Semaya Sesleniş : Dua

31 3 0
                                    

Dua, hem Kainat Sultanı’nın kudretine bir boyun eğiş hem de âlây-i iliyyine çıkmaya vesile olan  yoldur.  Hadsiz iştiyak ve hevesatla dolu beşerin Mutlak Kudret sahibine mütevazı bir münacaatıdır. Dua aynı zamanda  inşirah kapısıdır. Arıya ve karıncaya dahi yolunu bulduran Cenab-ı Hakk, biliriz ki ‘Yeryüzündeki halifem ‘ iltifatına mazhar kıldığı Kulunu dahi yalnız bırakmayacaktır. Dua gafleti izale eder, omuzlardaki yükü hafifletir, kalpteki yorgunluğu giderir.  Seküler hayatın gözüne çektiği perdeden bakan beşer , böbürlenmeye yönelir ve kendine bâtıl ilahlar edinir ; bu bâtıl ilahlara uygun da bâtıl mabedler edinir . Beşer Hâlık’ını unutmaya son derece yatkın bir varlıktır . Şöyle ki batıl dahi olsa ‘inanma’ ihtiyacı cihazatımıza yerleştirilmiştir . Öyleyse taşıdığımız bedenin, hissiyatımızın hevesatımızın emanet olduğunu unutmamalı ve emaneti verenin evamirine uygun bir şekilde muhafaza etmeliyiz.

      Dua etme bilinci beşere abd olduğunu hatırlatır ve her zaman yardım dileyebileceği       Mutlak-ı Rahim bir yatatıcısının olduğunu, hadsiz seslerin içinden onu duyan Rabbi’nin varlığını bilir ve hüsn-ü esmalarından Es-Semi ismini tanır. Dua eden ibad bilir ki bu, beşere has bir durum değildir. Bütün mevcudat dahi Mutlak-ı Kemali  tesbih ve zikreder . Arz ve semadaki bütün yaratılmışlar Mutlak-ı Sâni’in birer nişanıdır. ‘Kullarım sana benden sorarlarsa ben Karîb’im, gerçekten çok yakınım. Dua edenin çağrısına, bana çağırıp yakardığı anda ona cevap veririm. Hadi onlar da bana karşılık versinler , bana inansınlar ki doğru ve iyiyi bulabilsinler.’ (Bakara /186)  ayetiyle  yüce Rabbimiz ibadı olan bizleri hem duaya teşvik ediyor hem de yapılan duaların cevabsız kalmayacağını müjdeliyor.

        Elhâsılı kelam;  dua, vesile-i rahmettir. İnsanı maddi ve manevi sıkıntılardan kurtarır . Derekelerden alıp derecelere çıkartır . Dua, istemektir ; istemesini de bilmektir. Şekaveti şükre çevirmektir. Mutlak-ı Kerîm’in şefkatini celbetmek ve ilgisine nail olmaktır .

Selam ve dua ile ..

Ebru Bodur

Gençler Yazıyor ~2~Where stories live. Discover now