HESAP GÜNÜNÜ UNUTMAYALIM ve UNUTTURMAYALIM

613 21 6
                                    


Değerli Din Kardeşim !

Farz et ki Bugün karşılıklı sohbet ediyoruz, iman esaslarından olan ahiret gününden ve bugünde Allah'a verilecek hesaptan söz etmek istiyorum.

İnsan sorumluluk taşıyan bir yaratıktır. Bu, onun temel özelliklerinden

birisidir. Allah'ın emirlerine uymak ve yasaklarından sakınmakla yükümlü olan insan,mutlaka bir gün O'nun huzurunda dünyada yaptıklarından sorgulanacaktır. Çünkü O, tesadüfen dünyaya gelmiş değil, Allah'ın takdir ve yaratması ile var olmuştur. Hem de Allah Teâlâ kâinatta olan her şeyi onun hizmetine vermiştir.

Kur'an-ı Kerim'de:

"Sizi sadece boş yere yarattığımızı ve sizin gerçekten huzurumuza geri

getirilmeyeceğinizi mi sandınız" (Mü'minûn, 23/115)buyurulmuş

ve insanın bir gün hesaba çekileceği bildirilmiştir.

Öldükten sonra dirilip Allah'ın huzuruna getirileceğimiz bu güne

"Hesap Günü" diyoruz. Bugün insanın en önemli günlerinden bir gündür.

Peygamberler bile bugünün dehşetinden Allah'a sığınmışlardır. İşte bu

Peygamberlerden biri, İbrahim aleyhi's-selâm'dır.

Bakın o, Allah Teâlâ'ya nasıl dua ediyor:

"(Ey Rabbim) İnsanların dirilecekleri (ve huzuruna gelip hesap verecekleri) gün, beni utandırma. O gün ne mal fayda verir, ne evlât. Ancak Allah'a temiz bir kalp(imanla beraber sağlam inanç) ile gelenler başka"( Şûara, 26/87-89.)

Hz. İbrahim bu duası ile bize örnek oluyor, yol gösteriyor. Zaten onun

yaptığı bu duanın Kur'an-ı Kerim'de yer almasının hikmeti de budur. Ayet-i Kerime'de şu hususlara dikkatimiz çekiliyor:

Ey insanlar, öleceksiniz fakat sonradan dirilip Allah'ın huzurunda hesap vereceksiniz. Bunu hatırınızdan çıkarmayın, hazırlıklı olun. İbrahim aleyhi's-selâm bir Peygamber olduğu, hatta Allah'ın dostu olma şerefi ile şereflendiği halde hesap gününü unutmuyor ve o gün mahcup duruma düşmemesini Allah Teâlâ'dan niyaz ediyor.

Bu Peygamberi örnek alın; Allah'a yönelin, yalvarın ve o gün hesabınızın kolay geçmesini Allah'tan dileyin. Kimseye güvenmeyin, Allah'ın rızasını kazanmaya çalışın. O, razı olmadıkça kimsenin size/bize bir iyilik yapamayacağını unutmayın.

Çünkü Allah izin vermedikçe hiç kimsenin bir başkasına şefaat(yardım/birbirlerine hakkı tavsiye / ) etmesi de söz konusu değildir. O halde yapacağımız şey, Allah'ın rızasını kazanmaktır. Bu da ancak O'nun emirlerine itaat etmek ve yasaklarından sakınmakla olur. Evet, o gün mal ve evlâdın fayda vermeyeceği bir gündür. Nitekim başka bir âyet-i kerime'de şöyle buyurulmaktadır:

"Ey insanlar, Rabbinize karşı gelmekten sakının. Ne babanın evlâdı, ne evlâdın babası namına bir şey ödeyemeyeceği günden (kıyamet gününden) çekinin. Bilin ki, Allah'ın verdiği söz gerçektir. sakın dünya hayatı sizi aldatmasın ve şeytan Allah'ın affına güvendirerek sizi yanıltmasın."( Lokman, 31/33.)

O düşünmesi bile insana dehşet veren günde herkes kendisi ile meşgul

olacak, başkası ile ilgilenmeye ayıracak zamanı olmayacaktır. Nitekim

Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurulmuştur:

"O gün kişi kardeşinden, annesinden babasından, eşinden ve çocuklarından kaçar. O gün herkesin kendine yetip artacak bir derdi vardır" (Abese, 80/34-37.)

İNDİRİLEN DİN Mİ ? UYDURULAN DİN Mİ  ?[Tamamlandı]Where stories live. Discover now