Kur'an ve Sünnet'e Tabi Olmak

52 1 0
                                    


1- İmam Ebû Hanife (Rahimehullah);

"Hadis sahih olduğunda, benim mezhebim odur."

[İbn Abidin, Hâşiye (1/63), Resmu'l-Mufti (1/4); el-Fellâni, İkazu'l-Himem (sf: 62)]


"Bir kimsenin nereden aldığımızı bilmeden bizim sözümüzü alması (onunla amel etmesi) helal olmaz."

[İbn Abdilberr, el-İntika Fi Fedaili's-Selaseti'l-Eimmeti'l-Fukaha, sf: 145; İbn Kayyım İlamu'l-Muvakkıîn (2/309); İbn Abidin, Haşiye (6/293), Resmu'l-Mufti (sf: 29, 32) Şarani, el-Mizan, 1/55]


"Benim delilimi bilmeyen bir kimsenin sözlerimle fetva vermesi haramdır." "Çünkü biz beşeriz. Bugün bir söz söyler, yarın ondan geri dönebiliriz."

[Abbas ed-Dûrî, Tarihu İbn Main, (6/77/1)]

"Dikkatini çekerim ey Yakub (Ebû Yusuf)! Sakın ola ki, benden duyduğun her şeyi yazayım deme. Çünkü ben bugün bir kanaat bildirir, yarın ondan vazgeçebilirim. Yarın da bir kanaat bildirir, öbür gün vazgeçebilirim."

[Abbas ed-Dûrî, Tarihu İbn Main, (6/77/1)]

"Allah'ın Kitabı'na ve Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in Hadislerine muhalif bir söz söylersem, sözümü terk edin."

[el-Fellâni, el-İkaz, sf: 50]

2- İmam Malik b. Enes (Rahimehullah);

"Ben bir beşerim, isabet eder, hata da ederim. Benim görüşlerime bakın; Kitap ve Sünnet'e uyanları alın, Kitap ve Sünnet'e uymayanların hepsini terkedin."

[İbn Abdilberr, el-Câmi (2/32); İbn Hazm, Usulu'l-Ahkam (6/149)]

"Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem dışında her insanın sözlerinin bir kısmı alınıp, bir kısmı terk edilebilir. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ise müstesnadır."

[İbn Abdilhadi, İrsâdû's-Salik, (1/227)]

"İbn Vehb diyor ki: İmam Malik'e, abdest alırken ayak parmaklarının arasını tahlil (el parmaklarıyla arasına su ulaştırma) meselesi sorulduğunda şöyle dediğini duydum: "Bunu yapmak vacip değildir." İnsanlar gidinceye kadar sustum. Sonra ona dedim ki: "Bu hususta elimizde varid olan bir sünnet var.

" Dedi ki: "Nedir bu?" Dedim ki: "Bize Leys b. Sa'd, İbn Lehia ve Amr b. Haris anlattı ki, Yezid b. Amr el-Meafirî'den, (O da) Ebû Abdurrahman el-Habelî'den, (O da) el-Mustevrid b. Şeddad el-Kureşî'den dedi ki: Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in serçe parmağıyla ayak parmaklarının arasını ovaladığını gördüm." Dedi ki: "Bu güzel bir hadistir, Şimdiye kadar da duymuş değilim." Sonraları bu mesele tekrar sorulduğunda, insanlara böyle yapmalarını emrettiğini gördüm."

[İbn Ebi Hatim, el-Cerh ve't-Tadil, sf: 31, 32; Beyhaki (1/81)]

3- İmam Şafiî (Rahimehullah);

"Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in sünnetlerinden bazılarının ulaşmadığı veya kaybolmadığı hiç kimse yoktur. Söylediğim her söz ve koyduğum her asıl, şayet Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in bir sünnetiyle aykırılık arzediyorsa, uyulacak Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in sözüdür. O ayrıca benim de sözümdür."

