103) Kako je to kada napustiš srednju školu

778 56 21
                                    

Kada sam napustila srednju školu shvatila sam da život nije uvijek bajan. Jedno vrijeme nisam mogla prihvatiti da život ima uspone i padove. Ja sam optimist i želim da uvijek sve bude savršeno i nisam si mogla priznati da nakon završetka srednje škole nisam bila najbolja verzija sebe. Trebalo mi je da shvatim da gotovo nitko nije najbolja verzija sebe nakon što počinje ulaziti u odrasli svijet. U usporedbi sa životom nakon srednje škole, kada pohađaš srednju školu ti si u nekakvom ružišastom balonu gdje je većina toga jednostavno. Svakoga dana saznaš nove stvari o svemu, svakoga dana je neka nova informacija, počinješ bolje razumjeti ljude.

Kada napustiš srednju školu, više nisi dijete, ali nisi ni odrasla osoba. Negdje si između i u nekim trenucima ne znaš tko si. To nije baš ugodno. Željela bi da poznaš sebe, da si sretna, da znaš gdje želiš ići, ali u većini slučajeva ne znaš. I to je u redu. Niste jedine koje se tako osjećate. I ja sam imala tu fazu. Moram priznati da sam dosta toga već zaboravila što se tiče ove teme tako da vjerojatno neću napisati sve što bi htjela.

Više ti mama ne ide na sastanak, nemaš razrednicu koja kontrolira tvoje ocijene, roditelji ti ne rješavaju dokumente. Sada ti odlaziš i rješavaš svoje obaveze, vjerojatno ćeš si otvoriti bankovni račun, počet ćeš se upoznavati sa pojmovima poput "tekući račun, žiro račun, kredit" i slično.

U drugu ruku je lijepo više ne biti mali, zbunjeni srednjoškolac koji nema nikakve mogućnosti osim učiti i izlaziti van. Sada se otvaraju nove mogućnosti. Možeš raditi preko ljeta, možeš si naći posao, možeš stvoriti vlastiti posao, možeš zaraditi dobre novce, možeš se odseliti, možeš otići na putovanje s prijateljicom, možeš otići na fakultet i učiti ono što te zanima, možeš biti vani koliko želiš, možeš kupovati cigarete i alkoholna pića jer si punoljetan. Ljudi te malo ozbiljnije shvaćaju jer si sada po zakonu odrasla osoba.

Ja si uvijek kažem da sve dolazi u svoje vrijeme. Kada si osnovna škola, tada je vrijeme da budeš osnovnoškolac. Kada si srednja škola, tada je vrijeme da budeš srednjoškolac. Kada ideš na fakultet, tada je vrijeme da budeš student.

Trebalo mi je vremena da prihvatim da moje napuštanje srednje škole nije bilo predivno razdoblje za mene. Bilo je uspona i padova. Saznala sam nove stvari o životu, o drugima i prvenstveno o sebi.

Nemojte se bojati što slijedi nakon srednje škole, ali s razlogom govorim svima vama srednjoškolcima da iskoristite razdoblju u kojem jeste jer je to stvarno predivno razdoblje. Živi se jednostavnije, bezbrižnije i lakše. Uživajte u tome.

Savjeti za djevojkeWhere stories live. Discover now