Príšerná dcéra

94 14 6
                                    

Oznámiť svetu, že budem mamou, sa mohlo zdať byť jednoduché. Ibaže nie je. Najmä ak máte tendenciu si mnohé veci nechávať pre seba. Mala som zvládnuteho Turnera či Yasua, ale ostávali mi napríklad taká mama, Turnerova rodina alebo Lars. Tiež, nevedela som, čo budem robiť, ak sa opäť objaví Dante. Bála som sa toho.

,,Prečo si celý týždeň nereagovala na Bennyho odkazy?" je jednou z prvých otázok, keď s mamou vediem videohovor.

,,Chystám sa. Za pár rokov."

Vedela som to dopredu. Preto som inštinktívne privrela oči predtým, než mama začne kričať.

,,Clio!!!"

Občas mávam pocit, že by zo mňa bola dobrá veštica, ale potom si uvedomím, že iba poznám ľudí. Najmä moju mamu, pretože som s ňou roky žila.

,,Nič zlého ti neurobil. Iba sa o teba zaujíma."

,,Pche!" dobre sa zasmejem. Naozaj, zdalo sa, že moja mama pojedla vtipnú kašu. Ani Shearah by takú nedokázala namiešať.

,,Len preto, lebo si pri ňom sedela."

S mamou som mala zložitý vzťah. Hoci sme sa mali radi, nemala pochopenie pre moje podľa nej povrchné správanie, a ja zase pochopenie pre to, že bola vydatá za taký zadkový ksicht ako je Benny. Moja mama zvykla byť fajn. Ale len ak nemala chlapa.

,,Kedy sa vrátiš domov?"

,,Myslím, že ostanem v Leicestri nastálo."

,,Ako nastálo?? A to už prečo??"

,,Nuž, stretla som chalana, zamilovala sa doňho a teraz s ním čakám dieťa-"

A dúfam, že ťa z toľkých noviniek naraz neporazí, pomyslím si v duchu.

,,Clio, ale ja to myslím vážne."

,,Ale veď aj ja, mami. Volá sa Turner Davis."

Odomknem mobil a cez obrazovku mobila jej ukážem jeho fotku. Mama sa naťahuje bližšie, pripomínajúc viac, než inokedy žirafu, aby si fotku mohla pozrieť detailnejšie. Pretočím očami.

,,Pošlem ti ju do četu."

,,Naozaj si zo mňa neuťahuješ?"

,,Nie."

,,Vieš, že nie je deň bláznov."

,,To by som si ani nedovolila tvrdiť, keďže v telke už začínajú dávať vianočné reklamy."

Televízor som nepozerala takmer vôbec. Naposledy som ho zapla v piatok, kedy som mala nie najlepší deň, a chcela som pozeraním televíznych správ zistiť, ktorí chudáci ho mali ešte horší. Ale aj som sa zasmiala, keď dávali reportáž o tom, ako zachraňovali hasiči jedného občana, ktorý spadol do kanála. Mnoho vecí mi je smiešnych, ale len na tak dlho, kým by sa to nestalo mne.

,,Takže máš priateľa."

,,A som s ním tehotná."

Z maminho výrazu v tvári, som rada, že sedí, lebo by ju asi vystrelo.

,,Tehotná??"

,,Áno," pohladím si bruško s úsmevom na tvári. Mala som zvyk často sa ho dotýkať, odkedy som zistila tú novinku, že čakám bábo. Nejako som si ale nezvykla na to, že sa ho chcú dotýkať aj iní, najmä Shearah, i keď to nešlo, a tak jej ruka mnou len nejako divne prechádzala. Nevedela som, či si na to vôbec niekedy zvyknem. Asi nie.

,,Aj na to mám dôkaz, ak chceš," poviem.

Mama má pootvorené ústa, a takmer akoby som počula tú tichú modlitbu, ktorú si v duchu odriekava. Určite v nej je aj niečo v zmysle "Boh ochraňuj to malé, nevinné stvorenie, ak jeho matkou bude Clio Jonesová."

Deadly debts ✅Where stories live. Discover now