[İbn Asakir, Tarih-u Dımeşk (15/1/3); İlâmu'l-Muvakkiîn (2/363-364); el-Fullani, el-İkâz, sf: 100]

"Müslümanlar, Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in sünneti ortaya çıktıktan sonra, bir kimsenin o sünneti başka birinin sözü için terk etmesinin helal olmayacağı hususunda icma etmişlerdir."

[İbn Kayyım, İlâmu'l-Muvakkiîn, 2/361; el-Fellani, el-İkaz, sf: 68]

"Kitaplarımda Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in sünnetine muhalif birşey bulursanız, Rasûlullah'ın sünnetiyle amel edin benim sözlerimi terk edin."

[el-Heravi, Zemmu'l-Kelam, 3/47/1; Hatib, el-İhticac Bi'ş-Şafii, 8/2; İbn Asakir, 15/9/1; Nevevi, el-Mecmu', 1/63]


"Ona tâbi olun ve başka hiç kimsenin sözüne iltifat etmeyin."

[Ebu Nuaym, el-Hilye (9/107)]

"Hadis sahih olduğunda benim mezhebim o hadistir."

[Şa'rani (1/57); Nevevi, el-Mecmu', 1/63]

"Sizler hadisleri ve ricali benden daha iyi bilirsiniz. Eğer hadis sahih olursa onu bana da söyleyin. Kufeliler, Basralılar ve Şamlılar rivayet etsin farketmez, eğer sahih ise ben onlara giderim."

[İbn Ebi Hatim, Adabu'ş-Şafii (sf: 94-95); Ebu Nuaym, el-Hilye (9/106); Hatib, el-İhticac Bi'ş-Şafii (1/8)]

"Nakil ehline göre (hadis âlimleri), hakkında Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'den sahih hadis bulunan her meselede muhalif görüşlerimden hayatımda da, öldükten sonra da vazgeçmişimdir."

[Ebu Nuaym, el-Hilye 9/107; İbn Kayyım, İ'lamu'l-Muvakkiin 2/363]

"Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'den sahih bir hadis olduğu halde benim ona muhalif bir söz söylediğimi görürseniz, bilin ki, aklım başımdan gitmiştir."

[İbn Ebi Hatim, Adabu'ş-Şafii, sf: 93; Ebu Nuaym, el-Hilye (9/106)]

"Ben bir söz söyler de, Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in sözüme muhalif sahih bir hadisi varsa, Rasûlullah'ın hadisi (amel etmekte) evladır, beni taklid etmeyin."

[İbn Asakir (2/9/15); İbn Ebi Hatim, Adabu'ş-Şafii, sf: 93]

"Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'den gelen her hadis benim sözümdür, benden duymamış olsanız bile!..."

[İbn Ebi Hatim, Adabu'ş-Şafii, sf: 93-94]

4- İmam Ahmed b. Hanbel (Rahimehullah);

"Beni taklid etmeyin, Malik'i de, Şafiî'yi de, Evzaî ve Sevrî'yi de taklid etmeyin. Onlar nereden aldılarsa siz de oradan alın."

[İbnu'l-Kayyım, İ'lam, 2/302]

"İttiba, kişinin, Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'e ve sahâbîlere tâbi olmasıdır. Ancak tabiînden sonra kişi muhayyerdir."

[Ebu Davud, Mesailu'l-İmam Ahmed, sf: 276-277]

"Evzaî'nin görüşü, Malik'in görüşü, Ebû Hanife'nin görüşü... Bunların hepsi birer görüştür. Bana göre de hepsi eGittir. Delil ise ancak rivayetler (hadisler)dir."

[İbn Abdilberr, el-Câmi, 2/149]

"Kim Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in hadisini reddederse, o helak olacağı bir uçurumun kenarındadır (demektir)."

[İbnu'l-Cevzi, el-Menakib, sf: 192]

İNDİRİLEN DİN Mİ ? UYDURULAN DİN Mİ  ?[Tamamlandı]Where stories live. Discover now