Canfadâ Hatun'un KADİR GECESİ

433 13 6
                                    

İstanbul Karagümrük'teki Canfedâ Hatun Camii'sine ismini veren Canfedâ Hatun, vakti Osmanlı'da Topkapı Sarayı hizmetinde bulunan bir hanımdır.

* Canfedâ Hatun, bir Ramazan gecesi sarayın avlusunda bulunduğu sırada tüm ağaçların âdetâ secde ediyormuşçasına eğildiklerini ve o vaziyette beklediklerini görür; bir yandan da kulağına tekbir ve tehlîl sesleri gelmektedir.

Kendi kendisine;
"Herhalde bu gece Kadir Gecesi..."
diyerek gözyaşlarıyla hamd-ü senâ ederken içinden:
"Ben bunu anlatsam da kimse inanmaz, en iyisi bir nişâne bırakayım da hem kendim hem de başkası hayâl olmadığına kâni olsun." der ve başörtüsünün altındaki iç yemenisini çıkartıp secde hâlindeki uzun bir servinin tepesine bağlar.

Sabah namazından sonra tekrar avluya çıkıp da yüksek servinin en tepesinde yemenisinin bulunduğunu görünce rahatlar ve Cenâb-ı Hakk'a şükreder.

Hemen saray görevlilerine, padişaha bir müjdesi olduğunu ve muhakkak huzura çıkması gerektiğini söyler.

* Padişahın huzuruna çıkan Canfedâ Hatun:
"Efendim, Elhamdülillâh Kadir Gecesi'ne eriştik,
hem size, hem ümmeti
Muhammed'e bol bol dualar eyledik.
Şu anda Kadir Gecesi'nin gününü idrak ediyoruz. Şükürler olsun ki saraydaki tüm bendeleriniz ve hatta bahçenizdeki dallar, ağaçlar bile Cenâb-ı Hakk'a ibadet imkânını bu güzel mekânda yaşamış ve bulmuştur. Hak ve adaletle mülkünüz daim ve bâkî olsun. Hem size hem ümmet-i Muhammed'e müjdeler olsun!" der.

Padişah:
"Bunu herkes iddia edebilir;
bir delilin var mı?"
diye sorar.

Canfedâ Hatun da, seher vaktinde yaşadıklarını anlatır ve delil olarak da servinin tepesine bağladığı yemeniyi arz eder.

* Bunun üzerine padişah maiyyetiyle sarayın avlusuna çıkıp da nişâneyi görünce gözyaşları içinde ALLAH CC’'a hamd ü senâ eder.

Canfedâ Hatun'a dönerek;
"Hatun, dile benden ne dilersen!" diye sorunca,

Canfedâ Hatun;
"Efendim, ne dileyeyim?
Önce sıhhat ve âfiyetiniz ama sultanım ben hep mescid yapanlara özenirim.

Elhamdülillâh maaşım yerinde fakat mescid yaptırmaya kudretim yetmez. Bu hayırlı işe önce Cenâb-ı Hakk'ın lûtfuyla sonra da sizin ihsanınızla muvaffak olsam diye düşünürüm." diyerek ricasını bildirir.

* İşte Karagümrük'te Canfedâ Hatun Cami'nin inşası böyle bir vesileyle olmuştur.

✔️ KISSADAN HİSSEHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin