V čakárni

95 15 8
                                    

Nepokojne kopem špičkou topánky do zeme. Pýtam sa, čo robím v čakárni medzi týmito neznámymi zaguľatenými ženami, kde sa cítim tak nepríjemne, akoby sa vedľa mňa z ničoho nič objavil Dante.

Každý, kto tu bol, bol sprevádzaný niekým, koho ľudia mohli normálne vidieť. Oni nemohli vidieť môj doprovod - Shearah so striebornou čelenkou s trblietkami vo vlasoch, ktorá sa sťažovala, že kvety v čakárni na okne nie sú dostatočne zaliate, a nazývala všetkých okoloidúcich barbarmi za to, že sa nestarajú o rastlinky.

Musela som vyzerať zúfalo, opustene a podráždene. Sledujem plavovlasú ženu, ktorá sa na mňa slabo a povzbudzujúco usmeje. Pohládza si bruško. Mohla byť tak v piatom mesiaci tehotenstva. Pritiahla moju pozornosť hlavne nehou, ktorá z nej vyžarovala.

Usmejem sa na ňu tiež, čo mi pomôže nebyť až tak vykoľajená, ako doteraz. Hoci premýšľam nad tým, či budem niekedy aj ja schopná až takej nehy, tiež tam je myšlienka, že tá žena vyzerá šťastne. Vyzerá šťastne a ja si pomyslím, že možno to z nej robí úžasnú budúcu mamu: že sa netvári ako kus hovna. A ak som naozaj tehotná - chcem sa tváriť ako ona. Chcem byť tou najlepšou mamou.

Tiež by som ale chcela, aby bol Turner tu a teraz pri mne.

Vyrastala som len s mamou, prípadne sa občas našiel nejaký pán, ktorý bol niekoľkomesačnou záležitosťou. Nechcela som, aby aj moje dieťa vyrastalo v neúplnej rodine. Vedela som, že sa výchova dá zvládnuť aj bez otca, a nie je to také strašné. Ibaže..neviem. Stále som v detstve mala pocit, že mi čosi chýba, keď som videla ostatné deti s oboma rodičmi, prípadne aj so súrodencami.

Otvoria sa dvere. Vyjde z nich žena smiešne si pridŕžajúca brucho, ktorú so smiechom vyprevádza von sestrička. Viem, že som ďalšia na rade, čo sa mi následne aj potvrdí. Vezmem si kabelku a kabát, zhlboka sa nadýchnem suchého vzduchu páchnuceho po dezinfekčných prípravkoch, a vojdem dnu.

Nevenujú mi veľkú pozornosť, tam dnu. Nech bola tá žena predo mnou ktokoľvek, spôsobila poriadny rozruch.

,,...musela vás zle pochopiť. Celou cestu von si držala bruško, aby jej vraj z neho dieťatko nevypadlo predčasne," referuje sestrička lekárovi.

,,Dúfam, že ste tej žene vysvetlili, ako som to s tým vypadnutím myslel," povie pán v rokoch - gynekológ.

,,Nepočúvala ma. Vraj bude počúvať rady lekára, nie sestričky."

,,Táák - nech sa teda drží za brucho ďalšie dva mesiace," povie lekár zvesela.

Ďalší smiech. Neviem prečo, ale prišlo mi, že sa za ich smiechom ukrýva čosi zákerné. Bolo to až paradoxné vzhľadom k ich povolaniu, ktoré bolo späté s pomocou ľuďom.

Konečne si uvedomia, že majú dnu pacientku. Vysvetlím im, čo je vo veci, a tak nasleduje séria vyšetrení ako odber krvi na zistenie hladiny hormónu HCG, vaginálne vyšetrenie na zistenie zväčšenia a presiaknutia maternice, a podobne.

,,Nó, všetko nasvedčuje tomu, že ste v šiestom týždni tehotenstva."

Pozriem sa na Shearah, ktorá nadšene začne poskakovať ako nejaký rarášok, veselo si pospevujúc: ,,Budeme mať bábo! Budeme mať bábo!"

,,Je možné, že by som počas tehotenstva mala menštruáciu? Myslím.. bolo tam slabé krvácanie, tento mesiac."

,,Stáva sa to, hlavne v prvých mesiacoch. Ak by ale bolo silnejšie a opakovalo sa aj naďalej, treba mi to oznámiť. Môže totižto predchádzať potratu. V každom prípade, predpíšem vám nejaké vitamíny ako je kyselina listová, vypíšem vám tehotenskú kartu, a ak všetko pôjde tak, ako má, tak sa uvidíme o štyri týždne. Ak by nastali nejaké komplikácie, tak aj skôr, no dúfam, že nie."

Deadly debts ✅Where stories live. Discover now