98. En Önemli Bölüm

928 34 34
                                    

Merhaba^^

Hemen başlamadan belirtmek isterim ki:

Bölümle alakalı uyarmak gerekirse genel olarak +13, yer yer +15 olan kısımlar var ve bu yaş altı okuyuculara kesinlikle açık değildir. Ayrıca bazı yerlerde hassas ve vahşi, tabiri caizse iğrenç şeylerden bahsedilecek. Lütfen böyle şeyler okumak ya da görmek istemiyorsanız açık sözlülükle belirtmek isterim ki oy vermenize bile gerek kalmadan bölümü okumayın ve diğer bölümler için takipte kalın.

Gittiğinizi düşünerek devam ediyorum;

Şimdi gerçekten uzun zamandır yoktum ama bunun hakkında boş boş konuşmadan direkt bölüme geçmek istiyorum çünkü başlıktan da anlamış olabileceğiniz gibi bu bölüm gerçekten çok değerli.

Çünkü pek de bilinmeyen ama gerçekten kalp kırıcı ve herkesin bilmesi gereken bir mesele kanımca. Bölümleri 1, 5, 10, 100 kişi okuyor fark etmez eğer birisi bile bu durum hakkında bilgilenirse kardır çünkü. Şimdi sizi biraz Asya tarihine götüreceğim çünkü burayı açmazsam konuya damdan düşer gibi girerim, hoş olmaz^^

Dünyanın bir köşesinde, dışa kapalı bir şekilde hayat süren Japon İmparatorluğu, Amerikan Amiral Matthew Perry'nin, 1853'te Japon adalarına ayak basmasının ardından, soyutlanma politkasını terk etti. Ancak soyutlanma politikasını terk etmek tamamen Japonya'nın tercihleri sonucunda gerçekleşmemişti. Bu olayın bir Amerikan amiralin de etkisiyle gerçekleşmesinden anlaşılacağı üzere, ABD'nin Japonya'yı bu konuda zorladığını söylemek yanlış olmaz. Japonya, soyutlanma politikasının terkiyle kendisininkinden çok farklı kültürlerle, insanlarla tanıştı. Ardından Meiji Restorasyonu ile kapılarını Batıya açarak güçlendi ve en önemlisi Fransa, Amerika, İngiltere ve Rusya gibi Batılı güçleri tanıma fırsatı buldu. Bu yüzden Japonya'nın, Batılı güçlerin kendilerine kıyasla daha güçsüz ülkeler üzerinde egemenlik kurma amacını anladığını ve kendisinin de Asya'da bu yolu takip ederek diğer dünya güçleriyle yarışa giriştiği söylenebilir. Kısacası, dünyaya açılan Japon İmparatorluğu modernleşme ve dünyayı tanımanın kendisine kazandırdığı gücün farkında bir şekilde, yıllarca sürecek ve çok fazla insanın hayatına mal olacak (Asya'da) yayılma politikasına başlamak üzereydi.

Soyutlanma politikasının terkinden sonra Japonlar, Kore'nin (Joseon/Chosun) de bu politikayı terk etmesini talep ediyor ve coğrafi olarak yakınlarında bulunan bu ülkeyle ticari ilişkiler kurmak istiyorlardı. Elbette bu durum sadece ekonomik ilişkiler kurma talebinden ibaret değildi. Japon İmparatorluğu, bu teklifte Kore üzerinde egemen haklara sahip olmak istediğinin de sinyallerini veriyordu. Ancak Japon yetkililer tarafından Kore'ye iletilen bu teklif, Koreliler tarafından reddedildi ve Japonlar, Kore'yi işgal etme fikrine giderek daha sıcak bakmaya başladılar.

Japonlar, Kore'yi işgal etmenin Japonya için sadece ekonomik değil askeri alanda ve hatta ülkenin içişlerinde de olumlu etkiler oluşturacağını düşünüyordu. Örneğin Meiji restorasyonu sırasında Batılılaşmaya karşı çıkan samuraylar, alınacak askeri bir zaferle bastırılabilirdi. Kore'nin Japon İmparatorluğu'nun bir parçası olacak olması da, her iki ülkenin coğrafi olarak birbirine yakınlığı düşünüldüğünde, güvenlik açısından büyük önem arz ediyordu. Bütün bu sebepler; soyutlanmanın terki, Meiji restorasyonu, Japonya'daki iç karışıklıklar ve güvenlik problemleri düşünüldüğünde Kore'nin Japonlar tarafından işgalinin 1870ler itibariyle neredeyse bir devlet politikası haline geldiğini söylenebilir. Nitekim bu tarihten itibaren Japonlar, Kore'nin işgali için, Kore'nin resmi anlamda ilhak edildiği tarih olan 1910 yılına kadar adım adım işgale yaklaşmaya devam ettiler.

İlk olarak, Japonya'nın Kore'yi dış dünyaya açma ve Kore ile resmi ilişkiler kurma çabalarının sonucunda 1876 yılının şubat ayında Kore ve Japonya arasında Ganghwa Sözleşmesi imzalandı (Kore- Japon Dostluk Anlaşması). 1.maddede açık bir şekilde Kore'nin, ülkesi üzerinde tam egemenliğe sahip bağımsız bir ülke olduğu kabul ediliyor, hem Kore hem de Japonya'nın birbirinin ülkesine tecavüzde bulunmayacağı garanti altına alınıyordu. Ancak anlaşmanın diğer maddeleri incelendiğinde, anlaşmanın tamamının 1.madde kadar masum olmadığını söylemek mümkün. Çünkü anlaşmada yer alan diğer maddelerle Japonlara ticaret konusunda belirli ayrıcalıklar tanınıyor, Japonların yararlanması için Kore'nin Busan şehrinde iki yeni liman açılması kararlaştırılıyordu. Hatta bir maddede, Kore'de yürütülen ticari ilişkiler esnasında bir Japonun Kore vatandaşına zarar vermesi durumunda, Japon yetkililere olayda Koreli görevlilerle birlikte yer alma hakkı verilmişti.

K-Pop Hakkında 159 ŞeyWhere stories live. Discover now