32. Mrtvé město

1.2K 90 4
                                    

Dorazili jsme na místo. Skutečno to bylo rozpadlé malé město v zapadlém údolíčku vedle vyschlého koryta řeky. Uprostřed rozbořených domů zafoukaných pískem stála rozpadlá stará studna. Džber byl nedbale pohozen vedle ruiny study spolu s provazem a dřevo bylo úplně ztrouchnivělé. Nikdo tu nežil už pěknou řádku let. 

 Koně jsme nechali u jednoho z větších domů. Ve zdi měl obrovskou díru zpola zasypanou pískem. Museli jsme počkat na Proxima, takže jsem si zatím to místo pořádně prohlédli. Když jsme se ujistili, že nás nikdo nesleduje ani neposlouchá sešli jsme se zase zpět u studny. 

,,Xanthe," promluvila jsem na svého přítele a ten se na mne podíval ,,umí některý z tvých bratrů používat magii přeměny?" 

Zamyslel se. Měl celkem 7 bratrů a všichni byli nevlastní. Xanth Cane byl čtvrtý nejstarší, před ním byli tři starší bratři-Tezgoran, Arixas a Drazerrag. ,,Magii přeměny neovládá žádný z bratrů, pouze čtyři z nás 8 ovládají magii, zbytek je více po svých matkách," odpověděl. 

,,U všech bohů, jaké mají matky?" Nevydržel to Drogan a zašklebil se. 

,,Jeden má za matku dryádu, druhý liščí přízrak, třetí tuším člověka a ten čtvrtý... harpyji." 

 Chvíli bylo ticho než Raven pronesl: ,,Tvůj táta má poněkud podivné chutě." 

,,Zpět k tématu, kluci," protočila jsem očima ,,Tezgoran je pokud si dobře vzpomínám jako tvůj otec?" 

,,Přesně tak, první dědic koruny," přikývl Had.

Vzpomínala jsem dál. ,,Arixas je démon zvláštní znamení jsou šupiny na těle," přikývl ,,a pokud jde o Drazerraga tak je gorgon." 

,,Ano, ale Tezgoran neovládá převzetí, pouze se změní na člověka úplně stejné podoby jako je jeho lidštější část těla," vysvětlil. Takže si tak jenom ten mág říká, aby lidi co vědí o Tezgoranovi vyděsil. ,,Tak nějak bych to řekl," přikývl. ,,Až se o tom dozví bude šílet." 

,,Dostala jsem nápad," v duchu jsem sdělila Xanthovi co mne napadlo a on souhlasil. To už se ovšem objevil i Proxim. 

,,Nuže?" Zeptal se Mystik. 

,,Hotovo," hodil do písku zkrvavený kapesník, který okamžitě odnesl vítr. ,,Doufám, že to najdou, aby jsem si nešpinil ruce zbytečně." Zadumal nahlas a otřel si ruce do šátku, který mu visel u pasu. 

,,Určitě ho najdou," ujistil ho Mystik ,,co ten kluk?" 

,,Jasper? On a jeho bratr si pamatují pouze to, že je ten mág napadl," řekl hrdě. Kluci uznale přikývli. ,,Nuže co jsme zjistili?" 

,,Ten mág nosí jako přezdívku jméno Hadova bratra, aby z něj lidé měli strach, ovšem jak nám Had řekl tak jeho bratr nepoužívá magii převzetí," oznámila jsem mu ochotně. 

,,Nejstaršího bratra," upřesnil Xanth. ,,Bude zuřit, lidi moc nemusí, ale jestli se to někdy dozví tak nám rád pomůže..." 

,,My nejsme lidi," pronesl Nadal trochu mimoděk. 

,,Muže jakéhokoliv druhu, abychom byli přesní," spražil ho hadím pohledem.

,,A co ona?" Zeptal se Proxim a podíval se na mě. Xanth si mne chvíli prohlížel. 

,,Já a ona jsme naším trumfem. Já jsem jeho oblíbený bratříček a ona je dívka a navíc bojovná a odvážná," cítila jsem, že se usmál. Takže mě využijeme jako trumf proti nějakému pitomému mágovi s výjimečnou schopností... To beru, alespoň nějaká zábava. Xanth se pod šátkem tlumeně zasmál, protože jsem ho nechala, aby mé myšlenky slyšel. Pak začala hádka o tom jestli tady počkáme nebo ne, na setmění bylo ještě moc brzy. Tři z nás byli pro a tři proti, Mystik stál stranou a vypadal, že dumá nad něčím úplně jiným.

,,Remíza," pronesl Proxim ,,teď už to může rozseknou jen Mystik," všichni jsem se podívali na nejstaršího a nejmoudřejšího z nás. 

,,Mystiku?" Promluvil Raven. Nereagoval a tak jsem se na sebe podívali a pokrčili rameny. ,,Mystiku?" 

,,Já vás poslouchám," odpověděl zamyšleně což značilo přesný opak. ,,Navrhuji tady zůstat, ale Měsíc půjde zpět." 

Proxim vyhrkl: ,,Proč já?!" 

Mystik se otočil: ,,Protože trpíš těžkou šeroslepostí nebo jsi zapomněl? Když tu zůstaneš neuvidíš nic, vrátíš se ty i Had."

,,A já se mám vracet proč?" Nenechal si to líbit Xanth. Oba byli neradi mimo dění.

,,Jestli tě přepadne záchvat tak ti nebudeme moci pomoc tak rychle, vzájemně na sebe dáte pozor," připomněl jim Mystik dost rázně. 

,,Půjdu s nimi," nabídla jsem se. ,,Sejdeme se pak v katedrále." 

,,Proč zrovna tam?" Nechápal Raven. 

,,Uvidíš," tuhle odpověď nenáviděl, takže přivřel oči a spražil mě pohledem. ,,Půjdeme?" 

,,Tak jo," pokrčili oba rameny. ,,Zatím se mějte," rozloučili jsem se s nimi a vyrazili zpět domů jen ve třech. Nadal, Drogan, Raven a Mystik tam zůstali, aby špehovali toho informátora a vyslechli ho dřív než Tezgoran přijde pro informace. Mystik mu pak chce vymazat paměť a nechat ho tam, aby toho mága pořádně namíchl. Byla škoda, že se toho nemůžu zúčastnit, ale jednou to přežiju.

Kronika půlnociKde žijí příběhy. Začni objevovat