77. Jonghyun'u Anlamak

644 42 4
                                    

Bugün Jonghyun'u anlamak hakkında konuşacağız.

Kim Jonghyun geçen yıl bugün hayata intihar ederek gözlerini yumdu; çünkü aldığı her nefes ona ızdırap veriyordu, çünkü insanların ona olan aşağılayıcı tutumundan bıkmıştı, çünkü psikoloğu bile ona destek olmuyordu ve insanların onu duyması için çığlıklar atıyordu ama insanlar sadece fısıltılarını duyuyorlar, bunu da görmezden geliyorlardı.

Jonghyun'un hayat enerjisini sömüren bir sistem vardı ortada, onu yaptığı işten bile bıktıran, aldığı her nefesi korkunç bir ızdıraba dönüştürerek anlamsız kılan, genç bir yaşamı sonlandıran. Ama hayat devam ediyordu ve intihar etmek onun kararıydı, gittiği yerde belki de mutluydu; tam da bu yüzden artık onun için üzülmeyi bırakmalıydık, sadece çok çalıştığını, iyi yaptığını söylemeliydik. Çünkü iyi yapmıştı. Artık arkasından ağlamayı bırakmalı, onun için ölmek fikrini aklımızdan bile geçirmemeliydik çünkü o; onun için ölmemizi değil, onun için yaşamamızı isterdi.

Geçen sene birkaç ay bunları düşündüm ve sonuçta yukarıda verdiğim gibi bir karara vardım. Yapabileceğiniz hiçbir şey yok, hayat devam ediyor.

Hayat devam ediyor ama bu Jonghyun'u ve diğerlerini unutmamız, bir daha adını ağzımıza almamamız gerektiği anlamına gelmiyor. Jonghyun ve onun gibi insanlar hep kalbimizde, aklımızda olacak. Onlarla alakalı bir şey duyduğumuzda kalbimiz sızlayacak ve ölene kadar, içimizde bir yerlerde bu sızı hep var olacak; bazen fazla acıtacak, bazen az ama hiç geçmeyecek.

Sonra Jonghyun'un arkadaşlarını düşünüyorum: Acaba Shinee üyelere şu an ne yapıyordur? Ağlıyorlarsa birlikte mi yoksa yalnızlar mı? Onew'un yokluğunda üç üye nasıllar? Krystal ağlıyor mu mesela, ağabeyim dediği insan olmadığı için. Lee Hi rol modelini kaybettiği için belki de kalbine binlerce bıçak saplanıyormuş gibi acı çekiyordur. IU bir köşede 15 yaşından beri bulunduğu bu iğrenç sektörü düşünüyordur belki de...

Sonra insanların yorumlarını görüyorum: Jonghyun'u hiç tanımamış, sadece prim için onun adını ağzına alan. Dikkat çekmek için bir köşede Jonghyun için ağlayanları, internetteki yorumları... Ben bile böyle insan müsveddelerine sinirleniyorken yukarıda ismini geçirdiğim geçiremediğim herkes, bunları okudukça gördükçe ne düşünüyordur?

Hayır, Jonghyun'u anlamak bu değildi. Onun anlatmaya çalıştığı bu değildi, 'şu intihar eden idol' şeklinde, bu kadar basite indirgenebilecek bir karakteri yoktu. Jonghyun onun ismini bu şekilde anmanızı istemezdi, onu yaptığı işler ve başarılarıyla, sesiyle hatırlamanızı isterdi.

Onun ismini prim yapmak için kullanmayı kesin ve insanlığınızı sorgulayın.

Artık Jonghyun için ağlamayın, bu onun kendi seçimi ve artık mutlu. Onun için ölmeyin, onun için yaşayın ve onun ideallerini tüm dünyaya duyurun: anlatmak istedikleri, anlattıklarını ve anlatmaya fırsatı olmadığı şeyleri...

Jonghyun'u ve onun gibi yardım bulamadığı için hayatından vazgeçen milyonlarca insanı hatırlayın.

Çünkü hatırlanmaya değerler.

18.12.18

08.04.90-18.12.17

#YouDidWell

...

Haftasonu yeni bölüm gelecek


K-Pop Hakkında 159 ŞeyWhere stories live. Discover now