olur. Sürekli kötü şeyler düşünüp, her olayı kötüye yormaya başlarız.

Suizan konusunda bir diğer husus, suizana sebebiyet vermekten  durmaktır. Misal herkesçe hoş görülmeyen bir mekana gitmeniz gerekiyor. Bir arkadaşınızdan birşey alacaksınız. Çıkarken sizi gören insanlar bu kız/erkek burada ne yapıyor diye düşünerek suizan yapmaya yeltenir ise bu sizden de kaynaklanır. Bunun yerine başka biryerlerde alabilirsiniz. Veyahut sizi gören insanlara açıklama yapmanız gerekmektedir.

Hz.Muhammed (sav) bir gün mescitte itikafta iken Safiye annemiz onu ziyarete gitmiş. Efendimiz de onu eve bırakmak için Safiye annemiz ile birlikte mescitten çıkmış. O sırada oradan geçen iki genç onları görünce hızlı yürümeye başlamışlar. Efendimiz onları yanına çağırıp Safiye annemizi onlara tanıtmış.Gençler ise kötü birşey düşünmediklerini dile getirmişler. Efendimiz ise: “Şüphesiz şeytan,insanın bedeninde kanın dolaştığı gibi dolaşır. Ben şeytanın sizin gönlünüze şüphe atacağından endişe ettim.” buyurur.

Suizan yaptığımız zaman bunu dile getirirsek bunun adı gıybet olur.Hele ki doğru olmayan bir zan ise iftiraya kadar gider. Bu nedenle zannın kötü olanından sakınmamız gerekiyor.

Ey iman edenler! Zannın çoğundan sakının.Çünkü zannın bir kısmı günahtır.(Hucurat 12)

Zandan sakının. Zira zan sözün en yalan olanıdır. (Buhari)

Büşra KAYNARPUNAR

Gençler Yazıyor ~2~Where stories live. Discover now