29) Sve što trebate znati o srednjim školama

2.2K 145 81
                                    

Ja sam trenutno četvrti srednje, živim u Zagrebu i upisala sam opću gimnaziju koja se smatra lakšom. Ovo su moji savjeti svima vama koji krećete u srednju školu.

Upišite lakšu gimnaziju

Nemojte se povoditi za onim popularnim gimnazijama na koje svi danas ciljaju. Svaka gimnazija je bar tri puta teže od osnovne škole tako da vam nije potrebno upisati pretešku. Vama su najbitnije ocjene za fakultet. I tako će te 80% gradiva zaboraviti. Odaberite srednju školu gdje lakše dobivate dobre ocjene. Uzmite u obzir da ćete tijekom srednje škole vjerojatno imati puno razvijeniji socijalni život tako da vam je važno imati vremena za izlaske.

Ne upisujte opću gimnaziju ako već znate što točno želite

Ako vas zanima ekonomija, upišite ekonomsku srednju školu. Iako vjerujem da dosta vas cilja na fakultet, veliki je plus što nakon strukovne nešto jeste za razliku od gimnazije. I da, nakon svake strukovne srednje škole možete na bilo koji fakultet. 

Učite

Da se nalazite u poziciji osobe koja završava četvrti srednje, skroz bi drugačije gledali na ovo. Za fakultet su vam jako bitne ocjene. Učite za sebe u četvrtom razredu koja će znati na koji fakultet želi. Kada si kažete da nije važno to što imate 3, a ne 4 iz matematike na kraju godine, lažete same sebe. Važno je i može utjecati na koji fakultet ćete upasti.

Pratite na satu

Ja nikada nisam pratila na satu, ali pitala sam četiri učenika iz razreda koji prolaze s 5 koja je njihova "tajna". Prate na satu. Doma samo pročitaju par puta prije testa. Drugačije je kada vas uvedu profesori koji se perfektno razumiju u ono što vas uče. Kroz razgovor s njima tijekom sata i rješavanjem zadaće vi znate duplo bolje. Uz to vas profesor zavoli što je jako bitno, ne pričate jer pratite i tako dobivate jedan ogroman plus. 

Obraćajte pozornost na hrvatski, engleski i matematiku

To su tri osnovna predmeta koja svi polažu na maturi i nemate pojma koliko vam može pomoći ako ste već pratili to u školi. Trebat ćete se duplo manje pripremati za maturu koja je sama po sebi stresna i opširna. Ako ne možete učiti i pratiti na nastavi, onda bar pratite ta tri predmeta koja pišete na maturi jer je matura na skoro svakom fakultetu važnija od ocjena iz srednje škole. 

Eto, to je to (:

Savjeti za djevojkeWhere stories live. Discover now