56. Şirketler #5

2.4K 34 12
                                    

Merhaba^^

Bugün, şirketimiz yine çok önceden istenen bir şirket olmakla birlikte, Güney Kore'nin en köklü şirketlerinden birisi(hatta en köklüsü).

Evet, Sm Entertainment'tan bahsediyorum.

Bu arada üç gün bölüm gelememesi, bahsedecek daha çok dizim olsun kenarda diye, oturup ünlü bir Kore dizisini bitirmemden kaynaklı.

Neyse, biz SME'ye dönelim.

(O kadar fazla diyecek şey var ki nereden başlayacağımı şaşırdım bir an:D)

Sm Entertainment, Lee Soo-man tarafından kurulan bir eğlence şirketidir. Şirket, plak şirketi, yetenek ajansı, seyahat acentesi, film yapım şirketi, müzik yapım şirketi, konser organizasyon şirketi ve müzik yayınevi olarak çalışmaktadır. YG Entertainment ve JYP Entertainment ile birlikte Güney Kore'de K-pop sektöründe önde gelen üç büyük şirketten biridir.

H.O.T, S.E.S., Fly to the Sky and gibi Kore'nin orijinal idol gruplarına ev sahipliği yapmıştır ve kadrosunda yurtiçi ve uluslararası başarılar elde etmiş önde gelen K-pop sanatçılarına ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca şirket diğerleri arasında Go Ara, Kim Min-jong, Kim Ha-neul, Lee Yeon-hee ve Kim Ian dahil bir aktörler de yetiştirmiştir. SM Entertainment, sanatçılarının Japonya'daki etkinlikleri için , Namie Amuro ve Koda Kumi gibi sanatçılarla çalışan Avex Trax ile çalışmaktadır.

2012 yılında, şirketin toplam piyasa değeri 1.38 trilyon won (yani $1.24 milyar ABD doları)'a yükselmiştir.

Seul Ulusal Üniversitesinden mezun olup şarkıcı olarak kariyer edinen Lee Soo Man, genç kızların müzik gruplarında ne görmek istediğini inceleyip erkek grubu 'ı ve kız grubu S.E.S'i kurdu. Her iki grup 1990'ların sonlarında başarılı oldu. Başarılı sanatçı yetiştirmeye devam eden çizgisiyle Soo Man, kısa süre sonra 'yı yarattı ve bu grup ile bir kez daha Kore eğlence sektöründe popülerlik ve başarıya ulaştı. 1999 yılında, grup üyeleri Hwanhee and Brian'den oluşan Fly to the Sky isimli Kore'nin ilk R&B ikilisini oluşturdu ve onlar da başarılı oldu.

Şubat 1995 yılında, 50,000,000 Won'luk sermayesi ile SM Entertainment'ı kurdu. Ocak 1996 yılında SM Entertainment, kayıt yapabilmek için arazi satın aldı ve KBS, SBS, HBS, KMTV, M-NET gibi yayın şirketleri için içerik üretti. Nisan 1997 yılında, merkez ofis, Gyeonggi-do Eyaletinde bulunan Paju'daki Gyoha-myeon, Yadang-ri'ye taşındı. Ekim 1998 yılında, Kim Kyung-wook CEO pozisyonuna getirildi. Ağustos 1999 yılında, ödenmiş sermaye 25.000.000 ₩ (yani 5.000 hisse) yükseldi ve 225,000 hisse (112.500.000 ₩) serbest yayın oluştu. Aynı yıl SM Entertainment, Seoul'de bulunan Gangnam-gu, Apgujeong-dong'da bir ofis inşa etti.

Ancak 2001 yılında H.O.T.'ın ve 2002 yılında da S.E.S.'in ayrılmasıyla SM Entertainment'da sorunlar çıkmaya başladı. Ayrıca SM Entertainment 2003 yılında Shinhwa'nın ayrılıp başka bir şirkete geçtiğini de gördü. İlerleyen yıllarda SM, Isak N Jiyeon ve Black Beat gibi yeni girişimlerde bulunsa da önceki SM sanatçıları tarafından elde edilen popülerliğe ulaşmayı başaramadı.

2000'li yılların başında SM Entertainment, 5,000 won'dan 500'a kadarlık bir hissenin ayrılıp paylaşılmasını kabul etti. Şirket 2000'li yılların ortasında, KOSDAQ'da 041510 olarak listelendi ve onaylandı. O yılın sonlarında, SM Entertainment ve Avex Trax müzik lisans için bir sözleşme imzaladı. 2000 yılının Aralık ayında, SM Fandago Kore ile bir ortaklık kurdu. 2001 yılının Ocak ayında SM Entertainment, SM Entertainment Japan Co., Ltd. şeklinde bir yurtdışı ortak girişim şirketi kurdu. Aynı yılın Mart ayında, Kim Kyoung-wook şirketin üçüncü CEO'su olarak atandı. Aynı yılın Mayıs ayında SM Entertainment, Müzik sektöründe ilk ortak girişim yatırım fonunu organize etmek için 10 milyar Won harcadı. Ayrıca SM, bağlı ortaklıkları BM Entertainment ve Cid.K Entertainment ile kız grupları M.I.L.K.ve Shinvi kurdu. Ama her iki grup da dağıldı.

K-Pop Hakkında 159 ŞeyWhere stories live. Discover now