Dünyadaki en dayanalsız ev Örümcek evi

68 16 6
                                    

Dişi örümcek çiftleşmeden sonra erkeğini öldürür ve evin dışına atar. Yavruları büyüyünce onlar da annelerini öldürür ve evin dışına atarlar.

(Yada yerler. Neyse anlatılmak istenen yuvada bırakmamak)

Tuhaf bir ev ve genel olarak en kötü yuva olduğu söylenebilir.

Kur’an bu durumu şu ayetle nitelemiştir: “Gerçek şu ki, evlerin en dayanıksız olanı örümcek evidir; bir bilselerdi.” (صدق الله العظيم)
(Ankebut: 41)

Yüce Allah tüm noksanlıklardan münezzehtir!

İnsanlar örümcek evinin hissi olarak ne kadar zayıf olduğunu biliyorlardı. Ancak evin içinin zayıflığı bu asırda öğrenildi. Ayetin sonunda ise, “bir bilselerdi” buyrulmuştur.

Bununla birlikte Allahu Teala bu sureyi bu hayvanın adıyla isimlendirmiştir. Örümcekten tek bir ayette söz edilirken, sure baştan sona kadar fitnelerden bahsetmektedir?

Surenin girişi şöyledir: “İnsanlar, (sadece) "İman ettik" diyerek, sınanmadan (fitnelere maruz kalmadan) bırakılacaklarını mı sandılar?”
(Ankebut: 2)

İnsanlardan öylesi vardır ki, "Allah'a iman ettik" der; fakat Allah uğruna eziyet gördüğü zaman, insanların (kendisine yönelttikleri işkence ve) fitnesini Allah'ın azabıymış gibi sayar.
صدق الله العظيم
(Ankebut: 10)

Akla fitnelerin örümcekle ne ilgisi olduğu sorusu gelmektedir.

Cevap:
Fitnelerin birbirlerine ilinmesi, örümceğin iplerine benzemektedir. Fitneler, örülü ve iç içe geçmiş bir halde olur; kişi bunları birbirinden ayıramaz.

Çoktur ve girifttir; ancak ona karşı Allah’tan yardım istediğimizde çok zayıf ve cılızdır.

****

✔️ KISSADAN HİSSEHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin