Kurbandaki Efdallik Ve Halk Dilinde Hayvanda Kapak Atmış Deyimi

28 2 0
                                    

Bu yazıda bahsedilenler;

Kurbanın manası.Kurbanın fazileti.Kurbanın yaşının anlayabilmek için neler yapılmalı bunu teknik olarak anlatımı.Halk dilinde hayvanın kapat atmış deyimi nedir.Kurban alırken ellerin kenetlenip sallanarak fiyat meselesinin çözümü.Çeşitli kurban ile ilgili sözler ve yazının bitimi.

Kurban kelimesinin lügatte manası kendisi ile Allah’a yaklaşılan şey demektir. Bu manada da anlaşıldığı gibi kurban; Rabbe yaklaşımını, onun rızasını kazanımını sağlayan bir eylemdir. Ayrıca kurban emri hakikatte mal sahibinin kim olduğunu gösterir ki bu günümüz insanlarının yanılgıya düşerek dünya için koşuşturup ahirete hiç gitmeyecekmiş gibi davranan kişilerin farkındalığını oluşturmaktadır. Hz ibrahim (a.s) ‘ı kurban etme hikayesini biliriz. Burada anlatılıp dersi çıkartılmak istenilen ana fikrin de farkındasınızdır. Kurban Hz. İbrahim (a.s) ‘ın sünneti olduğu gibi Peygamber Efendimizin de sünnetidir. Resulullah (s.a.s) Medine’de 10 sene ikamet etmiş ve her sene kurban kesmiştir. Kurbanın fazileti hakkındaki şu söz “ Kurbanın derisindeki her tüy sayısınca sizlere sevap vardır. Kanının her bir damlasına kadar size mükafat vardır. O sizin mizanınıza konacaktır. Müjdeler olsun. ( İbn-i Mace) “ ifade etmektedir.

 ( İbn-i Mace) “ ifade etmektedir

Ουπς! Αυτή η εικόνα δεν ακολουθεί τους κανόνες περιεχομένου. Για να συνεχίσεις με την δημοσίευση, παρακαλώ αφαίρεσε την ή ανέβασε διαφορετική εικόνα.

Kurbanın yaşının geldiğini anlamlandırabilmek için Kurban edeceğiniz hayvanın iki burun deliğini birbirinden ayıran perdeyi sıkıca kavrayarak alt dudağını aşağıya doğru çekilmesi ile dişler görünür hale gelir

Ουπς! Αυτή η εικόνα δεν ακολουθεί τους κανόνες περιεχομένου. Για να συνεχίσεις με την δημοσίευση, παρακαλώ αφαίρεσε την ή ανέβασε διαφορετική εικόνα.

Kurbanın yaşının geldiğini anlamlandırabilmek için Kurban edeceğiniz hayvanın iki burun deliğini birbirinden ayıran perdeyi sıkıca kavrayarak alt dudağını aşağıya doğru çekilmesi ile dişler görünür hale gelir. Ağızda bütün süt dişleri aşınmaya başlamış ve ön kesiciler kısmen küçülmüş ise hayvan 1 yaşındadır. Eğer bu ön kesicilerin kökleri de meydana çıkmış ve sallanıyorsa hayvan 21 aylıktır. Daimiler tamamen büyümüş ise sığır 2 yaşındadır. Bu öndeki daimilerin büyüme durumuna  halk dilinde kapak atmak deyimiyle ifade edilmektedir. Kapak atmada hayvanın besinini kendi araması durumunda taş ve diğer sert şeylerden dolayı daha erken olma olayı vardır. Ahırda hazır beslenen hayvanlar içinde süt dişinin geç düşüp ön kesicilerin geç gelmeye başlaması gibi durumlar da peyda olmaktadır. Ama genel itibariyle kurban edilecek hayvanda yaş böyle anlaşılmaktadır.   

Bir de kurbanı seçtikten sonra seçtiğiniz kurbanı alabilmek için satıcıyla  zorlu bir sınav bekliyor olacaktır. Ellerini mengeneye sıkıştırmış gibi kenetleyeceksin ve mütemadiyen sallayacaksın ve de sünnet olan pazarlığı yerine getirmek için uğraşacaksın. Tatlı dil kullanacaksın fakat emin bir şekilde konuşacaksın. İnsanlar toplanacak etrafınıza, söylediğiniz rakamı ve satıcının söylediği rakamla ortaya bir rakam oluşturmaya çalışacaklar. Geleneğimiz mutlu bir şekilde devam edecek.

Kurbanlarınızı iyisinden seçiniz. Çünkü onlar sıratta sizin bineklerinizdir. (Deylemi)
Kurban bayramını şimdiden mübarek olmasını temenni eder, ibadetlerinin kabul olmasını Rabbimden niyaz ederim. Kesilen kurbanları ihtiyaç sahiplerine ulaştırarak hep beraber huzurlu olmayı dilerim. Selametle…

Ümit KÖKSAL

Gençler Yazıyor ~2~Όπου ζουν οι ιστορίες. Ανακάλυψε τώρα