128. Bütün Skandalları: SM

1.2K 41 93
                                    

Merhaba^^

Bugün Kore'nin en köklü şirketi SM Entertainment'ın 22 Mayıs 2019'a kadar gerçekleşen bütün skandallarından bahsedeceğim^^

Aynısını YG ve JYP için de yapacağım o yüzden lütfen beklemede kalın^^

Ben daha önce SM'in çıkmış en büyük skandallarından teker teker başka bölümlerde bahsettim ama şimdi hem onların üzerinden geçeceğim hem de daha başka olayları da yazmış olacağım^^

Hadi fazla uzatmadan başlayalım^^

(İdollerin sevgililiklerini 'skandal' olarak değerlendirmeyi saçma bulduğum için bu listede bu gibi durumlar yoktur, ayrıca Jonghyun ve Sulli'nin vefatı da yer almıyordur; bilginize.)

1) 1999'da SM'in ilk çıkan ve aşırı popüler kız grubu S.E.S 'Love' şarkılarıyla geri dönüş yaptı. Şu an herhangi bir idolün saçının renkli olması K-Pop'taki en doğal şeyken 1999'da işler böyle değildi. Üyelerin saçları sarıydı ve bu büyük bir sorun yarattı, SBS'le KBS dahil olmak üzere 4 büyük televizyon kuruluşlarının 3 tanesinde yasaklandılar. Ama bu duruma rağmen saçlarının rengini değiştirmeyen kızların ısrarları sonucunda ülkenin sosyal standartları onların sahneye çıkmasına yetecek kadar değişebildi.

2) 2001 yılının Mayıs ayında SM Entertainment'ın ilk çıkan ve çok başarılı erkek grubu H.OT 5 yılın ardından üyelerin ve şirketin yeni bir kontrat üzerine anlaşamaması sebebiyle dağıldı. Fanlar bu duruma karşı öfkelerini SM'i protesto ederek duyursa da böyle bir olayın gerçekleşmesi engellenemedi.

3) 2003'te Shinhwa'nın kontratının yenilenmesi dönemine girildiğinde kontrat Dongwan dışında geri kalan beş üyeye yollandı. Bunun üzerine 6 üye birden şirketten ayrıldıklarını ve başka bir şirketle anlaştıklarını duyurdu. Ardından SM grubun adından müziklerine kadar bütün haklarının onlara verilmeyeceğini bildirdi. Dava açıldı ve bu hak hukuk savaşı 12 yıl devam etmesinin ardından sonunda Shinhwa'nın lehine sonuçlandı, bu davanın sonuçlanmasıyla üyeler Shinhwa Company'i kurabildiler. (Daha ayrıntılı bilgi için bknz. 100. Bölüm: Ebedi Bir Söz: BİZ SHİNHWA'yız.)

4) 2007 Ekim'inde SM, Super Junior'ın Super Junior-M adlı Çin odaklı yeni bir alt-grup çıkartacaklarını duyurdu. Hangeng ise çoktan yeni grubun lideri olarak anons edilmişti. Ayrıca yeni birisi yani Henry hem Super Junior'a hem de Super Junior-M'e eklenecekti ki bu da onu Super Junior'ın 14. üyesi yapıyordu. Fanlar Henry'nin eklenmesini orijinal 13 kişiden birinin onunla yer değiştirmesi gibi algılayarak bu kararı protesto ettiler, Super Junior ürünlerini almayı bırakmakla şirketi tehdit ettiler ve günlerce SM'in binasının önünde 'Super Junior sadece 13 kişidir,' pankartları açarak oturdular. Sonunda Henry orijinal gruba değil sadece Super Junior-M'e eklendi. (Daha ayrıntılı bilgi için bknz. 107. Bölüm: SJ Neden Daha Fazla Saygıyı Hak Ediyor? ve 62. Bölüm: Tanıyalım #5: Super Junior)

5)2009 yılının Temmuz ayında TVXQ üyeleri Jaejoong, Xia Junsu ve Yoochun SM Entertainment'e kontratları üzerindeki anlaşmazlıklardan dolayı dava açtılar. Dava süreci hala aktif olsa da şu an ayrılan üçünün daha çok lehine devam ediyor. Bu büyük çaplı skandal bütün Asya'nın '' Doğu'nun Yükselen Tanrıları'' olarak addettikleri TVXQ'nun parçalanışıyla K-Pop'un karanlık yüzüne gözlerine dikmelerine sebep olurken hükumetin devam eden kontratlar dahil bütün sözleşmelerin maksimum süresini 7 yıla çekmesine sebep oldu. (Daha ayrıntılı bilgi için bknz. 85. Bölüm: Bir Küçük(!) JYJ Sorunsalı)

6) 16 Eylül 2009'da Super Junior üyesi Kangin bir barın dışında gerçekleşen iki adamla kavgasındaki hakaret içeren konuşmalarından ötürü tutuklandı. Kangin ve bu adamlar içeride tartıştıktan sonra Kangin dışarı çıkarken onu takip etmişler, ona karşı şiddet içerikli hareketlerde bulunmuşlar. Şüphelilerden birisi Kangin'in onlara hakaret ettiğine ısrar etse de mahkeme Kangin'in sadece kendini savunduğu yargısına vardı ve meşru müdafaa altında suçsuz bulundu.

K-Pop Hakkında 159 ŞeyUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum