Kapitola 1.5 - Starý známý

398 24 9
                                    

Poté, co se s Albusem tak plameně rozkmotřili, vydal se Gellert zpátky do své domoviny. Rodné Německo se zdálo být příhodným místem k začátku revoluce. Koneckonců - měl tam mnoho známých, kteří by jistě vyslechli jeho slova. Pravdivá, ach jak moc pravdivá.

Sešel se s každým zvlášť a rozohněně jim vyprávěl o svých plánech, o své vizi, o tom, jak mudlové otravují tento nádherný svět. Jako posledního si k sobě pozval může, jehož si kdysi cenil nade všechny - mladíka narozeného v Polsku. Marius Malewski nikdy doopravdy nedal najevo, jaký postoj vůči mudlům zaujímá. Nikdy se neodchyloval od chladné logiky a Gellert si nevzpomínám, že by ho kdy slyšel říct jediné špatně slovo o nekouzelnické společnosti. Přesto se s ním však musel spojit - nejenže by byl pro jeho věc vhodným přítelem, ale pokud někoho považoval za přítele, pak to byl právě Marius Malewski.

Pozval ho k sobě domů - do malého apartmánů, který si pronajal v centru Berlína. Nalil mu víno a s plamínky v očích si ho prohlížel. A nechal ho promluvit jako prvního.

,,Musím přiznat, že mne potěšilo, když jsem slyšel, že ses vrátil z Británie," začal Marius Majewski a usrkl si bílého vína.
,,Snad jsi našel, cos hledal."

Gellert se jen pousmál.
,,Ano, příteli, a mnohem víc! Ale co ty? Kam tě nohy zavedly?" tázal se hned bujarým hlasem.

,,Však to znáš. Ministerský úřadování. Jakoby to nebylo všechno pod mou úroveň. Všichni tam jsou banda tupců, co náhodou měli peníze," zahučel Malewski.

Smích.

,,O tom mi povídej, příteli."

,,Ale dost už o mně. To tys přeci trávil léto v Anglii, povídej, přeháněj!"

Gellert se zamyslel.

,,Británie je veliká. A není na ní nic, co by stálo za vidění." Odmlčel se. Ticho, které mezi nimi zavládlo, bylo těžké. Neúnosné. A opět to byl Malewski, kdo ho přerušil.

,,Co mi chceš říct, příteli? Vidím to v tvých očích. Hoříš touhou mi něco sdělit. Povídej. Budu poslouchat."

Gellert vzhlédl. Teď se uvidí.

,,Je na čase, abychom se přestali skrývat," prohlásil, oči upřené na svém příteli.

Marius Malewski se v křesle zavrtěl. Pohrával si se skleničkou a sledoval, jak se víno v ní víří.
Dlouho mlčel. Přemýšlel - Gellert téměř slyšel pochod jeho myšlenek. Když promluvil, hlas měl hlubší a zachmuřenější.

,,Slyšel jsem historky o muži s nebezpečnými myšlenkami. Nikdy by mne ovšem nenapadlo, že to jsi právě ty."

Gellert se pousmál.

,,Nebezpečné, ano."

,,Ministerstvo nepřikládá žádnou váhu myšlenkám, které se šíří celou Evropou," pokračoval zhrublým hlasem Malewski.

,,Ministerstvo nemá nejmenší tušení, jaký dosah má vize má."

,,To jistě ne. Nuže - oč jsi mě chtěl žádat?" ptal se Malewski. Možná věděl, co přijde, ale nedal to na sobě znát.

,,Přidej se ke mě, příteli."

Ta věta zazněla do ticha jako tichá výhrůžka. Gellert Grindelwald se postavil a začal přecházet po místnosti sem tam. Dostával se do varu.

Marius Malewski ho klidně sledoval.

,,Chceš-li uspět, budeš muset získat víc než mě. Na revoluci takového rozsahu budeš potřebovat tisíce následovníků," upozornil ho zamyšleně.

Grindelwald ho ignoroval. Zastavil se u okna a vyhlédl ven na ulici.

,,Nemůžeme žít v utajení. Tolik nás to omezuje. Vždyť kouzelníci zapomněli, co všechno dokážou, když nejsou limitováni hranicemi!" zvýšil hlas.

,,Jsi můj přítel. Vždy jsi byl. Už jednou jsem ti řekl, že tě budu následovat, kam jen poručíš." Malewski odložil skleničku na skleněnou desku stolku a vstal. Přešel několik kroků blíže ke Gellertovi.

Grindelwald, který k němu býk do té doby otočený zády, se obrátil čelem k němu. Na chvíli si hleděli do očí. A pak Marius Malewski udělal něco nečekaného. A Gellert se potěšen usmál.

Malewski před ním poklekl, hlavu skloněnou pokorně k zemi.

,,Vždy jsem stál za tebou, teď nejinak. Odevzdává se plně do tvých služeb, Gellerte Grindelwalde. Nechť naše plány uspějí a jsou vedený k úspěchu."

Gellert se usmíval. Nikdy neměl o Mariusi pochybovat. Konečně to byl on, kdo mu byl vždy věrně po boku. A nyní se mu oddal do služeb až do konce života.

,,Ach, vstaň můj milý příteli, vstaň a přidej se ke mě u večeře. Věřím, že si máme o čem povídat."

Cruel (HP, FF)Where stories live. Discover now