365/17 - 007 - SEDMÝ DEN

88 4 0
                                    

7.LEDEN 2017 - SEDMÝ DEN

Šest dní tvořil prý Bůh náš svět

Ups! Tento obrázek porušuje naše pokyny k obsahu. Před publikováním ho, prosím, buď odstraň, nebo nahraď jiným.

Šest dní tvořil prý Bůh náš svět. Šest dní od začátku rok hraju já sám se sebou hru: každý den = jedna kapitola. Sedmý den prý Bůh odpočíval. Sedmý den označil dnem odpočinutí a lásky. Na mne sedlo sedmý den tolik odpočinutí, že bych lásku jen těžko hledal :)

Rýmička, kašel, klid, ticho, gauč,... k tomu vánoční cukroví, kávička, pozorná manželka. Aha, tak lásku bych tu měl taky. Ale pozor, taky i první náznak krize. Začínám si klást sám sobě zákeřné otázky: Opravdu jde každý den psát? Opravdu jde nevynechat? A to i když je sedmý den? Den odpočinku? Ale jasně, že to jde! Bylo by brzo to celé vzdávat.

Z odpočinku je jasné, že v hlavě zavíří milony myšlenek. Nic mne neruší a tak pro psaní vybírám to, co mne pronásleduje delší dobu: Mám rád historii, i když dějepis nebyl mou oblíbenou disciplínou na škole. Teď mne však cokoliv o historii neskutečně baví. Dá se říct, že objevováním dějin, člověk dokáže objevovat současnost. Je neskutečné, co všechno postupem času zapomínáme a co naši předci znali a my se tomu teď divíme, či to znovu objevujeme. Máme techniku, možnosti díky internetu objevit informaci v mžiku, který se v minulosti ani nezdál. Přesto si troufám tvrdit: víme daleko méně! Pro samé možnosti nevidíme to, co už kdysi viděl někdo jiný. Děláme chyby, které by nám vyčetli naši předci, kterým ani elektřina nebyla známá. Přesto jejich zkušenosti neznáme a nepoužíváme. Přesto, nad jejich dovednostmi žasneme.

Ufff, mluví ze mne klid gauče. A taky sledování naučných pořadů v televizi. Inu, vše je, jak má být! Vyhlašuji tímto Sedmý den i odpočinkem hlavy. A proč by nemohl být i dnem filosování. Aspoň ten letošní. Pro mne určitě.

A mimochodem: víte, že sedmý den má být SOBOTA? Tak jak je tomu letos?

365/17Kde žijí příběhy. Začni objevovat