4. MIXNINE Neden Var Olan En Kötü Hayatta Kalma Programı?

4.3K 116 109
                                    

(BU BÖLÜM SONRADAN YAZILMIŞ&YAYIMLANMIŞTIR)

400 seçme, 170 yarışmacı, 70 şirket ve günde 16 saate kadar sürebilen çekimler. Ne yanlış gidebilirdi ki?

MIXNINE, YG Entertainment ve özellikle de Yang Hyun Suk ile Show Me The Money'nin, Produce 101 serilerinin ve Unpretty Rapstar'ın yapımcılarından olan Han Dong Chul tarafından ortaya sürülen bir hayatta kalma programıydı. MIXNINE'ın asıl amacı 170 erkek ve kadın yarışmacının birbirlerine ve hemcinslerine karşı yarışıp sonunda da sadece bir kadın ya da erkek grubunun çıkış yapmasıydı.

Programın ilk kısmının adı Enter Tour Step'ti. Bu kısım özellikle seçmelere odaklıydı ve yarışmacıların önceden seçili belli bir yere gelmelerini içeren geleneksel seçme yöntemlerinin aksine, Yang Hyun Suk kişisel olarak bütün bu yarışmacıların şirketlerini ziyaret etmeye karar vermişti ki bu uzun bir süreçti, kendisi bile bu kadar fazla şirketin var olduğuna inanamadığını da söylemişti programın bir kısmında.

Seçmeler sırasında Yang Hyun Suk programın sunucusu, iki patron ve bir de misafir tarafından eşlik edilecekti. Seçmelerden geçenler iki farklı otobüse alınıyordu. Birinci otobüs genel olarak seçilen herkesin girdiği otobüstü, ikinci otobüs ise Yang Hyun Suk'un o an bile çıkış yapabileceklerine inandığı dokuz yarışmacıyı taşıyor olacaktı.

Seçmeleri atlattıktan sonra yarışmacılar Çıkış Takımı, A Takımı, B Takımı ve C Takımı olarak dörde ayrıldı. Her hafta birbirleriyle yarışıyor ve izleyiciler ile yapımcıların oylarını alıyorlardı.

Programın genel olarak yapısı böyleydi. Peki MIXNINE nasıl başarısızlığa uğradı ve neden günümüzde 'var olan en kötü hayatta kalma programı' olarak nitelendiriliyor?

MIXNINE daha başlamadan izleyicilerin kafası oldukça karışmıştı. Yang Hyun Suk daha önce yapımcılığını üstlendiği hayatta kalma programlarının aksine kendi stajyerlerini değil bambaşka şirketlerin stajyerlerini kullanacak, onları da 'YG tarzı' olmaya yönlendirecekti. Ayrıca MIXNINE'dan çıkan grubun kalıcı mı yoksa geçici bir grup olacağı belli değildi. Ama sonrasında, programın ilk günlerinde bir bildiri yayınlandı ve grubun kalıcı olacağı, grup üyelerinin ise çoktan başka bir gruba üyeleri olmaları gibi bir durumları da varsa ilk gruplarını bırakmaları gerekeceği söylendi. Hemen ardından ise MIXNINE'ın ana Twitter sayfasında yeni bir bildiri yayınlandı ve grubun geçici olacağı söylendi.

İlk paragrafta da dediğim gibi, kadın ve erkek yarışmacılar birbirlerine karşı yarışıyorlardı artı olarak hem de hemcinslerine karşı. Finalde hangi takımın en çok oy aldığı, programın bir erkek mi yoksa kadın grubu mu çıkartacağını belirleyecekti. Bunu büyük ihtimalle daha çok reyting almak için yaptılar çünkü MIXNINE ile The Unit adlı başka bir hayatta kalma programı aynı anda yayınlanıyordu ve The Unit reytingler açısından daha öndeydi.

Netizenler daha sonrasında internette bunun hiç adil olmadığını konuşmaya başladılar. Genelleme yaparsak; Kpop sahnesinde erkek gruplarının fanları kendilerine daha bağlı, fandom'ları daha büyük, bunlardan dolayı da başarı oranları daha fazlaydı. Oysa yine genelleme yaparsak kadın grupları; kendilerine olan ilgiyi erkek gruplarına kıyasen daha çabuk kaybedebiliyor ya da 'yaşlandıkları' öne sürülerek grupları dağıtılıyordu.

Bu yüzden MIXNINE'da erkek gruplarının belirgin bir üstünlük kurulacağı düşünülüyordu çünkü izleyicilerin çoğu da kadındı. Ama dördüncü bölümde şaşırtıcı bir şey oldu ve kadın yarışmacıların erkek fanlarına yorulan bir başarıyla, erkek takımı 505.890 oyla o yarışmayı kapatırken kadın takımı 521.986 oyla erkek grubunu geçti. Böylece programın nereye gideceğiyle alakalı genel izleyicide merak arttı ve aslında o kadar da adaletsiz bir program olmadığıyla alakalı konuşmalar başlamıştı ki bir sonraki bölümde erkek grubu kadın grubunu geçince tartışmalar tekrar alevlenlendi.

K-Pop Hakkında 159 ŞeyWhere stories live. Discover now