Kapitola čtyřicátá druhá - Uprchlý vězeň

1.8K 207 54
                                    

Ačkoliv byl hrad prázdný, Natashe prázdniny utíkaly jako voda. Severus ji učil nová kouzla, až měla pocit, že by rovnou mohla přeskočit druhý ročník.

Ona, Severus a Minerva seděli ve Velké síni a poklidně snídali. Severus s Minervou si občas prohodili pár slov, Natasha mlčela a vyčkávala jako každý den, kdy už přiletí sovy. Stále doufala, že jí přijde nějaký dopis.

O nohu se jí otřela Lynx, která tiše zamňoukala. Tasha se nenápadně podívala po profesorech, ti se však věnovali svému talíři. Vzala ze svého talíře kousek slaniny a pod stolem ho nabídla Lynx. Pak se ale ozvalo šustění křídel a ke stolu se snesly tři sovy.

,,Ne! Fuj, Lynx!" vzala kočku do náruče Natasha. Lynx totiž chtěla vyskočit na stůl a z nějaké sovy si udělat snídani.

Hnědá sova si důležitě načechrala peří a předala profesorce McGonagallové Denního věštce. Severusovi ho dala černá sova a na Natashu se tmavýma očkama dívala sova bílá jako sníh.

,,To je pro mě?" podivila se, ale byla příjemně překvapená. Vzala si od sovy dopis, ta zahoukala a zase se vznesla do vzduchu. Profesoři rozložili Denního věštce a začali číst. Tasha rozevřela svůj dopis.

Tasho!
Slyšela jsi už tu zprávu? Sirius Black uprchl z Azkabanu! Denní věštec to zveřejnil. Prý to ví dokonce i mudlové...

Máma je dost vynervovaná. A já se tomu nedivím, je to přece její bratranec...

Jen nikdo z nás nechápe, jak se mu to podařilo. Měl prý přísný dohled. Byl to totiž jeden z nejnebezpečnějších vězňů a teď utekl.

Jsem celkem rád, že nenosím příjmení, které měla mamka za mlada. Black. Chápeš, ne? Spojovali by si mě s ním.

Ach, Tasho. Lituji tě. Drž se, uvidíme se prvního září!!

Zdraví Edward

Jakmile Tasha dočetla dopis, Minerva přidušeně vykřikla a dala si ruku přes ústa. Natasha zvedla hlavu; Minerva byla bílá jako stěna a Severus vypadal nejistě.

,,Co se stalo?" vyptávala se Natasha a složila dopis. Něco jí říkalo, že to muselo být spojené s tou zprávou ohledně útěku z Azkabanu.

,,Nic, co by tě mělo znepokojovat," odpověděl neurčitě Severus, ale moc přesvědčivě to neznělo.

,,Ukaž!" vytrhla mu noviny z ruky. Nikdo by si to nedovolil, vytrhnout profesorovi (a navíc Snapeovi!) noviny z ruky, ale Natasha... je prostě Natasha.

Rozevřela noviny a strnula v pohybu. Šklebila se na ni tvář Siriuse Blacka. Byl zarostlý, měl dlouhé vlasy, ale oči měl ale jaksi zářivé. Polkla a ihned se dala do čtení článku pod fotografií.

Black stále na svobodě

Sirius Black, pravděpodobně nejhanebnější ze všech vězňů, kteří kdy byli drženi v azkabanské pevnosti, i nadále uniká spravedlnosti, jak dnes potvrdilo ministerstvo kouzel.
,,Děláme vše, co je v našich silách, abychom Blacka znovu dopadli," prohlásil dnes ministr kouzel, Kornelius Popletal, ,,a apelujeme na kouzelnickou veřejnost, aby zachovala klid."
Popletal se stal terčem kritiky některých členů Mezinárodní federace kouzelníků, kteří nesouhlasí s tím, že o nastalé krizi informoval mudlovského ministerského předsedu.
,,Ale jistě, musel jsem to udělat, chápejte," nechal se slyšet rozhořčený Popletal. ,,Black je šílenec. Je nebezpečím pro každého, kdo mu zkříží cestu, ať je to kouzelník nebo mudla. Od ministerského předsedy se mi dostalo ujištění, že se nikomu ani slůvkem nezmíní o Blackově pravé totožnosti. A řekněme si upřímně - i kdyby to udělal, kdo by mu uvěřil?"
Zatímco mudlové byli informováni, že je Black ozbrojen pistolí (jakousi kovovou hůlkou, již mudlové užívají, chtějí-li se zavraždit navzájem), kouzelnická komunita žije v neustálém strachu z toho, že dojde k podobnému masakru jako před dvanácti lety, kdy Black jediným zaklínadlem zavraždil třináct lidí.

Mischief managed ✔Where stories live. Discover now