Povrchné vzťahy

55 12 0
                                    

(Arcadia)

Nedokážem sa na ňu prestať dívať. Clio Jonesová, zanedlho Davisová, mala čosi tajomného do seba. Pôsobila na mňa dosť zvláštnym dojmom silnej a inšpiratívnej ženy, z ktorej by som si mohla brať príklad. Vyzerala, akoby množstvo vecí pred svetom tajila, no zároveň bola ľuďom otvorená a chcela ich chrániť. Čosi ma nútilo jej dôverovať natoľko, že by som sa jej dokázala zdôveriť so svojimi problémami alebo aj tajomstvami, čo bolo niečo, čo som často nedokázala ani svojim najlepším kamarátkam. Išlo z nej akési pútavé dobro. Zdala sa mi byť dôverne známa, no sama som netušila, prečo, keďže som sa s ňou stretávala len veľmi málo.

,,Tak...Máš už vybratý nejaký čaj?" spýta sa ma po chvíli Clio.

,,Áno. Dám si asi tento."

,,Biely drak. Fajn výber," povie napokon a ide do kuchyne, kde naň dá zovrieť vodu.

,,Tak...Povedz. Čo ťa sem naozaj privádza?" opatrne sa usadí do kresla, držiac sa za bruško.

,,Nehovorila som to? Doma sa nudím. Naši nie sú doma, som čerstvo po rozchode a tak...Napadlo mi, že navštívim Turnera a teba..."

Tu ma Clio zastaví. ,,Čo tvoji kamaráti?"

,,Sú kamaráti ľudia falošní, ktorí ťa navyše, v mnohých veciach nechápu? Kamaráti, ktorí ti sami od seba nikdy nezavolajú, nenapíšu, nenavštívila ťa ani nič také? Ktorí sa ozvú len vtedy, keď niečo potrebujú?"

,,Čo tanec? Tam si si určite našla pár známych s rovnakými záujmami a podobne."

,,Nemám tanečného partnera. Čo je dosť naprd, keďže tancujem spoločenské tance. Ostatní sú mi väčšinou ukradnutí."

,,Mala si predsa Danteho. Čo sa stalo?"

,,Pobozkal ma."

Clio sa zamyslene zadíva pred seba a odmlčí sa. ,,Páčilo sa ti to?" spýta sa zvedavo.

,,Viac, než by sa malo," priznám sa.

,,Takže v tom vidíš problém. Spýtala by som sa ťa, prečo, keby som ho nepoznala, a nevedela by som, aký je problém on sám."

,,Veď práve. Nezdá sa mi byť dobrý po tej ľudskej stránke. A predsa ma na ňom čosi priťahuje."

,,To poznám. Zažívala som to tiež. I keď ja som si ho pod vplyvom zamilovanosti po tej ľudskej stránke príliš často prilepšovala. Bolo to ale celé jedna veľká lož."

Chcela som to počuť. Potrebovala som to počuť aj od niekoho iného, skôr, než by som sa rozhodla spraviť takú hlúposť, že by som sa s ním dala dokopy, o čom som miestami vážne uvažovala.

,,Myslíš, že by sa mohol zmeniť?"

Clio si povzdychne a na krátku chvíľu si vloží tvár do dlaní.

,,Je to taká vec...Fuh. Poviem to takto...My mnohí ľudia sa snažíme určitých ľudí zmeniť na istý obraz, osobnosť, ktorá sa páči nám samým, a s ktorou by sme vedeli skvelo, lepšie vychádzať, chodiť, kamarátiť sa, žiť a podobne. Chceme to a myslíme si, že to chcenie je vlastne robenie niečoho dobrého pre tú osobu a pre tento svet - ľudí v okolí toho človeka. Často tomu tak aj naozaj je - vidíme v ľuďoch potenciál k lepšej osobnosti, ktorú tí ľudia sami nevidia. A tým, že ju oni sami nevidia, tak sa ich do nej niekedy snažíme vtlačiť, prinútiť ich tú osobnosť vidieť a stať sa ňou. Možno ju aj naozaj uvidia, uvidia ten obraz, akým si predstavujeme, že by mohli byť. No je dosť otázne, či ním chcú byť aj oni sami a chcú sa ním stať. A práve tu nastáva ten kameň úrazu. Môžeš dať tej osobe podnet...Ale to, ako na to zareaguje, len sťažka ovplyvníš, pretože to prichádza s jeho vnímaním, uvažovaním a cítením. A hlavne, vôľou. Musia to proste chcieť oni sami, od srdca." Clio sa na chvíľku odmlčí.

