GEMİMİZ

6 0 0
                                    

Müslüman olarak düşünmemiz gereken kritik sorulardan biri de gemimizi mi kurtarıyoruz, gemiyi mi kurtarıyoruz?

Durumu daha iyi izah etmek amacıyla şu harika hadisi şerifi buraya koymak istiyorum: “Allah’ın çizdiği sınırları aşmayıp ihlal edenler, bir gemiye binmek üzere kur’a çeken topluluğa benzerler. Kura neticesinde, onlardan bir kısmı geminin üst katına, bir kısmı da alt katına yerleşmişlerdir. Alt kattakiler su almak istediklerinde üst kattakilerin yanından geçiyorlardı. Alt katta oturanlar: Hissemize düşen yerden bir delik açsak da üsttekileri rahatsız edip durmasak, dediler. Şayet üstte oturanlar, alttakilerin bu düşüncelerine karışmasalar, hepsi birlikte batıp helak olurlar. Onların gemiyi delme isteklerine karşı çıkıp mani olurlarsa hep birlikte kurtulurlar.” 

Peygamber Efendimizin mucizelerini mumla aramaya lüzum yok. Bu hadisi şerif başlı başına bir mucizedir. Ne diyor Efendimiz alt kattakiler üst kattakilere rahatsızlık vermemek adına bu işe kalkışıyor. Amaç kötü olmayabilir ama sonuç helak edici. Peki gemiyi batıran asıl neden delik açmaları mı? Elbette bu da önemli bir etken ama asıl sebep üst kattakilerin bu eylemi engelleyecek bir hamle yapmamış olmalarıdır. Meseleyi örneklerle açacak olursak bir Müslümanın hataya düştüğü bir anda farz edelim zekatını vermek konusunda aksaklık gösteriyor. Yani gemide delik açıyor. İşte Efendimizin hadisi şerifte buyurduğu üzere zekat konusunda kişi olarak veya topluluk olarak sıkıntı oluştuğu zaman uyarmazsak gemiyi delen değil sadece, gemi tümüyle batacaktır. Tahmin edeceğiniz üzere batıp giden tahta parçaları değil imanımız olacaktır Maazallah. 

Bir başka Hadisi şerifte şöyle buyruluyor: “ Kim kötü ve çirkin bir iş görürse onu eliyle düzeltsin; eğer buna gücü yetmiyorsa diliyle düzeltsin; buna da gücü yetmezse, kalben karşı koysun. Bu da imanın en zayıf derecesidir. “

Somutlaştıracak olursak okuldaki, iş yerindeki veya mahallemizdeki tanıdıklarımızdan birisi aleni bir günah işledi. Onu durduracağız, yok olmadı uyaracağız. Bu da mı olmadı kalbimiz o günaha karşı (kişiye karşı değil aman!) volkan gibi parlayacak. Yok kendi yaşamıdır, yok demokratik hakkıdır bunlar islam ile bağdaşmayan cümleler. Biz birbirimizi uyarmak birbirimize moral vermekle mükellefiz tabi uygun bir dille. Allah yardımcımız olsun.

Cüneyt Emre ARKIN

Gençler Yazıyor ~2~Where stories live. Discover now