113) Moja usporedba osnovne, srednje i fakulteta

708 40 2
                                    

Bila sam osnovnoškolac, srednjoškolac i sada sam student pa da malo usporedim ova tri perioda.

Osnovna škola

Pozitivna strana je što si još dijete, a dijete je jako lijepo biti. Bezbrižan si, sve ti roditelji rade, gledaš crtiće, najčešće nemaš problema i uživaš. Onda dolazi recimo negdje peti osnovne kada se stvari počinju mijenjati. Učenici spuštaju torbe, ne nose više bilježnice na kat, cure se počnu šminkati i najvažnije, svi se odjednom žele uklopiti. Dolazi pubertet što sa sobom povlači neugodne situacije. Prva menstruacija, prvi grudnjak, dlačice na raznim mjestima. Stvarno mi je drago da je to prošlo. Tijekom osnovne nisam imala vlastiti karakter, prilagođavala sam se ljudima, nisam imala prijatelje u nekim periodima u životu. Zbog toga mi druga polovica osnovne škole nije bila baš prekrasna makar se sjećam da mi je sedmi razred bio baš dobar jer sam se sprijateljila s jednom smiješnom curom pa smo se često zezale.

Srednja škola

Prvi srednje je zanimljiv jer se osjećaš kao da si pušten s lanca, isprobavaš nove stvari, probaš svoju prvu cigaretu, prvi puta se napiješ, prvi puta se poljubiš. Bar većina. Drugi srednje je bio užasan, ali o tome ću nekom drugom prilikom. Treći srednje prekrasan jer sam bila jednostavno rečeno odlično. Ništa me nije mučilo, svaki petak bi se napila s novim društvom koje sam stekla pa bi otišli često i do kluba tako da je bilo vrlo zabavno. Četvrti srednje je isto bio super jer sam često izlazila, samo je bilo malo više stresa zbog mature.

Fakultet

Ne osjećam tu čar koju sam osjećala tijekom srednje škole, ali možda je to samo nostalgija za srednjom. Prva godina fakulteta je bila raznolika. Prvi semestar je bio zanimljiv jer otkrivaš novi svijet. Sve je drugačije. Osnovna i srednja škola su iste po principu školovanja. Na fakultetu je sve drugačije. Nisi u razredu, puno više moraš učiti, sve se odvija preko interneta, imaš kolokvije i ispite, puno manje odgovaranja, bar na mom fakultetu.

Za sada mi je definitivno najbolje razdoblje bila srednja škola jer sam se najviše zabavljala, nisam bila 'nitko i ništa' kao tijekom osnovne, nije bilo previše obaveza kao tijekom fakulteta. Naravno svakome će biti drugačije jer nemaju svi u isto vrijeme svoje uspone i padove u različitim periodima života. Možda se stvari promijene pa mi na kraju fakultet bude najdraže razdoblje jer sam tek druga godina, ali za sada mi je srednja škola definitivno najdraže razdoblje.

Savjeti za djevojkeWhere stories live. Discover now