5 Vakit Saadet: Namaz

7 0 0
                                    

Bismillâh..

Hamd Âlemlerin Rabbine,

Salat ve selam Efendimiz Aleyhisselatu vesselam’a, al ve ashabına, Salihlere, Şehidlere ve İslam davasının izzetli yolunu takip edenlerin üzerine olsun..

“Ey iman edenler, rüku edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77)

Namaz, Allahü tealaya ve Resûlüne imandan sonra, bütün amel ve ibadetlerden daha üstün bir ibadettir.

Dinimizde ilk emredilen farz namazdır. “Namaz, müminlere belli vakitlerde farz kılındı.” (Nisa, 103).
Kıyamette de imandan sonra ilk soru namazdan olacaktır. Nitekim hem Dünya hemde Ahiretimizin kurtuluş ve saadetinin yolu en az 5 vakitte bilinciyle kılınmış namazlarımız olacaktır..

Namaz, İslam dininde imandan sonra en kıymetli ibadettir. Allahü teala, kullarının yalnız kendisine ibadet etmeleri için namazı farz kıldı. Kur’an-ı Kerîm’de yüzden fazla ayet-i kerimede (namaz kılınız!) buyurulmaktadır. Hadis-i şerifte, (Allahü teala, hergün beş vakit namaz kılmayı farz etti. Kıymet vererek ve şartlarına uyarak, hergün beş vakit namaz kılanı Cennete sokacağını, Allahü teala söz verdi) buyruldu.

Namaz, dinin direğidir. Peygamberimiz “sallallahü aleyhi ve sellem” buyurdu ki; Başsız insan olmadığı gibi, namazsız da din olmaz.

Namaz kılmak, akıllı olan ve büluğ çağına giren her erkek ve kadın müslümana farzdır. Hz. Ömer b. el-Hattâb şöyle anlatıyor: “Bir gün Allah’ın Resulü’nün yanında idik. Beyaz elbiseli, siyah saçlı bir adam çıkageldi. Üzerinde yolculuk izi yoktu, ama hiçbirimiz kendisini tanımıyorduk.

Hz. Peygamber’in önünde diz çöküp oturdu. Dizlerini onun dizlerine dayadı. Ellerini de Allah’ın Rasûlü’nün dizlerinin üzerine koyup sordu:
“- İslâm nedir? Bana anlat” Allah’ın Resulu cevap verdi: “-İslâm Allah’tan başka ilâh olmadığına, Muhammed’in, Allah’ın elçisi olduğuna inanman, namaz kılman, zekât vermen, Ramazan orucunu tutman, gücün yeterse Hacca gitmendir”

İşte bu yüzden ibadetlerimizin özünü teşkil eden namazı terk etmemeye gayret göstermeliyiz. Namaz ile yaşantımızı süslemeli, namaz ile maneviyatımızı yükseltmeliyiz. Yüce Rabbim ibadetlerimizi makbul eylesin. Namazlarımızı huşu içerisinde ve sadece kendi rızası için kılmayı nasip eylesin…

Vesselam..

Davamızın sonu Allah’a hamd etmektir.

M. Amedî

Gençler Yazıyor ~2~Where stories live. Discover now