49. BÖLÜM

69.2K 2.8K 152
                                    

Multi Elif ile Melih :))


URAZ'DAN


Hastaneye gelene kadar aklımdan binlerce senaryo geçmişti. Melih'in durumuna ek olarak Elif'in fenalaşmasının haberini de almıştım ve o saniyeden sonra stresten ölecektim. İkisi de kardeşim dediğim insanlardı. Biri olmayan kız kardeşim, diğeri erkek kardeşim can dostumdu. Hadi ikisini de geçtim ortada küçücük bir bebek vardı.

Hastaneye adımımızı attığımız an etrafımız doktorlarla çevrilmişti. Ben Melih'in doktoruyla ilgilenmeye karar vermiştim, Adelina ise bebek ve Elif'le.

Melih'in doktoruyla odaya geçtiğimizde adam derin bir nefes aldı.

"Melih Bey bir süre uyuşturucu kullanmamış ve yoksunluk krizleri baş göstermeye başlamış. Bunu başlarda her ne kadar önemsemese de uzun süredir bağımlı olduğu için vücudu bunu istiyor. O her ne kadar görmezden gelmeye çalışsa da bir bağımlı."

Bağımlı.. Evet biliyordum, kardeşim o zehre bağımlıydı.

"Şimdilik her şey kontrol altında ama tedavi olması lazım. Anladığım kadarıyla o da bu illetten kurtulmak istiyor. Henüz kendine gelmedi, konuşamadık ama uzun süre kullanmamasından tahmin ediyorum bunu. Bağımlılar ya bırakmak istedikleri için ya da bulamadıkları için kullanmazlar. Melih Bey'in de bulamama gibi bir sorunu olmayacağına göre, kesinlikle bırakmak istiyor."

"Evet, bırakmak istediğini söylemişti ama tedaviye ikna edememiştim. Nasıl yapacağız bunu?"

"Sizi uzun uzun bilgilendirmek istiyorum Uraz Bey, müsaadeniz olursa?"

"Tabi, sizi dinliyorum."

"Uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak için gerekli olan bazı şartlar vardır.

  Bağımlının kendisinin tedavi olmaya ve bağımlılıktan kurtulmaya istekli olması.

Bağımlılığın erken teşhis edilerek tedaviye başlanması.

 Uyuşturucu madde bağımlısı istekli ise tedavi şansı son derece yükselmektedir.Aksi halde zorlamayla kişileri bağımlılıktan kurtarmak mümkün değildir. Bağımlının kalıcı organ hasarları, ağır ruhsal problemler oluşmadan teşhis edilmesi tedaviyi kolaylaştırmaktadır.Erken teşhis edilemeyen vakalarda tedavi uzamakta ve iyileşme süreci gecikmektedir. Uyuşturucu madde bağımlılığının tedavisi:Uyuşturucu madde bağımlılığının tedavisi, tedavi ve rehabilitasyon olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilir.

Tedavi aşmasında kişi bağımlı olduğu maddeden uzaklaştırılarak yoksunluk belirtileri ile savaşılır.Vücut organlarında meydana gelmiş hasarlar tedavi edilir. Bu safhada bağımlı hastanede gözlem altında tutulmalıdır.Yoksunluğa bağlı geçirdiği krizler son derece tehlikeli olabilir.Bu yüzden ölüme ve intihar girişimlerine sık rastlanır.Vücuttan toksit madde uzaklaştırılıp yoksunluk belirtileri kaybolduktan sonra ikinci aşamaya geçilir.

Rehabilitasyon aşamasında kişilerin ruhsal problemleri çözümlenmeye çalışılır. Tekrar iş gücü kazandırılarak çalışabilecek ve topluma yararlı olacak hale getirilir.Sağlığa zararlı bu alışkanlıklar yerine olumlu hobiler kazanması sağlanır. Kötü arkadaş çevresinden uzaklaşmasına ve kendine destek olacak kişilerle bir arada olmasına çalışılır.Sağlığa zararlı alışkanlıkların tedavisi için hastanelerin psikiyatri bölümlerine veya bu konularla özel olarak ilgilenen gönüllü kuruluşlara baş vurmak gerekir.

Sağlığa zararlı alışkanlıklardan korunmak, bu zararlı alışkanlıkların tedavisinden çok daha kolaydır."

"Biz nasıl destek olabiliriz?"

HAYATA DÖNDÜREN AŞK (Tamamlandı) #Wattys2015Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin