Kabirde konuşan genç (Hayatü's-Sahabe)

109 15 4
                                    

Takva sahibi olmak, hayatın her döneminde güzeldir. Ama fırsatlar çağı gençlikte bir başka güzel. Güce, kuvvete, güzelliğe rağmen günahlardan sakınanların mükâfatı ebedi mutluluktur. Hayatın baharı şeytana satılmazsa, sonsuz bahar bir adım ötede.

Hazreti Ömer'in (رَضِىَ اللهُ عَنْه) halifeliği döneminde ibadet ehli, son derece takva sahibi bir genç vardı. Hazreti Ömer'in (رَضِىَ اللهُ عَنْه) hayret ve takdirle izlediği bu gencin kalbi, Allah ve Resulünün (صَلَّى اللهُُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ) sevgisiyle doluydu. Vakit namazlarında cemaati kaçırmaz, namazdan çıkar çıkmaz evine döner ve ihtiyar babasının hizmetini görürdü.

Bu gencin evine giden yolu bir kadının kapısının önünden geçiyordu. Kadın her defasında gencin yoluna çıkarak çirkin tekliflerde bulunuyor, fakat genç, Allah Teâlâ korkusundan ona iltifat etmiyordu.

Yine bir gün yatsı namazını kıldıktan sonra evine giderken, kadın tekrar karşısına çıktı. Bu sefer bütün maharetini kullanarak genci kandırmayı başardı. Fakat genç, kadının ardı sıra eve girerken birden bire Allah Teâlâ'yı hatırladı ve korkuyla dilinden şu ayet döküldü: "Takvaya erenler (var ya); onlara şeytandan herhangi bir vesvese iliştiği zaman (Allah'ın emir ve yasaklarını) hatırlayıp, hemen gerçeği görürler."
(A'raf/201)

Hemen ardından da bayılarak düştü. Kadın hizmetçisini çağırdı. Genci tutarak evinin önüne getirip koydular. Sonra da kapıyı çalarak babasına haber verdiler. Babası dışarı çıkınca, oğlunu baygın bir vaziyette kapının önünde buldu. Komşulardan bir kaçı genci tutup eve taşıdılar. Uzun bir müddet baygın kalan genç kendine gelince, babası:

"Evladım neyin var ne oldu?" diye sorunca oğlu; "Bir şeyim yok" dedi. Babası "Allah aşkına söyle!" diye ısrar edince, oğlu başından geçenleri anlattı. Bu durum karşısında babası ise "Hangi ayeti okumuştun?" diye sordu.

Genç, ayeti okudu ve tekrar kendinden geçti. Bir de baktılar ki genç ruhunu teslim etmiş. Bunun üzerine genci yıkadılar ve gece vakti götürüp gözyaşlarıyla defnettiler.

Sabah olunca olay Hazreti Ömer'e (رَضِىَ اللهُ عَنْه) bildirildi. Hazreti Ömer (رَضِىَ اللهُ عَنْه), gencin babasına gelerek başsağlığı diledi:
- Bana niye haber vermedin? diye sordu. Gencin babası:

- Ey Mü'minlerin Emiri, vakit geceydi, dedi. Hazreti Ömer (رَضِىَ اللهُ عَنْه):

- Bizi onun kabrine götürün, dedi. Hz. Ömer (رَضِىَ اللهُ عَنْه) ve beraberindekiler gencin kabrine geldiler. Hazreti Ömer (رَضِىَ اللهُ عَنْكه):
Ey filan kişi! Rabbin makamında durmaktan korkanlara iki cennet var. (Rahman, 55/46) ayetini okudu. Kabirdeki genç konuşup:

- Ya Ömer! Rabbim Cennette bana onları iki defa verdi, diye cevap verdi.

****

Günümüz gençliği en çok günahlara sabredip dişini sıkmalı ve Müslümanlıkta sebat etmeli. Böyle günahlardan kaçan genç nihayetinde inşallah sahabenin yanında yerini alacaktır.

✔️ KISSADAN HİSSEHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin