|Κεφάλαιο 13|

1.5K 79 5
                                    

Η κηδεία του θείου έγινε με συνοπτικές διαδικασίες, γιατί έτσι το επιθυμούσε ο αγαπημένος μου σύζυγος. Εννοείται ότι στον καφέ στο σπίτι δεν εμφανίστηκε είχε δουλειά. Δεν είχα μούτρα να δω τους γείτονες.

Όταν έφυγαν όλοι επιτέλους, έμεινε μόνο η οικογένεια μου. Δεν ξέρω και εγώ πόσες μέρες είχα να τους δω. Τους είχα πεθυμίσει και εκείνοι θέλανε να με ξεμπλέξουν πλέον από τον Ιωάννη και να φύγουμε μακριά γιατί κινδυνεύαμε.

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα ήθελα να φύγουμε, όμως τώρα δεν μπορούσα να φύγω. Δεν μπορούσα να αφήσω τους μαθητές μου, την Ελευθερία, τον Γούολτερ. Δεν ήθελα να φύγω από τον Γούολτερ και ντρέπομαι για αυτό.

Πήρα τον Ισαάκ και πήγαμε στο σχολείο να κάνουμε, αν και καθυστερημένα λόγω πένθους, τα μαθήματα. Ήμουν πλέον η διευθύντρια του σχολείου και ένιωθα πιο υπεύθυνη από ποτέ.

Όταν μπήκα σχολείο αγκαλιά με τον αδερφό μου, όλοι οι Γερμανοί μπροστά μου χτύπησαν προσοχή. Όταν μπήκα στην αίθουσα καθηγητών, όλοι μου εύχονταν συλλυπητήρια και συγχαρητήρια που αποφάσισα να μην κλείσω το σχολείο μετά το θάνατο του θείου.

Οι τάξεις της πέμπτης και της έκτης με περίμεναν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και με χειροκρότησαν όταν μπήκα μέσα. Έβγαλα ένα λόγο σαν νέα διευθύντρια και ύστερα τα παιδιά της πέμπτης και κάποια από την έκτη μου ζήτησαν να μου μιλήσουν ιδιαιτέρως. Τα φώναξα στο γραφείο του θείου, πλέον δικό μου και κλείσαμε την πόρτα.

-Ακούω, είπα και έκατσα στην καρέκλα.

-Κυρία φεύγω, είπε. Ήρθα να σας χαιρετήσω.

-Που πας; ρώτησα.

Εκείνος δεν μου απάντησε με λόγια, αλλά με τα μάτια. Τον πήρα μια σφικτή αγκαλιά. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη όταν βλέπω έναν μαθητή μου να ανοίγει τα φτερά του και να είναι έτοιμος να πετάξει προς τη σωστή κατεύθυνση.

-Θέλω να προσέχεις τον εαυτό σου, είπα. Και να μας γράφεις όταν μπορείς. Θέλω να μαθαίνω νέα σου.

-Κυρία, είπε και μου έσφιξε τα χέρια. Μην τα παρατήσετε. Είστε η ελπίδα μας εδώ μέσα, σας παρακαλώ να συνεχίσετε να είστε η καθηγήτρια και η Ελληνίδα που αγαπάμε.

Ο Ισαάκ με αγριοκοίταξε.

-Νομίζω ότι εδώ δεν κινδυνεύει το μυστικό σου, είπε ο Ισαάκ. Σταμάτα να υποκρίνεσαι για μια στιγμή.

Ο Λιποτάκτης των SS.Where stories live. Discover now