KADININ ERKEK ÜZERİNDEKİ HAKLARI

91 3 4
                                    

Erkek; hanımıyla güzel geçinmeli, ona iyi davranmalıdır:

Erkek, hanımına eziyet etmemeli, gücü yettiği halde onun haklarını görmezden gelmemelidir. Hanımına sıcak davranmalı, güler yüzlü ve neşeli olmalıdır. Bu konuda esas alınan nasslar şunlardır;

Yüce ALLAH;
‘Hanımlarla iyi geçinin [Nisa, 19]

‘Erkeklerin kadınlar üzerindeki hakları gibi, kadınların da erkekler üzerinde bir takım iyi davranışa dayalı hakları vardır [Bakara, 228] buyurmuştur.

Hz. Muhammed ( s.a.v. );
‘Sizin hayırlı olanlarınız, hanımlarına iyi davrananlardır; aranızda ailesine en iyi davranan benim [Tirmîzî, 3892; İbn Hibbân, 1312; Sahih rivayettir] buyurmuştur.

İyi geçinmek güzel davranmak’ ifadesi, bütün hakları kuşatan genel bir tanımlamadır. Bu ifadeden sonra zikredeceğimiz her şey bunun bir kısmını açıklamaktan ibaret olacaktır. Daha fazla özen gösterilmesi ve dikkat edilmesi için bu konuda bazı şeyleri zikredeceğiz.

Bunlar;
Hanımlara nazik olunmalı, onlara ilgi gösterilmeli ve küçük yaşta iseler yaşlarının küçüklüğü dikkate alınmalıdır:

Bu konuda Hz. Muhammed ( s.a.v. ), bir eş olarak erkekler için en güzel örnektir.

Aişe ( r.a. ) anlatıyor;
‘Bir gün Hz. Muhammed (S.A.V.)’ i odamın kapısında gördüm. Habeşliler ise mescitte mızrakları ile oynuyorlardı. Hz. Muhammed ( s.a.v. ) oynamalarını seyretmem için beni elbisesiyle örtmüştü. Ben ayrılıncaya kadar bakmaya devam ettim. Genç kızların, eğlenceye olan düşkünlüklerini dikkate alınız. [Buhârî, 5190; Müslim, 892]

Hz. Muhammed (s.a.v.), Âişe (r.a.)’yi koşu yarışına davet ederek; ‘gel seninle yarışalım» demiştir. Yarışta Aişe kazanmıştı. Aişe şişmanladıktan sonra ikinci defa yarışmışlar ve Hz. Muhammed (s.a.v.) kazanmıştı. Gülümseyerek Aişe; «bu, ilk yarışa karşılık oldu» demişti. [Ahmed, Müsned, 6/264; Sahih rivayettir]

Aişe (r.a.) anlatıyor; ‘Hz. Muhammed (s.a.v.)’ in yanında ( pamuktan yapılmış oyuncak ) bebeklerle oynardım. Benimle birlikte oynayan kız arkadaşlarım vardı Hz. Muhammed (s.a.v.) girdiğinde, utanır saklanırlardı. O da, onları bana gönderirdi. [Buhârî, 6130; Müslim, 2440]

Erkek; hanımıyla birlikte gece sohbetleri yapmalı, onu dinlemeli ve onunla konuşmalıdır:

İşte Hz. Muhammed (s.a.v.)! Oturmuş, Müminlerin annesi Aişe (r.a)’ yi dinliyor.

Ona, eşlerinin hiçbir haberini gizlememek üzere anlaşmış kadınların olayını anlatıyor. Bu Ümmü Zer’in rivayet ettiği hadistir. Uzun olmasına rağmen, Hz. Muhammed (s.a.v.) bıkkınlık göstermeksizin onu dinliyor.

Aişe (r.a.) anlatıyor; ‘(Bir zamanlar) on bir kadın bir yerde oturdu. Kocalarının hallerinden hiçbir şeyi gizlemeden birbirlerine anlatacaklarına dair sözleştiler.

Birinci kadın:
– ‘Benim kocam, sarp dağ başında cılız bir deve etidir. Kolay değil ki, çıkılsın; semiz değil ki taşınsın!’ dedi.

İkinci kadın:
– ‘Kocamın halini açığa çıkarıp yayamam. Çünkü korkarım ki, onun hallerini bitirmeden bırakamam. Onun fenalıklarını sayacak olsam, gizli-açık her halini sayıp dökmek zorunda kalırım. Bunları anlatarak bitirmek ise imkansızdır’ dedi.

Üçüncü kadın:
-‘Benim kocam, aklı kıt bir insandır. Konuşursam boşanırım, susarsam kocamdan uzak düşerim [Yani, konuşursam bana kızar ve beni boşar; konuşmazsam bana ilgi, alaka göstermez, beni kocasızmış gibi yalnız bırakır.] dedi.

İNDİRİLEN DİN Mİ ? UYDURULAN DİN Mİ  ?[Tamamlandı]Where stories live. Discover now