YARATILIŞ GAYESİ

7 0 0
                                    

Bismillah..

Hamd, alemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur. O’na hamd eder, O’ndan yardım ve mağfiret dileriz. Nefislerimizin şerrinden ve amellerimizin kötülüğünden O’na sığınırız. O’nun hidayete erdirdiğini hiç kimse saptıramaz, saptırdığını ise hiç kimse hidayete erdiremez.

Şehadet ederim ki, Allah’tan başka ibadete layık hiçbir ilah yoktur. Ve yine şehadet ederim ki, Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) O’nun kulu ve rasulüdür.

İbadet genel anlamıyla kulluk demektir. Kulluk ise yaratıcı bir kudretin varlığını bilip O’na inanma, O’nun istediği gibi bir hayat yaşama ve O’na itaat etme bilinç ve iradesinin eyleme dönüştürülmesiyle gerçekleşir. Allah’ın hoşnutluğunu ve memnuniyetini kazanmak amacıyla yapılan her amel, iş ve davranış ibadet olarak değerlendirilir; ödüllendirilir.

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ
”Ben cinleri ve insanları yalnızca bana ibadet etsinler diye yarattım.” (Zariyat/51-56)

İnsan; yaratılış itibarı ile üstün bir kuvvete bağlanmaya, teslim olmaya, ondan güç almaya muhtaçtır. İslam ise başvurulacak yegane kaynağın Allah ve Peygamber olduğunu bildiren mesajın adıdır. Başka bir şeye değil yalnızca Allah’a kul olmak ve kulluk etmek insanı mutlu eder. Allah’a kul olma bilinci ibadetten alınacak haz ve mutluluğun da göstergesidir. Hayatın sayısız çokluktaki çekim alanlarının girdabına kapılmaktan insanı bu bilinç korur.
Kur’an-ı Kerim’de ‘ibadet’in anlam çerçevesinde yer alan diğer iki temel kavram da ‘itaat’ ve ‘kurbet’tir. İtaat; niyete bağlı olsun olmasın ve kimin için yapıldığı bilinsin bilinmesin sevap kazandıran fiil yapmaktır. Kurbet ise niyete bağlı olmasa bile, mescit inşa etmek, yol  yapmak, vakıf kurmak gibi bir takım sevap kazandıran bir işi kimin için olduğunu bilerek yapmaktır. Buna göre, bu iki kavram arasındaki anlam ilişkisini şöyle ifade edebiliriz:
”İbadet niyete bağlı olarak yapılmasından sevap olan ve yüce Allah’a kurbet ifade eden özel itaattır.”

İslam’a göre insan hayatındaki bütün davranış biçimlerine dair kurallar, kaynağını Allah’ın kelamı Kuran’dan veya Peygamberin sünnetlerinden alır. Bu sebeple bütünüyle Allah’ın ve peygamberinin emirlerini yerine getirmek, yasaklarına uymak kulluktur, ibadettir. Böyle olunca ibadetin en üst noktasında -yahut temelinde- iman etmek yer alır. Çünkü Kuran’da da belirtildiği gibi:

آمِنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ
”Allah’a ve Resulune iman edin.” (Hadid/57-7)

#BirDua
Her gidiş bir geliş getirir..
Ya Rab! Ben sana gideyim..
Sen beni kendime getir..!
Amin…

EsmaNur YATICI

Gençler Yazıyor ~2~Where stories live. Discover now