365/17 - 044 - REALITA?

22 1 0
                                    

13.ÚNORA 2017 - REALITA?

"Prušinovský - Kolečko" aneb z první ligy se stává extraliga! Okresní přebor (2009), Čtvrtá hvězda (2014), Trpaslík (2016),

Ups! Tento obrázek porušuje naše pokyny k obsahu. Před publikováním ho, prosím, buď odstraň, nebo nahraď jiným.

"Prušinovský - Kolečko" aneb z první ligy se stává extraliga! Okresní přebor (2009), Čtvrtá hvězda (2014), Trpaslík (2016),... Díky pánové!

Televize je žrout času. Někdy sebere ze dne minuty, někdy hodiny. Málokdo se jí ubrání. Vnáší nám do naší reality trochu té fikce. Já se jí snažím do svého života pouštět televizi jen v malých dávkách. Pravda je, že někdy se tomu člověk brání jen ztěžka. Mezi ty neodolatelná lákadla z jejího programu patří bezpochyby humor, oddech, zábava.

Výše zmiňované seriály vnesly do televizního prostoru něco navíc. Zcela unikátní scénář, exkluzívní herecké výkony a hlavně... ač je to všechno vymyšlené a ve spoustě scének má i přešponované pointy, tak je v tom jedna věc absolutní základ: přes všechnu bláznivost je to uvěřitelné! Je v tom znát REALITA!

Nejsem žádný filmový kritik. Nepíšu dnešní "vodpad", abych si dělal ambice na hodnocení umělecké hodnoty jakéhokoliv seriálu. Chci se s vámi podělit o jinou věc.

Přes den, ozvláště ten pracovní, nasbírá člověk spoustu starostí. Nenasbírá-li je sám, tak další mu přinesou jeho děti, svůj díl nezapomene přidat i manželka. Zdárně vám jistě přiloží i kolegové v práci. Jakýkoliv únik od reality je pak vhodným relaxem.

Zahájíte-li večer zpravodajstvím, tak vám pomyslné polínko starostí přiloží redaktoři na kterékoliv televizi. Je to sice reálná skutečnost podaná mediálními odborníky, ale není to rozhodně něco, co by vám starosti dne proměnilo v pohodu. Naopak.

Proto je důležité najít onu pomyslnou druhou stranu vesmíru. Promítnout si fiktivní životy komediálních hrdinů do běžného dne. Uvidět v televizním seriálu postavy, které vás v každodenních strastech potkávají. V televizi se jen jmenují jinak. Je to sice umělecká fikce, ale když se nad tím o něco víc zamyslíme, není to přeci jen opravdovější REALITA?

Kdo jste dosud neměl možnost vidět, tak neváhejte. Mě osobně to pomáhá víc, než je na mě samotném znát. Radím vám: vypněte diskusní pořady, sportovní přenosy a nekonečné seriály či neohrožené detektivy. Najděte si satirické komedie a v nich opravdové hrdiny všedního dne, které druhý den bezpečně opět potkáte. Stačí jen otevřít oči. Od dua Prušinovský-Kolečko máme teď z čeho vybírat a věřím, že neřekli poslední slovo... 

Taky se teď doma ptáte: "Bude kaše?"

365/17Kde žijí příběhy. Začni objevovat