Tango

59 14 2
                                    

(Dante)

,,Nie. Nie! Takto to nepôjde. Tango - tango to je hlavne o vyjadrení pocitov. Tango - to je niečo, čo sa tancuje zmyselne, sexi, vášnivo, násilne, romanticky, smutne, divoko a potichu zároveň. Je to tanec, ktorý má obvykle nútiť ľudí myslieť na erotiku a na sex, Jack. Alebo vraždu. Je to láska a nenávisť v jednom. Je to hriech, je to hriešny tanec," znervózňuje sa Arcadia pri pohľade na nesmelého mladého chalana, ktorý sa s ňou neúspešne snaží udržať krok. ,,Spolupracuj. Zvádzaj ma. Vidíš ten flirtovný pohľad? Zvodné pohyby? Provokujem ťa, Jack. Chcem ťa zviesť, zviesť ťa k hriechu. Je to taká hra, hra zvádzania. Prinúť ma po tebe túžiť viac, než po tebe túžim. Ukáž sa. Buď zvodca. Lovec. Šelma. Mačacie pohyby, pamätaj. Je to všetko o spolupráci. Ale ak tu naďalej budeš stáť ako také poleno a vystrašene sa na mňa kukať ako šteniatko prvé dni doma.. bude to celé nahovno. Tancuje aj tvár, pamätaj. A bez toho, aby si pochopil aj tieto veci, to vážne nemá veľký zmysel."

Dívam sa na Arcadiine ladné pohyby, to, ako sa za ňou s agresiou vlní čierna strapcovitá sukňa, ktorá poodhaľuje viac, než zakrýva. Tancuje celá, ba čo viac, ona núti tancovať aj moje oči pri dívaní sa na to, ako sa zvŕta. Zakaždým som nimi chcel zachytiť miesto, kde sa práve nachádza a kde predvedie svoj talent. Všímam si aj jej poodhalený chrbát a ženské krivky. Ona ma nad tým hriechom premýšľať nútila, a to ani nemusela tancovať tango.

Ľudia pôsobili tak zaujímavo a krásne, keď hovorili o niečom, čo ich baví s takou vášňou a fascináciou, s akou práve ona. Keď ich tak aj robili. Ja som také čosi nikdy nedokázal. Nemal som také záujmy, i keď sa ma Clio Jonesová snažila čomusi priučiť.

Páčila sa mi Clio, keď rozprávala o knihách a písaní, ak niečo vyzdvihovala do nebeských výšin a nerozčuľovala sa nad tým, že je niečo - všetko nahovno. Rovnako sa mi tiež páčila Arcadia, ktorá sa rozplývala nad tancom a tancovala, akoby šlo o život. Nútila diváka chcieť vedieť, dokázať to, čo dokázala ona. Vyzdvihnúť nohu do výšky hlavy? Spraviť šnúru? Veď keď to dokáže ona, tak to nemôže byť až taký nadľudský výkon, no nie?

Chcel som Arcadiu osloviť. Chcel som.. vážne som uvažoval nad tým, že s ňou chcem tancovať tango? Taký neohrabaný tvor, ako som bol ja??

Pozoroval som ju ďalej. Arcadia Davisová bola dosť panovačná, ako som sa z jej krátkeho pozorovania dozvedel. Riadila sa heslom "buď bude všetko po mojom alebo tu končím," očividne.

,,Aarghhh!" zavrčí po chvíli tancovania na Jacka.
Vyzeralo to na prestávku.
,,Si neschopný! Neschopný!! Si ten najhorší tanečný partner, akého som kedy mala!" prehlási po tom, čo jej chlapec nechtiac stúpi na nohu.

,,Tak vieš čo?! Nájdi si iného debila na toto," odpovie Jack odmerane. Odchádza. Arcadia za ním ešte chvíľu kričí, no potom ho nechá na pokoji.

