-Gözlerine Fatiha Okuyan Genç-

10 2 0
                                    

Hayatı daha iyi algılayabilmemiz için bizlere göz diye bir cihaz verilmiştir. Yaşam için önemli bir yere sahip olan göz sadece görme işlevini sağlamakla kalmayıp aynı zamanda ilişkileride  doğrudan veya dolaylı olarak etkilemektedir. Bu duruma birkaç örnek vermek gerekirse Ki edebi metinlerde ve günlük hayatta birçok kez karşılaştığımız bu cümleleri mutlaka biliyoruzdur. “Bir bakış attı bana yüreğim çıkacakmış gibi oldu” cümlesinde olduğu gibi veya Kimi bir bakışıyla aşık eder kendine ,kimi yapmaması gereken bir davranışı karşı tarafa hissettirmek için ,kimi ise korku salar bakışıyla,kimi de cıvıl cıvıl ve içtenlikle gözleriyle gülümser hayat dolu bakar alır sizi sizden, kimisi de sana baktı mı için kanar ağlarsın ve gözünden anlarsın ki bir sıkıntısı var. Örnekleri uzatın uzatabildiğiniz kadar..  

Bu örneklerden de anlaşılacağı üzere göz sadece bizlere görme yetisi için verilmemiştir.

    Göz 575 gigapiksel bir kamera gibidir. Hiçbir şeyi atlamadan görür kaydeder siz istersenizde istemesenizde. Bu durum olmadık görüntüleride kaybetmesine yol açabiliyor. Şimdi gelelim asıl anlatmak istediğimize . “Göz ” hem somut hemde soyut anlamda bu kadar değerli faydalı ve işlevsel bir varlıktır. Bunda kimsenin şüphesi yok.

    Sizlere şimdi bir genci anlatacağım. Otobüste her zaman karşılaştığım selam verdiğim namazında, niyazında samimane bir dost ,bir yoldaş olan genci…

    Yolumuz aynıydı. Otobüs ile beraber gidip geliyorduk. Bir süre zarfında ilginç bir detay dikkatimi çekti. Bu genç belli zamanlarda sanki birşeyler okuyordu içinden. Ben başta birşeyler ezberliyor sanmıştım. Nedense uzun bir müddet sormadım ona içinden ne yapıyorsun öyle birşey mi okuyorsun , ezberliyorsun diye . Bir Cuma günü beraber gidiyoruz yine. Otobüste boş koltuklar vardı bizde oturduk. Tabi bu koltuklar yüzyüze bakan 2’li koltuk şeklinde ..

Bir süre sonra karşımıza iki bayan oturdu ama fazla gösterişli giyinmişlerdi. Yanımdaki genç yine birşeyler okumaya başlamıştı. Otobüsten indikten sonra bende dedim birşeyler okuyordun az önce ne okuyorsun. O da gerçekten bilmek istiyor musun diye sordu. Bende evet dedim . O zaman sana anlatayım dedi ve başladı anlatmaya. Hani sizin bu yazıyı okumaya başladığınız göz ile ilgili genel bilgiler var ya onları anlattı bana. Başta anlam veremedim neden bana gözü anlattı diye . Devam etti konuşmaya .. Evet ben birşeyler okuyorum. Kuranda şöyle diyor dedi genç.

“Mümin erkeklere söyle gözlerini haramdan sakınsınlar Bunu üzerine biraz duraksadım. Genç ise  devam  etti sözlerine. Gözlerime Fatiha okuyorum dedi genç . Çünkü beni doğru ahlaka yönlendiren kitap bana haramdan sakın diyor. Şaşırmıştım. Fatiha genelde vefat edenlerin arkasından okunur diyerek bende gözlerimi , bakışlarımı öldürüp Fatiha okuyorum diye devam etti. Gencin dedikleri beni kalbimden vurmuştu adeta. Dedim bende senin gibi yapacağım inşallah. Senin gibi bir dostum olduğu için Allah’a şükür ediyorum diyerek selamlaşıp ayrıldık kendi yolumuza. Allah hepimizi harama yaklaşmaktan korusun ve hepimizi affetsin. Allah Gözlerine Fatiha okuyanlardan ve  Gözleriyle gülümseyenlerden eylesin vesselâm..

Ertuğrul ŞENTÜRK

Gençler Yazıyor ~2~Unde poveștirile trăiesc. Descoperă acum