,,Vieš, sú ľudia, ktorí sa dokážu zmeniť. Ja som sa zmenila z totálne depresívneho, introvertného dievčaťa na osobu, ktorá tu s tebou teraz rozoberá tak hlboké témy, ako je táto. Vstúpila som si do svedomia. No sú ľudia, ktorí ti možno aj sami sľúbia, že sa zmenia, a možno tak neurobia. Dôveruješ im, že to spravia, no neurobia tak, čím ťa sklamú. Možno si uvedomia, že ťa sklamali, že v niečom zlyhali, tak ťa budú prosiť o odpustenie a sľúbia zmenu - znovu. No opäť zlyhajú. A poviem ti to takto...Človek sa nechá oklamať a sklamať raz a odpustí. Možno aj druhýkrát, pretože mu na tom človeku záleží. No ak sa necháva opätovne niekoľkokrát sklamať za sebou tou istou osobou...Tak je buď naivný, alebo debil. A možno oboje naraz. A je to dosť trpké a bolestivé."

Stále to nebolo pre mňa dostačujúcou odpoveďou.

,,Na tvoju otázku...Dante je skôr povaha, ktorá je sebecká a veľmi mu nezáleží na tom, čo si o ňom druhí ľudia myslia. Myslí si o sebe často, že aký je úžasný, dokonalý, a že nemá čo na sebe meniť. A poviem ti...Toho len veľmi ťažko prinútiš k zmene. Naučíš ho možno pár užitočných vecí, ale to je tak všetko. A stále je tu to obrovské, obrovské slovo MOŽNO doplnené stovkami otáznikov. Predpokladám ale, že ty máš radšej istejšie veci v živote. Ja tiež. Mojou istotou je Turner, je to človek, na ktorého viem, že sa môžem kedykoľvek obrátiť. Ale rob si, ako uznáš za dobré ty sama. Možno nehľadáš niekoho, s kým si vieš predstaviť byť do konca svojho života ako ja, ale skôr si za krátkodobé vzťahy. Čo by som samozrejme, chápala, vzhľadom k tvojmu veku, že si chceš užívať, než nájdeš chalana, s ktorým budeš dlhšiu dobu. Možno roky."

,,Keď ja chcem hlavne niekoho, s kým sa za tie roky nebudem nudiť..."

Clio sa zasmeje. ,,Nehľadaj niekoho, s kým sa nikdy nebudeš nudiť. Hľadaj niekoho, s kým pre teba aj tá nuda bude znesiteľná. Pretože aj s takým Dantem sa môžeš niekedy nudiť, napriek tomu, aký je často grázel a kretén, a nudy je pri ňom celkom málo. Môžeš sa. A určite sa tak raz aj stane. No o tom, nakoľko bude príjemná, rozhodujete len vy. Vzťah, ktorý si medzi sebou vybudujete."

,,Mhm...Ďakujem..." dívam sa, ako Clio opäť vstáva z kresla a ide dať vylúhovať čaj. Potom mi ho donesie.

,,Je to to najmenej, čo pre teba môžem urobiť."

Bola som v myšlienkach. To bola presne tá chvíľa, kedy mi začal chýbať môj bývalý priateľ. Žiaľ, my ľudia sme takí. Často si vážime a uvedomíme si pravú hodnotu niečoho až vtedy, keď o to prídeme. Romániky boli fajn. No Clio mala pravdu. Chýbalo mi čosi viac, než boli povrchné vzťahy, v akých som sa ocitala.
_______________________________________

Ahojte 😊

Som späť s novou časťou Deadly debts a už viac, než pol K hviezdičiek na tomto príbehu 🙂😊

Veľmi sa z tohoto úspechu teším a verím, že ostanete s týmto príbehom aj naďalej ❤️






Deadly debts ✅Where stories live. Discover now