74) Sve o Novinarstvu

1K 60 59
                                    

Kao što možda neki već znaju, ove godine sam upisala Novinarstvo. Dosta vas je bilo za to da napišem sve o Novinarstvu pa krenimo.

Novinarstvo i Politologija su smjerovi na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Osim FPZG-a, Novinarstvo imate na Sveučilištu Sjever u Koprivnici i privatnom fakultetu VERN u Zagrebu. Mislim da je to to od Novinarstva u RH. Upasti na Novinarstvo nije ni teško ni lagano. Od prosječno 500 studenata koji se prijavljuju, upada 120.

Novinarstvo gleda 40% ocjena iz srednje škole, 20% hrvatski jezik, 5% matematiku, 15% engleski jezik i 15% izborni predmet (povijest ili politika i gospodarstvo). Ja vam toplo preporučam da uzmete politiku i gospodarstvo zato što ima puno manje gradiva. Javite mi se ako trebate skriptu.

Ja sam prošla srednju s 3.5 i sve na maturi dobila 70% što me spasilo. Bila sam 90. od 120. Znači vi sada okvirno možete znati hoćete li upasti.

Svaka akademska godina ima dva semestra. Semestar je polugodište. Razlika je samo u tome što prvi semestar završava krajem siječnja, a srednjoškolcima prvo polugodište završava krajem prosinca. Prvi i drugi semestar na Novinarstvu imaju svaki po osam predmeta.

Fakultet počinje 1.10. U prvom mjesecu će te se snalaziti, privikavati se na okolinu i prikupljati u zadnji čas sve informacije. Nije skroz ugodno jer morate dosta toga popratiti, ali kroz dva tjedna će vam sve sjesti. 

Svaki predmet ima predavanje i seminar. Vama 50% ocjene donosi vaš seminar, a 50% bodovi iz ispita. Jedno predavanje traje sat i 30 minuta, pauza 15 minuta i onda nakon toga seminar koji isto traje sat i 30 minuta. Na predavanju ste svi, vas 120, a na seminaru ste podijeljeni u tri grupe što znači da vas ima oko 40. Na seminaru svatko dobi svoju temu koju mora obraditi. Nekada možete u grupi, a nekada morate sami. Seminar je u principu prezentacija. Znači na seminarima studenti prezentiraju svoje seminare. Profesor vam da šire područje iz kojega možete odabrari temu. Seminar treba imati oko 2500 riječi, font Times New Roman, veličina slova 12. Od toga u natuknicama napravite PowerPoint prezentaciju, skoro uvijek smijete čitati, prezentacija treba trajati oko 15 minuta. Iskreno ljudi, nemate pojma koliko sam ja bila prestravljena kada sam ovo čula. Prije par dana sam imala prvi seminar i shvatila da stvarno nije tako strašno. Sada mi je puno lakše. I da, dolasci na seminare su obavezni. Smijete izostati samo tri puta.

Predavanja mogu biti obavezna i neobavezna. Ja imam obavezna tri predmeta tako da samo na ta idem. Bolje je ići na predavanja što će te shvatiti tek kasnije, ali nije smak svijeta ako ne idete. Većina studenata ide samo da se produktivno osjeća i skoro ništa ne sluša na predavanjima. Ja rađe ostanem doma, učim ili idem na kavu haha.

Na fakultetu postoje ispiti i kolokviji. Kolokviji su parcijalni ispiti. Imamo usmeni samo za jedan predmet. Svaki predmet ima dva kolokvija ili jedan ispit. Znači ako prođete oba kolokvija, ne morate na ispit. Ako padnete jedan ili dva kolokvija, morate na ispit. Prvi kolokviji su u studenom, a drugi u siječnju. Ispiti počinju početkom veljače.

Prvi semestar

Od predmeta u prvom semestru imate tjelesni, komunikologiju, uvod u novinarstvo, metode istraživanja, engleski jezik za novinare, akademsko pisanje i dva izborna predmeta. Za prvi izborni predmet birate između povijesti vijesti i vizualne kulture. Za drugi izborni predmet birate između uvoda u političku znanost, teorije ekonomske politike i sociologije. Ja sam uzela vizualnu kulturu i uvod u političku znanost.

Drugi semestar

Predmeti su statistika, mediji i javnost, uvod u medijske sustave, akademsko pisanje 2, tjelesni 2, engleski jezik za novinare 2, svjetska politička povijest (1920.-1690.) i antička i srednjovjekovna politička filozofija. Predmeti mi djeluju dosadnije nego u prvom semestru, ali što se može.

Ispitni rokovi

Postoje tri ispitna roka: zimski, ljetni i jesenski. Zimski su početkom veljače, ljetni početkom srpnja, a jesenski početkom rujna. Zimski rok je za predmete koji su u prvom semestru, a ljetni za predmete koji su u drugom semestru. Ako ni tada niste prošli neki predmet ili predmete, idete na jesenski rok. Mislim da to vrijedi za svaki fakultet. Znači, ako na primjer ne prođete na kolokviju neki predmet u prvom semestru, možete izaći na ispit na zimskom roku tri puta i na jesenskom roku tri puta. To znači da je praktički nemoguće da padnete predmet na Novinarstvu. Ispitni rokovi traju mjesec dana i u tom razdoblju nema predavanja. 

Sistem fakulteta

Novinarstvo traje pet godina. Nakon tri godine završavate preddiplomski studij i pišete preddiplomski rad. Ne znam puno o tome, ali znam da morate odabrati neku temu, napisati oko 30 stranica u Wordu i prezentirati pred komisijom (vjerovatno se misli na profesore). Onda slijedi još dvije godine diplomskoga studija. Nakon druge godine birate dva smjera od pet smjerova: mediji, novi mediji, radio, televizija i odnosi s javnošću. Čujem da je najveća navala na odnose s javnošću i televiziju, a najmanja na radio. Nakon pete godine pišete diplomski rad. Birate mentora, znači nekoga od profesora, koji će vam pomoći u diplomskom radu. Većina studenata obrani preddiplomske i diplomske radove. Nakon što ste završili fakultet, postajete magistar znanosti (mr. sc.). Ako želite doktorirati, upisujete još jednu godinu u kojoj radite na svom doktoratu. Znači pišete knjigu na temu koju još nitko nije obradio, bar ne donekle, nisam sigurna skroz. Ako obranite svoj doktorat, postali ste doktor znanosti (dr. sc.).

I molim vas, nemojte vjerovati ljudima koji govore da nema posla. Za obrazovane, snalažljive i optimistične ljude će uvijek biti posla.

I glavno pitanje koje svaki učenik koji kreče na fakultet voli pitati...

Je li teško?

Nije. Bar ne meni. Nećete biti pretrpani da nećete stići sve napraviti, ali će te uvijek imati nešto za raditi. To mene nekada živcira. Nema onoga da si naučio i sada možeš predahnuti na pet dana. Ljudi s pravom govore da je Novinarstvo među lakšim fakultetima. Neki predmeti su lagani, neki su teži. Imate razdoblja kada ne morate puno raditi, a imate i razdoblja kada morate puno učiti. To je najčešće kada su kolokviji i ispitni rokovi. Sve u svemu, ja sam jako zadovoljna s fakultetom. One koje zanima, definitivno preporučam. Ako imate pitanja, slobodno pitajte (:

Savjeti za djevojkeWhere stories live. Discover now