100. Ebedi Bir Söz: Biz SHINHWA'yız

698 34 88
                                    

Merhaba^^

100. bölüm konuşmamı sona saklayarak hemen bölüme geçiş yapıyorum:

Çoğunuza zamanında söz vermiştim şu SM'in insanların dilinden bir türlü düşmeyen skandalları nedir, neyin nesidir anlatacağım diye. Ya da 'anladık Shinhwa'nın yaşlı amcaları uzun zamandır da beraberlermiş ama bu iş nasıl oldu yazar hanım?' diyenlere böyle bir bölüm yazacağımı garantilemiştim. O bölüm geldi çattı yoldaşlar! Hazır mısınız? *davul sesleri * İşte sonunda Shinhwa ve onların SM'le yaşadıkları!

 O bölüm geldi çattı yoldaşlar! Hazır mısınız? *davul sesleri * İşte sonunda Shinhwa ve onların SM'le yaşadıkları!

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

(Soldan sağa Eric, Minwoo, Andy, Junjin, Dongwan ve Hyesung)

Şimdi, dostlar, asıl olay aslında K-Pop diye bir sektörün temellerinin atılmasıyla başlıyor. 91. bölüm K-Pop'ı Sonsuza Kadar Değiştiren 25 An'ı okuduysanız (ki okumanızı öneririm baya yararlı bir bölümdü) şu an var olan; şarkı söylemede, dans etmede ve oyunculukta iyi, genelde 'idol' olarak anılan pop star kuvvetlendirme, eğitme ve üretme temelli bu sistemin kurucusunun Lee Soo Man olduğunu, bunu da 1995'de SM Entertainment'ı kurarak başardığınızı biliyorsunuzdur demektir.

1996 ise SM'in ve bu sistemin ilk grubu H.O.T çıkış yaptı. Onları ardından birçok aynı tarz grup izlese de SM'in ikinci erkek grubu Shinhwa diğerlerinden daha fazla ses getirdi.

Basitçe anlatmak gerekirse mesele BTS'in popülaritesinin ardından TXT çıkınca kimse onlara 'BTS kopyası' demedi değil mi? Hem zaten konseptleri aynı bile değil. Ayrıca her şirketin birden fazla erkek ve kız grubu olabilir. Ama sistem ilk kurulduğunda elinizde bu kadar az örnek varken ve ülkenizin insanları bu duruma yeni alışıyorken bir şirketin (özellikle de bütün bu 'idol' kavramının kurucusu bir şirketin) konseptleri aynı olmasa da iki erkek grubu çıkartması, ikinci grubun yani Shinhwa'nın H.O.T çakması olarak görülmesine sebep oldu. Peki bütün bu iddialara karşı SM ne yaptı? İki grubu birbirine karşı kışkırttı. Winner-İKON tarzı ama daha ağırı, hani baya baya daha kötü bir biçimde.

Menajerlerin ya da sanatçılardan sorumlu olan insanların, idoller yanlış bir şey yapınca onları tehdit etme biçimleri; '' Gruptan çık. '' , '' '' Çantanı topla. '' , '' Sizin yerinize başka birileri çıkış yapar. '' gibi cümlelere indirgenebilir. İşte H.O.T için SM'in kullandığı yöntem buydu: '' Sizin yerinize başka birileri çıkış yapar. '' H.O.T'nin Shinhwa'ya karşı duyduğu hırs tam da bu muamele yüzünden gelişmiş işte. Ve bu sayede de, birileri yerlerine geçmesin diye o kadar çok çalışmışlar, çaba harcamışlar ve kurallara uymuşlar ki, bence SM'in idolleri kontrol altında tutma tekniği o zamanlar gelişti ve ilk kurbanları H.O.T'ydi. Bu teknik ise daha yeni ortaya çıktığından mı yoksa SM o zamanlar H.O.T'ye Shinhwa'dan daha mı fazla değer verdiğinden bilinmez Shinhwa üzerinde kullanılmamış. En azından bir noktaya kadar.

Şimdi bu kısmı burada bırakıp Shinhwa'nın çıkışına bir göz atalım:

Shinhwa 1998'de Eusha Eusha şarkıları ile debut'larını gerçekleştirdi. Ama çıkışları tam bir felaketti ve çokça para kaybettirdi.

K-Pop Hakkında 159 ŞeyHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin