82) Kada prijateljičin dečko postane bitniji od vas

943 70 20
                                    

Prije godinu dana, moja prijateljica, nazvat ćemo ju Matea, sprijateljila se s jednim dečkom na fakultetu, nazvat ćemo ga Antonio. Družili su se par mjeseci, kemija je bila vidljiva, Antonio je skupio hrabrosti poljubiti Mateu i tako su oni ušli u vezu. Za ovu cijelu priču je bitno istaknuti da je Antonio dečko koji voli sjediti doma, gledati filmove i pušiti travu. Znači nije zainteresiran za druženje, kafiće i izlaske što je Matea prije bila. Ubrzo je Matea isto prestala izlaziti. Dobro, nije bilo tako ekstremno, ali smo mi cure iz društva primijetile da je malo počela ličiti po ponašanju na Antonija.

Ovakva stvar se jako često događa u vezama. Znači jedna osoba poprimi navike druge osobe ili odluči raditi ono što ne želi samo da bude s tom osobom. Njihova veza je ubrzo postala kao brak. Matea i Antonio su se viđali svaki dan, a dok ne bi bili skupa, dopisivali bi se.

Uglavnom, ja i druga najbolja prijateljica smo počele shvaćati da nas Matea zapostavlja. Prva stvar, ako vi nemate ili ako nikada niste imali sličnu situaciju kao Matea, znači ludo se zaljubile, teško je shvatiti ovu situaciju. Vi ste te koji odlučujete želite li na vezu svoje prijateljice gledati kao na razlog ili na izliku što vas zapostavlja.

U jednom trenutku shvatite da vaša prijateljica ne može toliko često izlaziti jer ima novu osobu u svom životu. Njeno vrijeme je sada raspoređeno na više osoba što znači da se sa svima može vidjeti manje nego prije. To je tako. Zna biti bolno, ali te stvari su dio života.

U početku sam bila ljuta na svoju najbolju prijateljicu, a onda sam počela shvaćati i prihvaćati situaciju. Shvatila sam da jedino što mogu je fokusirati se na svoj život. Nema smisla analizirati, ponavljati se i tražiti koga ću okriviti. Imam i ja druge stvari u životu i druge prijatelje.

Hoće li prijateljica doživjeti prosvjetljenje ili će situacija postati još gora, to je njena stvar. Ja sam odlučila ulagati u odnos koliko ona ulaže.

Iz ovoga možete zaključiti, a i iz milijardu situacija s kojima će te se susretati u životu, da postoje samo dvije konstante. Vi i vaša obitelj.

Većina prijatelja dođe i ode. Trenutno mislite da će te biti najbolje prijateljice do kraja života s osobom s kojom ste sada, ali nekolicina vas neće biti u kontaktu s njima za pet godina. Ja se sa svojom bivšom najboljom prijateljicom čujem samo kada mi trebaju skripte za fakultet. Za dečke ne moram ni govoriti. Toliko cura na ovom svijetu je bilo sigurno da će biti do kraja života s tim nekim dečkom, a prekinuli su za godinu dana.

Život je nepredvidiv. Ljudi dođu, odu, stvari se mijenjaju.

Sve u svemu, ovo je jedno jako škakljivo područje i produkt nekada budu raskidi prijateljstva tako da je na vama hoćete li progutati ponos, oprostiti prijateljici što vas je zapostavila ili odlučiti raskinuti ako se ne želite družiti s takvim ljudima.

Ja sam odlučila ne biti ekstremna. Znači nismo si toliko bliske, ali nismo se ni prestale družiti. Jednom sam razgovarala s njom o tome, rekla sam sve na lijep način, donekle je shvatila, promijenila je navike i nakon tjedan dana se situacija vratila na isto. Ne fokusiram se baš na nju i ne osjećam se da smo bliske što mi je teško palo, ali ja tu više ništa ne mogu. Vidimo se na skupnim druženjima, ona se ponaša kao da je sve u redu tako da mislim da nije svjesna što me isto povrijedilo, ali tako je kako je. Odlučila sam pustiti to i vidjeti kako će stvar teći. U međuvremenu se družim s drugim prijateljima, obitelji, učim i tako. Još se naljutim i još uvijek se osjećam povrijeđeno, ali manje ulažem energije u to jer se sada bolje kontroliram.

Eto, to bi bio moj savjet vama koji se nalazite u ovoj situaciji. Prvo razgovarajte s njom, onda probajte otpustiti jer je činjenica da je ona malo otpustila vas, a što će biti dalje, to će vrijeme pokazati.

Savjeti za djevojkeWhere stories live. Discover now