İslam kültürel bir din midir?

14 0 0
                                    

İslam Allah tarafından,çeşitli kavimlere, farklı peygamberler aracılığıyla gönderilmiş mükemmel bir dindir. Allah hz muhammed (sav) önderliğinde hükümleri kuran ve sünnete dayalı güçlü bir din sunmuştur.

Bunun kanıtı olarak kuranda;

“Şüphesiz sana bu kitabı hak olarak indirdik.öyleyse şimdi dini yalnızca ona halis kılarak Allah’a ibadet et”

Ayette anlaşıldığı üzere islam hak bir din, kuran’da hak olan tek kitaptır.Ama bazı insanlar islamı herhangi bir kültürün inancı olarak görüyor.Hatta bu dinin Arabistan kültürü bir din olarak ortaya çıktığını öne sürüyor.Bu akıl dışı görüşler kesinlikle yanlıştır.Düzeltilmediği sürece de kişiyi şirke dahi sürükleyebilir derecede bir günahtır. Neden?

Oncelikle biraz kültür kavramının üzerinde tefekkür edelim.Kültür nedir?Bunu bir açıklayalım:

Kültür bir toplumun tarihsel süreç içerisinde oluşturduğu,nesilden nesile aktardığı maddi ve manevi birikimlerinin tümüne denir. Yani kültür herhangi bir topluma hitap eder,ve bu kültür zaman içinde kazanılmış bir birikimdir Peki bunları birde İslam ile karşılaştıralımbir de öyle düşünelim.

Birinci olarak:islam toplumsal değil evrenseldir. Yani bütün insanlığa gönderilmiş mutlak ve benzeri olmayan tek dindir.

Ikinci olarak da: islam zamanla oluşmuş bir din değildir. Hz adem den başlayıp kıyamete kadar geçerli olan tek dindir.öyleyse islam nezamana nede topluma hitap etmez.İslam yeryüzünde bulunan bütün varlıklara hitap eder.Şimdi gelelim islam ve Kültür ilişkisine :

Geçmişten günümüze geleduran bir çok gelenek ve Görenekler her toplum için mevcuttur.Bunlardan bazıları insanları helaka götürmüş,bazıları ise şeri(dini kurallar) dahilinde helal kılınmıştır.Başta da dediğim gibi,Allah her kavme çeşitli peygamberler göndermiştir.Hiç bir kavmi başı boş bırakmamıştır.Ama bazı insanlar İslamın yanında, kendi heva ve hevesleri doğrultusunda birçok yenilik çıkarmış ve buda çocukları ve torunları tarafından benimsenip kültür adını almıştır. Bunlardan kimileri güneşe,aya,yıldızlara kimileri ise ateşe ve putlara tapmışlardır. En basit örnek olarak cahiliyye devri araplarının inanışları verilebilir. Zira onlar da atalarından kalma bir kültür yüzünden iman etmeyip müşrik oldular.Araplar Allah inancına sahip olmakla beraber, kendilerini Allaha yakınlaştırdığına inandıkları çeşitli putlara taparlardı. Bu durumla ilgili Allah Zümer süresinde:

“İyi bilinsin ki Halis olan din yalnız Allah için olandır.Ondan başka hamiler edinenler ise Allah katında yakınlığa vesile olsun diye onlara tapıyoruz derler.”

Halis olan din yalnız Allahın dinidir Onun hiç bir eşi ve benzeri yoktur.öyleyse bizden önceki kavimleri ibret alıp tefekkür edelim. Ben kültür yanlış bir şeydir demiyorum. Aksine, kültür bir toplumun maddi ve manevi en değerli varlığıdır.onların kimliğidir,yaşam biçimidir.Ama bunu şeriat yasaklamadıkça sürdürmek doğru olur.

Evet şeriat yasaklamadıkça yapılan her davranış caizdir. Ama yapılan davranış dinen yasaksa onun yapılması caiz değildir.

Biz islamı kültürümüze değil kültürümüzü islama uyarlamalıyız.

Selam ve dua ile….

Bahar Ateş

Gençler Yazıyor ~2~Where stories live. Discover now