Kapitola třicátá čtvrtá - Neshoda s Lockhartem

2K 209 41
                                    

Znuděně přetočila stránku a volnou rukou si podepřela hlavu. Tiché ťukání dešťových kapek o okenní tabulku ji jaksi uklidňovalo a když zaslechla odkašlání, nerudně od učebnice vzhlédla. Zjistila, že profesor Lockhart stojí u její lavice a s nadzvednutým obočím ji sleduje.

,,Ano, pane profesore?" neodpustila si znuděný tón a očima znovu zabloudila ke knize.

,,Je hodina, slečno Blacková. Myslím, že není zrovna vhodná doba na čtení," odpověděl jí Lockhart a chtěl vzít do ruky knihu, jenže Natasha si ji ještě blíž přitáhla k sobě.

,,A co mám dělat? Zírat do prázdna a poslouchat vaše žvásty o těch dokonalých hrdinských činech?" štěkla na něj. V hlase jí přitom zazníval jistý ironický podtón. ,,To tedy pardon, ale to se radši budu vzdělávat."

,,Co to čtete za knihu?" dožadoval se Lockhart. Tasha si hlasitě povzdechla a protočila očima. Pár lidí se zasmálo.

,,Jak čelit útočným kouzlům," odsekla mu a ukázala mu obálku knížky, aby jí uvěřil.

,,Dejte mi ji," natáhl k ní ruku, ,,hned."

,,Ne, dal mi ji profesor Snape!" vyštěkla. On jí knihu rychlým gestem sebral a ona rozzuřeně vstala. ,,Vraťte mi ji!"

,,Ne, vrátím ji profesoru Snapeovi," odpověděl jí a ladným krokem kráčel ke katedře. Aby jsi zakopl, pomyslela si Natasha a s překvapením shledala, že se den ode dne začíná dostávat na povrch její zmijozelská povaha.

,,Tak to tedy odcházím," odsekla a popadla brašnu, ze které si ani nevyndala Lockhartovy knihy. ,,Nashle." Rozeběhla se ke dveřím a než stačil Lockhart něco namítnout, byla už pryč. Nezapomněla za sebou prásknout a pak se rozzuřeně vydala ke sklepení. Trucovitě si sedla před učebnu lektvarů, protože jí bylo jasné, že Severus má hodinu. Opřela se o chladnou zeď a přitáhla si kolena k hrudi. Položila na ně bradu a zadívala se na dveře, jako by je svým hypnotizujícím pohledem chtěla otevřít.

Nevěděla, jaký ročník teď Severus učil, a zamyšleně se kousla do rtu. Už zase se zapomněla Dracovi svěřit, další týden uplynul... Třeba ztrácela čas. Musí mu to už říct. Nejlépe dnes, aby spolu zase začali pátrat - ale tentokrát důkladněji - po jejích rodičích.

•••

,,Odevzdejte mi vzorky vašich lektvarů a se jmenovkou mi je položte na katedru!" pár minut před koncem hodiny se sklepením rozlehl Snapeův chladný hlas. Draco uchopil naběračku, v levé ruce si přidržujíc prázdnou lahvičku, a nabral trochu lektvaru. Pak ho opatrně přelil do lahvičky a na ni nalepil štítek se svým jménem. Odevzdal ho profesorovi a akorát do zvonění si po sobě stihl uklidit místo. Mezi prvními studenty hrnoucími se na oběd se vydal ven a překvapeně povytáhl obočí, když se na chodbě střetl s Natashou.

,,Myslel jsem, že máš obranu. Co tu děláš tak brzy?" zajímal se, a jelikož se studenti začali hrnout ze sklepení ven, uchopil ji za paži a vedl ji do Velké síně. Natasha nestihla protestovat, že chtěla počkat na Severuse.

,,Ten idiot Lockhart mi sebral učebnici," zavrčela a vztek na neschopného profesora se opět vrátil, ,,tak jsem z jeho hodiny prostě odešla. A už nikdy tam nechci jít!"

Draco se zasmál a zasedl ke zmijozelskému stolu. Tasha si sedla vedle něj a oba si začali nandavat na talíř. Po chvilce si k nim přisedli Crabbe s Goylem a Blaise s Pansy.

,,Takže jsi celou hodinu čekala před učebnou?" zeptal se Draco a napil se dýňové šťávy.

,,Jo," zašklebila se, ,,alespoň jsem přemýšlela. Musím pak s tebou o něčem důležitém mluvit." Zarazila se, když spatřila Pansy, jak na oba dva zvědavě hledí. Pak do ní ale Draco loktem drknul, a tak svou pozornost obrátila na něj. ,,Co je..-?"

Mischief managed ✔Wo Geschichten leben. Entdecke jetzt