Všetko zlé je na niečo dobré

40 11 0
                                    

(Clio)

Nebolo to naposledy, čo som si list určený Dantemu prečítala. Ešte zopárkrát v priebehu dnešného dňa som neodolala nutkaniu vybrať ho z obálky a znova si ho prečítať. Chcela som, aby sa Dante čo najviac zamyslel  nad tým, že srdce človeka nie je niečo, s čím sa len tak môže zahrávať.

Čakala som na to, či sa náhodou u mňa neobjaví Lars, ale ten mal očividne nejaký zaujímavejší program. Pravdepodobne zahŕňal jeho novú frajerku, Jane. Boli spolu strašne zlatí a veľmi som im to obom priala - aby im to spolu vyšlo.

Než sa Turner vráti zo školy, doma poupratujem a navarím. Našťastie, nebolo toho veľa. Poupratovať celý môj byt bolo paradoxne, oveľa jednoduchšie, než poupratovať jednu jedinú intrákovú izbu zdieľanú so Shearah Delacroixovou. Keď totižto tá začala maľovať...Tak to chcela robiť poriadne, so všetkými farbami všade. Milovala pestrosť.

Neskôr sa pustím do písania príbehov. Posadím sa na posteľ a položím si notebook do lona. Potrebovala som to. Potrebovala som písať, pretože som mala v hlave priveľa myšlienok. Bolo tak veľa vecí, nad ktorými som sa zamýšľala...Čo ma ale fascinovalo najviac, boli hlboko filozofické otázky.

Ako si tak ťukám do klávesnice, ozve sa klopanie na dvere. Idem teda otvoriť a prekvapene zisťujem, že došla ku mne na návštevu moja mama aj s Louisom. Neohlásene. Z Francúzska, prosím pekne. To by ste proste čakali tak veľmi, ako Danteho, ktorý naraz vbehne ku vám domov a spýta sa vás, či sa vám nechce nalakovať mu nechty.
Som ohromená.

,,Mami?? Čo ty tu??"

,,Povedala som si, že by som rada videla svoju dcéru aj inak, než cez webkameru. A tak som si zohnala letenky a teraz som tu. No nie je to úžasné?" nadšene ma ide objať. Malý Louis na mňa chvíľu pozerá ako teľa na nové vráta, potom ho skôr zaujímajú podlaha a topánky. Neviem, či to nemám začať brať za urážku, no napokon usúdim, že byť jeho vzrastu, asi by mi tiež bolo pohodlnejšie dívať sa smerom dolu, než hore na nenalíčenú "obryňu" a jej veľké brucho.

,,Ako som ťa to učila, Louis? Pozdrav sa Clio," sprdne ho mama.

,,Ajoj, Kio," zdvihne ruku a zamáva ňou. Potom sa vyberie niekam do obývačky.

,,Louis, už aj sa vyzuj!" zastaví ho a pomáha mu z bundy.

,,Čo ti na to povedal Benny, že si tu?"

,,Ten kretén mi nebude vravieť, čo mám robiť. Je to strašný idiot. Nechápem, čo som na ňom mohla vidieť."

,,Mami!" šokovane pootvorím ústa. Zvyčajne si ho totižto zastávala. Nech som jej kedysi povedala čokoľvek zlého na Bennyho, tak mi vynadala. A teraz? No...Bolo zaujímavé, že dospela k faktu, na ktorý som ja došla už tak dávno. Cítila som sa trochu ako "ja som to vedela, ja som to vravela," proste...Tak inteligentne. Trochu akoby som vedela čítať v ľuďoch.

,,Prišla som na to, že ma len odporne využíva. Totálny príživník. Navyše som zistila, že si našiel milenku."

,,Veď to je strašné! Ako ti to mohol spraviť?"

,,Niečo mi o tom hovor...Vyhodila som ho z nášho domu a v práci si zobrala dovolenku. A teraz som tu. Oh, aké veľké už máš bruško! Ani sa nenazdáš a budeš tiež maminkou. A ja babkou."

Deadly debts ✅Where stories live. Discover now