///Maturita///

16.4K 645 156
                                    

O měsíc později

Nikdy se mi neklepaly ruce tolik, jako právě teď. Pořád si opakuju, že se není čeho bát. Vždyť všechno umím a není možnost, že bych mohla na něco zapomenout. Jako naschvál jdu až poslední a přede mnou je už jen Niall. Držím mu palce a doufám, že se na něm nepodepsalo, to čtyřroční opisování ode mě.

Nejvíc mě znervózňuje, že tam bude i Harry. Jako můj třídní a učitel dějepisu a literatury. Dále pak pan ředitel Colegrove s naší matikářkou Lynnwoodovou a nakonec učitelka biologie a zeměpisu paní Paddingtonová. Pokud mě Harry nebude znervózňovat, tak mám dějepis a literaturu jasnou. Matika bude o malinko horší a biologie a zeměpis mi nedělají problém. Hlavně se nesmím stresovat. Je důležité, abych zanechala chladnou hlavu.

,,Slečno Austenová? Pojďte prosím se mnou.'' Nakřáplý hlas mého třídního učitele a zároveň milence, zaplní mé ušní bubínky a já sebou malinko trhnu. Jen letmo kývnu a s hlasitým polknutím ho následuji. Cestou potkám Nialla, který se netváří dvakrát nadšeně, a tak mu chlácholivě stisknu ruku na důkaz, že jsem v tom s ním. Po chvíli vejdeme do prostorné místnosti, které dominuje obrovský vysoký stůl.

Připadám si jako v soudní síni a není mi to dvakrát příjemné. Ucítím na sobě tři přísné pohledy, patřící zbylým učitelům, sedících na samotném vrcholu dřevěného pultu. Posadím se na malou židli před teď už všemi čtyřmi dospělými a zastrčím si dlouhý pramen za ucho.

,,Tak, slečno Austenová,'' začne pan ředitel Colegrove s vřelým úsměvem na rtech. Je asi jediný, kdo mi nenahání v tuhle chvíli strach. ,,Já a moji kolegové Vám budeme pokládat různé otázky z daného oboru a vy nám musíte v celých větách odpovídat.
Pak dostanete písemnou podobu maturitních zkoušek a vylosujete si jedno téma, na které napíšete slohovou práci. A nakonec odpovíte na další dotazy, které budete mít napsané na tomto papíře,'' ukáže na A čtyřkový list popsaný tučným písmem a opět se usměje. ,,Nemusíte se ničeho bát, jste nejlepší žákyně ročníku a taková chlouba naší školy. Přeji vám hodně štěstí,'' popřál mi Colegrove a já mu automaticky slušně poděkovala. Zahleděla jsem se na Harryho, který se už nadechoval k položení prvního dotazu.

,,Jistě si pamatujete, slečno Austenová, že jsme se v mých hodinách bavili o anglickém spisovateli a novináři Danielu Defoe. Řekněte mi jeho nejznámější díla,'' promluvil a já se v duchu musela usmát. Děkuju ti, Harry! Ani nevíš, jak moc tě miluju.

,,Tak třeba Robinson Crusoe, Moll Flandersová, Roxana či Deník morového roku,'' vyjmenovala jsem všechny knihy, které jsem znala, a zanechávala si na tváři pořád svůj kamenný výraz.

,,Hmm, zajímavé. Co mi řeknete o knize Moll Flandersová?'' zeptal se ihned a já se zhluboka nadechla, jelikož jsem se chystala k delšímu monologu.

,,Příběh se odehrává v Londýně na počátku 18. století a líčí dobrodružný život ženy, pocházející z nejchudší a opovrhované společenské vrstvy, která je rozhodnutá všemi prostředky získat majetek a společenské postavení. Po pěti manželstvích zůstane bez peněz a bez vyhlídky na další sňatek a východisko nalézá v podvodech a krádežích. Po uvěznění je vypovězena ze země a shodou okolností potká muže, který je ochoten si ji vzít.'' Kupodivu jsem to vzala stručněji, než jsem původně chtěla.

,,Dobrá, jdeme dál. Pozastavíme se ještě u literatury. Určitě znáte slavný román Jana Eyrová, víte, kdo ho napsal?'' Tohle mi Harry dělá naschvál. Ví, že tuhle knihu i příběh miluju, a proto mi ji vybral.

BTW: Já sama Janu Eyrovou úplně miluju a jsem si jistá, že se nic tomu dokonalému příběhu nevyrovná😊❤️ Kromě Pýchy a předsudku, samozřejmě 😅💕

♡#I love my teacher||FF-Harry Styles#♡Kde žijí příběhy. Začni objevovat