A tak ostáva sama. Uvažujúc nad tým, kde by zohnala ďalšieho chudáka, ktorého by mohla sprdnúť za každučký chybný krok, ktorý kedy spraví.
Poznal som jedného chudáka, ktorý by sa na to možno aj odhodlal.
Správne. Bol som to ja.
Bolo by lepšie nechať sa sprdnúť Arcadiou Davisovou za to, že som spravil zlé kroky v tanci, než nechať sa sprdnúť Clio Jonesovou za to, že som spravil množstvo chybných krokov v živote ako takom. Nemohlo to byť oveľa horšie. Veď v prvom prípade išlo o tréning, niečo, čo sa dalo napraviť. V druhom prípade nie - nedalo sa. Ostávalo to omnoho dlhšie v pamäti a malo to omnoho väčšie následky.

Nemal som čo robiť. Bolo to nebezpečné, no túžil som si to vyskúšať.
Veď keď by tu nebolo to nebezpečenstvo, bolo by to všetko ďaleko menej vzrušujúce.

Nie, nie. Asi sa na to celé vykašlem.

Arcadia sa rozhodla zbaliť si veci a je na odchode.

,,Dia! Ty odchádzaš? A kde je Jack?" vráti sa učiteľ tanca, ktorý si vybehol pred chvíľou zapáliť vonku cigu. Bol to už postarší pán, no zato vcelku uhladený. Mal šediny a na tvári sa mu tvorili vrásky, no to telo pôsobilo ako po rokoch tvrdej driny.

,,Myslíte toho neschopáka?" pozrie sa Arcadia pohŕdavo cez plece. ,,Neviem. Odišiel, lebo nezvládal tanec, a usúdil, že toto nie je nič preňho," ľahostajne mykne plecom. ,,Myslím, že na dnes mám dosť. Dovidenia," pozdraví.

,,Dia! Za tento mesiac je to už tvoj tretí tanečný partner. Mala by si k nim byť milšia. Tí chalani ti nikdy nič zlého nespravili," prejde si učiteľ rukou po brade s ustarosteným výrazom na tvári.

,,Hovoríte, akoby som ich tu týrala, pán Schwarz. Som k ním dobrá a milá. Snažím sa ich dobre učiť tancovať a udržať krok s profesionálmi. Nemôžem za to, že mnohí ľudia by chceli niečo vedieť, no nemajú trpezlivosť, húževnatosť a výdrž k tomu, aby tie vedomosti získali. Nechápu, že treba veľa cviku na to, aby sa niekto stal v niečom odborníkom. Alebo zle znášajú to, keď im niečo podstatné vytknem."

,,Blíži sa to. Blíži sa súťaž v spoločenských tancoch a ty ešte stále nemáš ani len tanečného partnera. Ja ti ho pre svoj vek robiť nemôžem, darmo, že si mojou najlepšou tanečnicou spomedzi tých, ktoré učím. Je to súťaž pre inú vekovú kategóriu. A ak sa jej chceš zúčastniť, tak tanečného partnera potrebuješ. Na skúšanie a precvičenie všetkého máš tri mesiace. Ak sa teda chceš zúčastniť - a ja viem, že sa chceš. Si súťaživá. Rada vyhrávaš. Máš rada pozornosť."

Nepopierala to. ,,Uspokojuje ma to, to je pravda. Nikdy som nechcela patriť medzi totálnych lúzrov. Vždy som chcela dosiahnúť niečo viac v živote. Niečo znamenať. A budem na tom pracovať. Radšej jedného dňa umriem na vrchole a od vyčerpania, než na dne, od nudy."

Boli to ambície, ktoré ma na nej tak fascinovali. Túžba a obrovské odhodlanie ísť si za svojími cieľmi. Šlo o ženu činu. A mne sa zachcelo nebyť pasívnym.

(Arcadia)

A on tam stál, predo mnou. Muž, ktorého moje kamošky oslovovali "Boh". Podľa mňa by sa ale mohol oholiť.

_______________________________________

Zdravím 🙂♥️

Som tu opäť, s 50. časťou Deadly debts 🙂

Milo ma prekvapila trpezlivosť a podpora od Vás, čitateľov tohoto príbehu 🙂 Veľmi ma potešila a posielam Vám za to jedno obrovské ďakujem 🙂♥️

Deadly debts ✅Where stories live. Discover now