87) Za one koji ne znaju koji bi fakultet upisali

1K 65 32
                                    

Polovica učenika ne zna na koji fakultet želi što je potpuno normalno. Ja sam nedavno naišla na jednu stvarno zanimljivu stvar koja vam možda pomogne.

Profocus. Veleučilište u Zagrebu čije školovanje traje pola godine i plaća se 3000 eura. To nije malo, znam, ali vi će te kroz pet godina fakulteta vjerovatno dati od 500 do 1000 eura na materijale, knjige i nedostatke bodova. Ulaganje novaca u znanje nikada nije pogrešno.

Pazite sada ovo. Meni zvuči prezanimljivo. Smjerovi na Profocusu: modni dizajner, kostimograf, modni stilist, dizajner interijera, dizajner nakita, vizažist, frizer stilist, dizajner noktiju, dizajner vrtova i fitoaromaterapeut.

Predavanja su dva puta tjedno po tri sata. Školovanje vam traje od 10. do 5. mjeseca. Kroz to vrijeme možete raditi i otplatiti 3000 eura. Ne morate sve dati odjednom, nego u ratama. Mislim da svatko može naći nešto što ga zanima od ovoga. Koliko sam shvatila, na Profocus upadaju svi. Potrebna vam je svjedodžba o maturi, rodni list, vaša fotografija, domovnica, kopija osobne iskaznice i 3000 eura.

Molim vas, nemojte upisivati fakultet samo zato jer ima posla nakon njega, fakultet koji vaši roditelje žele da upišete i koji vam drugi predlažu. Isključite sve te glasove, posjednite se i porazmislite prema čemu imate strast. Kada to shvatite, odaberite fakultet koji je što sličniji tome.

Ja nikada nisam imala jednu stvar prema kojoj imam strast od rođenja. Otišla sam na popis fakulteta, eliminirala što ne želim i ostalo je Novinarstvo. Nije da sam tada imala strast prema tome. Ja sam tek krajem srednje shvatila da bi to mogla probati. Tek kada sam upisala sam shvatila da mi se to sviđa.

I da, upravo sam se sjetila. Upišite u Google "Trinom", otvorite prvu stranicu koja vam se nudi i odaberite karticu "pregled fakulteta i uvjeta upisa". Tamo imate popis fakulteta za Hrvatsku i piše vam koliko posto koji fakultet gleda prosjek iz srednje škole, ocjenu iz glavnih predmeta, izbornih i  prijemnoga.

I zapamtite da je stvarno u redu što nemate određenu strast prema nečemu, što ne znate na koji fakultet želite i što nemate pojma gdje bi sa sobom. Napravite ono što je najbolje za vas u ovom trenutku pa će te onda od toga poći dalje. Uvijek možete promijeniti fakultet. Na kraju krajeva, malo studenata završi fakultet u roku. Nema žurbe. I tako nas sve čeka četrdeset godina posla nakon toga. Godina, dvije, tri više kao student nije ništa strašno. Eto, pitajte ako imate što za pitati x

Savjeti za djevojkeWhere stories live. Discover now