Kendini Bilen Rabbini Bilir

22 2 0
                                    

Bismillahirrahmanirrahim.

Geçen hafta ki yazımızda ‘nefsini bilen kendini bilir’ demiştik.

Devamı niyetiyle devam edelim…

İnsanı oluşturan madenler vardır. Bunlar; kalp, sır, dimağ, ruh ve nefs demiştik ve bu madenleri dilimiz döndüğünce tanımlamaya çalışmıştık.

Esas niyetimiz kendimizi bilmek ve tanımaktı. Bunun tek yolu nefsini tanımaktan geçiyor…

Ben aciz kardeşiniz evvela kendi şahsıma sonra şahıslarınızın istifadesine sunmak için bu yazıyı derliyorum. Ben de olsa da size versem. Oysa herkesten çok, çok daha muhtacım. Umarım bir faydası dokunur…

Resul-ü Ekrem buyurdu ki ‘’Akıllı; ölmeden önce hesabını gören, ölümden sonra kendine yarayacak şeyleri yapan kimsedir.’’

Ölmeden evvel hesaba çekmeli, her an izlendiğimizin bilincinde sürekli olmalıyız.

Asi ve bencil nefsimiz hiçbir emri yerine getirmek istemez. İnat eder, ayak diretir, türlü mazeretler uydurur, aklı karıştırır, hedef saptırır. Ona karşı kazançlı çıkmanın tek yolu, İSTEDİKLERİNİ VERMEMEKTİR.

Kişi, nefsi ile sürekli irtibatta olmalı, onu her dem denetimde/gözetimde tutmalıdır.

Onu başıboş bırakmak, o yokmuş gibi davranmak çok tehlikelidir. Başıboşluk nefsi kendi tembelliğine, şehvani haline dönmesine sebep olur. Cenab-ı Allah tarafından her saniye izlendiğimizi, kalbimizden geçenlerin, aklımızdan geçen en küçük hislerin, düşüncelerin bile bilindiğini, her saniye düşünmeli. Sürekli kendinize telkin etmeli bunu.

Zamanla insan alışıyor. Bu çok önemli bence ‘Altın Kural’

İmam-ı Gazali hazretleri buyuruyor ki ‘’nefsinizi haramdan almaya uğraşın ve bu cihadda sebat edin, dayanın.’’

Bu işin kolay olmadığını ama dayanmamız gerektiğini söylüyor. Nitekim her zorlukta bir kolaylık vardır diyen Rabbimiz değil mi?

Bunun farkına varanlar bu dünyayı bir ticaretgah olarak görmüş, bir pazar yeri olarak bulmuşlardır.

Bu ticaretin kârı cennet, zararı ise cehennemdir.

Akıllılar nefslerini bu ticarette ortak bilmişler.

Ticaret ortağınız, tüm kazancınıza ortakken, yaptığı bir ihanet sonucunda da en büyük düşmanınız olur bunu da unutmamalı.

‘’Her nefes kıymetli bir cevherdir. Bundan büyük bir hazine yapılabilir.’’

Her gün ticaret ortağımıza demeliyiz ki; ‘’Benim sermayem ömrümdür. O kadar kıymetlidir ki, bu pazar yerinde harcanan hiçbir nefesin telafisi yoktur. O halde nefesi, nefesten daha kıymetli işlerde kullanmalı ki heba olmasın. Nefes bitince ticarette biter. Gel, el ele verelim kazancımızı arttırmaya bakalım.’’ Bu ticarette hesabı kitabı iyi tutmalı, zararı- kârı iyi bilmeli…

Asi ve bencil nefsimiz bu ortaklığa hemen razı olmaz. Çünkü ebed için çalışmak, çabalamak işine gelmez.

Gençler Yazıyor ~2~Where stories live. Discover now