153. SM HYBE'a Karşı: Bir K-Pop Savaşı

496 38 13
                                    

Merhaba^^

(BU BÖLÜM SONRADAN YAZILMIŞ&YAYINLANMIŞTIR)

K-Pop dünyası geçtiğimiz aylarda HYBE'ın SM Entertainment'ın büyük bir kısmını satın almak istemesi haberiyle çalkalanmıştı.

Büyük ihtimalle hepinizin bildiği gibi HYBE, SM Entertainment kadar olmasa da uzun zamandır göz önünde bulunan ve BTS, TXT, Seventeen, NewJeans gibi birçok popüler gruba ev sahipliği yapan devasa bir şirkettir. Ayrıca HYBE sektördeki bazı büyük isimlerle alakalı problemlerinden ve SM'in hisselerini satın almak istediğinden bundan yıllar önce, 2019'da zaten bahsetmişti ama teklifleri sessizce reddedilmişti. Ve aslında, HYBE'ın SM'le bu kadar yakından ilgilenmesi de aslında şaşırtıcı değil.

1995'te Lee Soo Man tarafından kurulan SM Entertainment sektördeki en başarılı isimlerinden bazılarını piyasaya süren ve K-Pop'taki '3 büyük şirket'ten birisi. TVXQ, Girls Generation, Red Velvet, EXO, NCT, f(X), Super Junior, aespa gibi birçok gruba ev sahipliği yapan SM'in çıkarttığı her grubun popülerleşmesi artık normalleşen bir durum.

Fakat HYBE, SM'i satın almak isteyen tek şirket değil tabii ki. Yemek sektöründen ev eşyalarına kadar birçok sektörde boy gösteren devasa holding CJ Group ve Kore'deki en büyük internet şirketi, Melon ve Kakaotalk gibi platformların sahibi Kakao'nun yan şirketi Kakao Entertainment da aynı HYBE gibi gözlerini SM Entertainment'ın hisselerine dikmişti.

Şimdi, K-Pop idolleri dışında Kore'nin eğlence sektörüyle fazla ilgilenmiyorsanız, bu savaştaki tarafları anlamanız biraz zor olabilir. O yüzden kısaca bilmeniz gereken isimlerin özetini geçiyorum:

1. SM Entertainment- herkesin uğruna savaştığı şirket.

2. HYBE Entertainment- tartışılır ama şu an sektördeki en başarılı şirket olarak görünen bir müzik şirketi ve SM'i satın almak istiyor.

3. CJ Group- SM'i satın almak isteyen bir mega-holding.

4. Kakao Entertainment- Kakao'nun yan şirketi ve SM'i satın almak istiyor.

5. Lee Soo Man- SM Entertainment'ın kurucusu ve eski yöneticisi.

6. Like Planning- Lee Soo Man'a ait bir yapım şirketi.

7. Lee Seung Soo- SM'in şu anki CEO'larından birisi.

8. Tak Young Joon- SM'in şu anki CEO'larından birisi.

Şimdi bu oyundaki bütün oyuncularla tanıştınız. Kim kazanacak? HYBE gerçekten de SM'i satın alacak mı? Kısa bir cevap vermek gerekirse hayır, HYBE SM'i satın almayacak. Uzun bir cevap vermek gerekirse ise her şeyin çok daha karışık olduğunu söyleyebilirim. Kendinizi hazırlayın çünkü bu destansı hikaye içinde aradığınız her şeyi barındırıyor: aile draması, düşmanca bir şirket devralma meselesi ve vergi kaçakçılığı.

Şubat ayının başlarında SM Entertainment'ın eş CEO'ları Lee Seung Soo ve Tak Young Joon SM 3.0 başlıklı bir video yayınladılar:

Videoda ikili gelecek için öngörülerinden bahsediyorlar ama planlarında SM'in kurucusu ve eski yöneticisi Lee Soo Man'ın adı geçmiyor. Ayrıca video sanki bu ortak bir kararmış izlenimi veriyor ancak Lee Soo Man söylentilere göre gafil avlanmış gibi hissetmiş ve sonra da kendisi zaten ikiliyi içten darbe yapmakla suçladı.

Tabii Lee Soo Man'ı kendi kurduğu şirketten çıkartmak ani bir kararmış gibi gözükse de, yakın zamandır bu meseleyle ilgilenenler bilecektir bu hiç de ani bir hareket değildi.

K-Pop Hakkında 159 ŞeyWhere stories live. Discover now