Kapitola třicátá šestá - Nápis na stěně

1.7K 204 18
                                    

Když se Natasha ráno probudila, nejdříve rozespale zamžourala a pak si pomalu začínala uvědomovat, že není ve své posteli. To ji probudilo úplně a tak se rychle posadila, až se jí lehce zatočila hlava z toho rychlého pohybu a ona na chvíli zavřela oči. Hned jak je otevřela, podívala se kolem sebe. Spala na pohovce, někdo přes ni přehodil deku a ten někdo musel jistojistě být-

,,Dobré ráno," ozvalo se nedaleko od ní. Nelekla se; po tváři se jí rozlil úsměv a ona ani nemusela otáčet hlavu, aby zjistila, že je to Severus.

,,Co tady dělám?" zeptala se ho a dala si ruku před pusu, jelikož zívla.

,,Myslel jsem, že není takový problém popřát někomu dobré ráno. Ani mně to problém nedělá, a to už je co říct," v jeho hlase byl slyšet posměšný tón a ona protočila očima.

,,Dobré ráno," vzdychla si, ,,odpovíš mi?"

,,Chtěl jsem ti na otázky odpovědět už včera, ale ty jsi usnula," přešel k pohovce a posadil se vedle Natashy. ,,Usnula jsi tady."

,,To mi patrně došlo," znovu protočila očima a začala si rozvzpomínat na to, co se stalo včera večer. Předvečer Všech svatých. Studenti na chodbách. Blaise rozhodnutý zjistit, co se děje. Ona ve sklepení. A pak jí svitlo. ,,Co se stalo?" vyhrkla rychle a Severus zamrkal.

,,Čekal jsem, že budeš ještě rozespalá," ušklíbl se. ,,Co by se mělo stát."

,,Nejsem hloupá a už nejsem malá, Severusi. Něco se muselo stát, když vyděšení studenti stáli na chodbě a-„

,,-a maličká Natasha nevěděla, co se děje, protože nám moc nevyrostla," vysmíval se jí Severus.

,,-a Draco říkal něco jako ,,Příště je řada na vás, mudlovští šmejdi!"," dodala a nechápavě se na muže zadívala. ,,Co se tedy stalo? A pokud mi to neřekneš, stejně se to dozvím."

,,V Bradavicích se nic neutají," zabručel Severus a hleděl do krbu, ve kterém ještě včera večer tančily rudé plameny.

,,Přesně tak," usmála se vítězně. ,,Tak povídej."

,,Jsi hrozná," protočil očima, ,,ale dobrá, máš pravdu, stejně by ses to dozvěděla. Včera jsme našli zkamenělou paní Norrisovou-"

,,-cože? Ale to je přece důvod k oslavě!" vydechla Natasha. ,,Ta kočka už tu konečně nebude všude čmuchat!"

Severus se na ni káravě podíval. ,,Ačkoliv s tebou souhlasím, tohle není všechno. Našli jsme zkamenělou kočku a na zdi nápis Tajemná komnata je znovu otevřena. Nepřátelé dědice, mějte se na pozoru."

Tasha se na něj zvědavě koukla. ,,A co to má znamenat? Zřejmě si nějaký prvňák – mě nepodezírej! – hrál s barvami."

On však rázně zakroutil hlavou. ,,Prvňák neovládá tolik kouzel, nemohl tu kočku nechat zkamenět. A ten nápis také nejde dolů. Filch se ho snaží umýt už Merlin ví jak dlouho."

,,Tajemná komnata?" pronesla zamyšleně. ,,Něco takového snad existuje?"

,,Já tomu nevěřím," zavrtěl rázně hlavou, ,,říká se, že ji tu nechal vybudovat Salazar Zmijozel, když školu opustil. Prý se v komnatě ukrývá nějaká stvůra a jen právoplatný dědic komnatu může otevřít."

,,A co je to za stvůru?"

,,Nemám ponětí. Ale říká se, že až dědic komnatu otevře, ta stvůra školu zbaví všech studentů, kteří mají nečistou krev. Ale je to jen povídačka, žádné důkazy nejsou."

,,Ale co potom má znamenat ten nápis a paní Norrisová? Ta komnata musí existovat!" pronesla tvrdohlavě Natasha.

,,Nezabývej se tím, jasné? Stačil loňský rok, kdy sis musela najít všechno o Kameni mudrců. Tentokrát se tě to netýká. Vás všech ze Zmijozelu se to netýká," řekl jí tichým hlasem. ,,A teď už běž na snídani. Ať nemá Draco starosti."

,,Tak dobře," zamumlala Natasha a zvedla se. Složila deku a položila ji na pohovku, pak se obrátila na Severuse a rozloučila se s ním.Teprve potom přešla ke dveřím, otevřela je a vešla na chodbu.

•••

,,Pansy, neviděla jsi Natashu?" vyptával se Draco, když už dvacet minut seděl ve společenské místnosti a čekal, kdy přijde Natasha.

,,Neviděla," odpověděla mu Pansy a při Tashině jméně trochu nakrčila nos. ,,Nechceš jít na snídani?" zeptala se ho sladce.

,,Ne, počkám na Natashu," zamumlal. Crabbe s Goylem ještě spali a Blaise už na snídani byl. ,,Ale myslím, že Blaise zrovna na snídani je." Pansy odkráčela pryč a on si neklidně promnul ruce. Včera večer už ji taky neviděl.

Když se ani po dalších deseti minutách neobjevila - nemohl se ani zeptat jejích spolubydlících, protože nevěděl, s kým vlastně na pokoji je (Natasha o nich nehovořila) - vydal se do Velké síně. Nasadil svůj typický povýšený výraz a posadil se ke zmijozelskému stolu. Za pár dní už bude hrát Zmijozel proti Nebelvíru.

,,Co Natasha, pořád se neobjevila?" zamrkala řasami Pansy. On pouze zavrtěl hlavou a ukousl si topinky. Díval se po Velké síni, jestli se třeba neudobřila s Weasleyovými a nebo-

Draco najednou prudce vstal. Až teď si uvědomil, že se jí mohlo stát to samé, co paní Norrisové.

Pansy nadzvedla obočí: ,,Ještě jsi ani nedojedl, Draco."

On ji však sotva vnímal. Chystal se opustit zmijozelský stůl, ale k jeho úlevě - kterou samozřejmě nedal najevo - se Natasha objevila. Nic jí nebylo, kráčela ke zmijozelskému stolu a posadila se vedle Draca, což vytočilo Pansy.

,,Kde jsi byla?" zeptal se jí. ,,Včera večer jsem tě neviděl a dnes ráno jsi nepřišla ani do společenské místnosti. Byla jsi vůbec na pokoji?"

,,Nebyla," odpověděla mu a začala se věnovat své snídani. ,,Usnula jsem u Severuse."

Draco povytáhl obočí. ,,Proč?"

,,Chtěla jsem vědět, co se stalo," zamumlala, ,,jenže jsem usnula." Na to blonďák už nic neřekl a oba dva mlčky dojídali svou snídani.

Po chvíli se Pansy zvedla a naštvaně odkráčela. Vadilo jí, že se Draco věnuje Natashe a na ni se sotva podívá.

,,Co máš dnes v plánu?"

Tasha otáčela pohárkem a očima brouzdala po Velké síni. Zúžila oči, když spatřila Ginny sedící u nebelvírského stolu. Připadala jí nějaká pobledlá a nevyspalá... ale co se bude starat o její zdraví. ,,Půjdu si něco zjistit o Tajemné komnatě," broukla nakonec.

Malfoy se zamračil. ,,Proč? Jsme ze Zmijozelu. Nám nic nehrozí."

Nad jeho slovy zapřemýšlela. Proč si vlastně chce zjišťovat něco víc? Severus jí hlavní věci řekl a ona patří do Zmijozelu, vážně se nemá čeho bát... ,,Asi máš pravdu. A co máš v plánu ty?"

,,Půjdu si ještě potrénovat famfrpál," Draco a Tasha se zvedli a vyšli z Velké síně, každý ale jiným směrem. Ona se vymluvila na to, že si chce půjčit knížku v knihovně a zmizela. Draco si vzal své koště a zamířil na famfrpálové hřiště.

Tasha vyběhla schody a pak pomalým krokem kráčela ke stěně, na které byl napsaný nějaký nápis. Přistoupila ke stěně blíž a přečetla si ho.

Tajemná komnata je znovu otevřena. Nepřátelé dědice, pozor.

Opatrně natáhla pravou ruku, jako by čekala, že se něco stane; a pak se nápisu dotkla. Otřásla se, když zjistila, že je to psané krví - a pak dostala strach a rychle odstoupila dozadu. Co když... co když přece se něco stane jí či jejím přátelům?

•••

Konečně. Konečně si bazilišek vybral první oběť. Pro výstrahu. Rozhodně nebude poslední...

Mischief managed ✔Onde histórias criam vida. Descubra agora